De leukste en meest verrassende theetuinen van Nederland
Een lijst met theetuinen kon natuurlijk niet achterblijven in onze verzameling van handige om altijd-bij-de-hand-te-houden lijsten. Of het nou per ongeluk een hip geval is, een kneuterig tentje of een glazen kas - er zal vast iets voor je tussen zitten. De leukste en gezelligste theetuinen van Nederland vind je hieronder.
Ons land kent er velen, de één nog mooier en gezelliger dan de ander: van die theetuinen waar je in de luwte van de overwoekerde planten met je tafeltje midden in het gras zit. Een picnic deluxe, in the midst van wilde bloemen, met lekkers (meestal homebaked goodies) voor je neus. Zo ook bij Theetuin (H)eerlijk. Al is deze nét Een tikkeltje leuker dan ál die andere. (H)eerlijk is enkel en alleen te bereiken via het kleine sluisje voor de deur. Na oversteek bewandel je vrijwel direct de theetuin waar een table a deux (of wie met een grotere groep komt, is ook welkom), voor je klaar staat (reserveren is er een pré. Al helemaal als je voor een -aanrader trouwens- high tea gaat). Binnen zitten is er vrijwel niet mogelijk, op een aantal tafeltjes in de gezellige tuinkas na. Je moet er dus zomaar tegenaan lopen, of van gehoord hebben (we told you here) en dan is het zo’n plekje welke iedere lente en zomerseizoen weer een bezoekje verdient.
Vers van de pers is deze in augustus 2021 geopende ijs- en theetuin op Anne-Famkes Pleats, vlakbij Bartlehiem – wat dan weer in de buurt van Leeuwarden ligt. De theetuin is gevestigd in een oude boerderij uit 1825, die dankzij een crowdfundingsactie helemaal omgetoverd is tot een gezellige plek om ijs te eten en liters thee te drinken. En dat is nog niet alles: een B&B is namelijk ook in aanbouw en zal naar verwachting in 2022 openen.
Anne-Famkes Pleats is in de zomer van donderdag t/m zondag van 11:00-18:00 uur geopend. Op de website kun je de evenementen in de gaten houden en informatie vinden over de crowdfunding waarmee de theetuin tot stand is gekomen en waarmee ook de B&B gefinancierd gaat worden.
Al eens eerder genoemd in een lijstje (de allerfijnste terrassen van heel Nederland), maar deze parel verdient meer spotlight. Want wow: als je het trapje van de Millinger Theetuin oploopt, waan je je plots in Marokko. En dat in Millingen aan de Rijn (Berg & Dal). Waar zeg je? In het natuurgebied de Millingerwaard, in Gelderland. Zó middenin het natuurgebied zelfs, dat je alleen te voet of per fiets bij de theetuin kunt komen. Maar het is de moeite waard! In de Millinger theetuin kun je heerlijk verdwalen op de kronkelende paadjes en vind je achter elk stukje groen weer een verborgen hoekje. Er is een Moors theehuis met veranda, maar ook een Marokkaans-Oosters theehuis met blauwe mozaïeken rond een romantisch fonteintje. Knappe kussentjes in mooie printjes, Marokkaanse kleden die je zo onder je arm mee zou willen nemen naar huis en vrolijke blauwe stoeltjes (oh boy, daar gaat je mindfullness, sta je toch de hele middag met je telefoon in je hand, want oh zo instaproof hier).
Wat vroeger een botanische kas was, is nu een voor alle (leef)tijden theetuin inclusief heerlijk terras op het zuiden waar je het hele jaar terechtkunt. Onzes inziens is dat al genoeg om de spullen te pakken en naar Baarn te vertrekken, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de Elixir Escape Rooms en de iPad-speurtocht in het Cantonspark. Kijk, zelf zijn wij niet de eersten om onze hand op te steken bij de vraag of we vrijwillig willen worden opgesloten in een of andere kamer, maar we begrijpen dat dit voor de kids je van het is. Als je er gewoon voor je rust komt en geen zin hebt in al die polonaise aan je lijf, kun je jezelf op het terras parkeren met een ‘slow tea’, taart van de lokale patisserie of een biologische kwaliteitswijn. Hun woorden, niet de onze, maar daarom niet minder waar.
Een aardappelveld ombouwen naar een landgoed met bed & breakfast… Bij Landgoed In de Morelleput deden ze het gewoon. Niet alleen ziet de felturquoise buitenkant van het huisje eruit om op te eten, de binnenkant is minstens zo aantrekkelijk. Oudhollands kneuterig met overal waar je kijkt weer een fijn kleedje of geruite print. De B&B bestaat uit vier kamers met namen van oude Zeeuws-Vlaamse dorpjes als Scherpbier en Sinte Pier, ieder met een eigen uitzicht over het natuurgebied, waarvan je maar driehonderd meter verwijderd bent. Elke ochtend staat er ontbijt klaar (inclusief huisgemaakte toetjes, we zeggen het er maar vast bij) en naast het huis vind je de theetuin waar je ’s zomers verse zelfgebakken taart kunt eten. Die theetuin is trouwens open voor iedereen die maar aan wil komen waaien, waardoor er constant een gezellige reuring is. Maak gebruik van de suikerpiek door al fietsend of wandelend de omgeving te verkennen, of waai op zijn minst even uit aan het strand.
In het zuidelijkste stuk Achterhoek check je in bij Waar het Wondert, met recht een wonderlijke plek: in de zomer zit je er in de ruim opgezette theetuin waar de bloemen- en plantenpracht en de bloeiende bomen maandenlang prachtig zijn. Er zijn gezellige zitjes , er is een vijver, een moestuin en er stiefelen wat beestjes rond. Tijdens die maanden kun je er met je eigen camper ook terecht, al moet je wel rap zijn: er zijn maar twee plekken (maar die zijn dan ook wel meteen helemaal mooi en ‘af’ – zelfs je ontbijt kun je aan de deur van je eigen mobiele thuis krijgen). Maar we wilden het hier, naast die theetuin, ook even hebben over de BB&B (Beeldige Bed & Breakfast) waar je het hele jaar door terecht kunt. Het vakantiehuisje werd uit hout opgetrokken (mooi!), er is een tweepersoonsbed op de vide (niet geschikt voor gezinnen), een houtkachel (romantisch) en alles om voorlopig de deur niet meer uit te hoeven. Over romantisch gesproken: Waar het Wondert heeft nóg een logeerverblijf voor iedereen die van frisse lucht houdt, maar geen fanatiek kampeerder is (iets met je wc papier huppelend (door de regen) naar het toilet gebouw enzo). Voor die mensen is er een Arctic Dome. Jawel. Dat is een tent opgebouwd uit doorzichtige geometrische vormen die je de mogelijkheid geven om vanuit je gespreide bed ’s nachts de sterren te aanschouwen.
De naam van Het Kaslokaal vertelt je eigenlijk meteen wat je mag verwachten: in en rond een kas werd een horecalocatie gecreëerd. Kippen scharrelen er rond de fruitbomen in de tuin en mocht het regenen, dan kletteren de druppels op de ramen van de kas – oergezellig en het is mooi meegenomen dat je binnen eigenlijk net zo leuk zit als buiten. Voor het kleine spul werd een hoek van de tuin ingericht als (smaakvolle) speeltuin, er zijn allerlei lees- en doeboekjes (thema tuinieren natuurlijk) en achterin de houten aanbouw werd een speelkeuken ingericht. Knappe kleine jongen die zich niet vermaakt. Alles wordt met veel liefde bereid en dat proef je; alles wat in de kas en theetuin geserveerd wordt, komt uit de kas en/of tuin zelf of de omgeving.
Ook te midden van het Zeeuwse landschap, net buiten het kleine dorp Grijpskerke (bij Goes) vind je een grote natuur- en speelboerderij: Hof Poppendamme. Er zijn springkussens, een zandbak en trampolines. Er huppelen konijntjes door en rond de ‘beleeftuin’ en er zijn aantrekkelijke zithoekjes voor groot en klein. Er staat zelfs een oude caravan om in te klauteren. Met minder weer is de schuur een cadeau: aan de ene kant een gezellig restaurant met plek zat (understatement), aan de andere kant een smaakvolle binnenspeeltuin vol met vintage hobbelpaarden, spelcomputers (let wel: de vintage varianten), klimattributen en oldskool spelletjes.
Een flinke shot frisse lucht scoor je bij theetuin Overleek, vijftien minuten rijden vanaf Amsterdam, ergens tussen Broek in Waterland en Monnickendam. Een tikkeltje kneuterig is het café met enorme tuin aan het water wel, maar ook heerlijk no-nonsense. Bij Overleek drink je een iced latte en eet je verse scones met je voeten in het gras, terwijl je uitkijkt over de weilanden. Ondertussen scharrelen de kippen vrolijk rond. Er zijn pruimenbomen en konijnen waar de koters zich mee kunnen vermaken als ze niet aan een glas huisgemaakte limonade zitten. Voor wie zich spontaan ontpopt tot natuurliefhebber: je kunt voor minimaal anderhalf uur een fluisterboot huren om Waterland verder te ontdekken. Goedgevulde picknickmand mee en varen maar.
Theehuis Dennenoord: Theehuizen in de weidse natuur, daar houden we van. Omdat de sfeer zo nostalgisch is en voor een gezellige middag hoeft er niet zoveel meer te gebeuren. Bovendien zijn de theehuizen (soms onbedoeld) vaak heel hip: ouderwetse, lichtgrijs geverfde schrootjes + bloemenbehang + tweedehands servies noemen ze in de Randstad hipster, hier is dat gewoon gezellig. Op een van de mooiste locaties in Twente, tussen Vasse en Ootmarsum, ligt tussen de bossen het authentieke Theehuis Dennenoord. Een origineel houten pandje uit 1921. Perfect voor thee en taart na een paar uur trappen met tegenwind (in Twente lijken we de wind altijd tegen te hebben).