Nederland, Venlo28 oktober 2022, door Bo Peters

Weekendtip: Streekweken in het zuiden van het land

Nederland, Venlo, 28 oktober 2022, door Bo Peters

Weekendtip: Streekweken in het zuiden van het land

Het weekend. Daar waar eten en drinken – als het aan ons ligt – op fijne plekken centraal staat. Als invulling van dat weekend. Laat dat nou nét mogelijk zijn tijdens de streekweken in Venlo van 15 oktober t/m 6 november . Wat dit inhoudt? De lekkerste gerechten uit de streek worden door gepassioneerde boeren en producenten naar de restaurants gebracht. Duurzaamheid staat steeds meer centraal en we worden ons meer bewust van het feit dat wat je van dichtbij haalt, nét zo lekker (wat zeggen we: nog lekkerder) is dan dat wat van ver komt. Dat hebben ze hier begrepen, met die streekweken. Van lunchroom tot bakkerij en van eetcafé tot fine dining restaurants; ze doen allemaal mee. Smaakvol en met zorg gemaakt. Need we say more? Dus tover die agenda maar tevoorschijn om een datum te prikken. Schuif vooral aan bij een van deze onderste suggesties en die weekend vibes kicken in. Bij deze een gooi naar een aantal restaurants die mee doen; genoeg inspiratie voor gevulde weekenddagen.

Cabillaud

Cabillaud

Een aantal jaar geleden opende dit restaurant hartje Venlo stad en sindsdien staat fine dining er centraal. Iedere woensdag tot en met zaterdag. Je mag vooral onthouden dat het eten hier echt te gek is. Zelf omschrijven ze het als ‘culinaire kunstwerkjes’ op je bord. Niets aan gelogen. Wat ze zoal koken in de streekweken? Gegaarde knolselderij met koffie gelei – klinkt raar, is verrukkelijk – met een knolselderij mousse en shiitake crumble. Doordat de knolselderij 2 uur lang gegaard wordt, zit deze vol smaak. De knolselderij en shiitake worden beide biologisch gekweekt op een steenworp afstand van Venlo.

Mocca

Mocca

Goed op alle fronten, zo zouden we Mocca omschrijven. Daar waar je gaat voor een kop koffie, ontbijt, lunch of borrel. En een knappe zaak van heb-ik-jou-daar. In de streekweken zijn er extra herfstige gerechten tijdelijk toegevoegd aan de menukaart. Zoals dubbel getoast donker desembrood met avocado spread, shiitake, overbakken met Parmezaanse kaas en geroosterde pittenmix. Jum.

STEK

STEK

Koffiebar, (vegan) lunch hotspot, hangout, studeer- of vergaderplek. Gelegen in de Begijnengangstraat in Venlo. Je waant je in een huiskamer (including een prachtige piano) waar je heel wat uurtjes wilt spenderen. Tijdens de streekweken kun je ook gaan voor een to-go, als je toch bezig bent met een food tour. Stop hier gerust om een muffin op te pikken. Niet zomaar een muffin, uiteraard. Een muffin gemaakt van knolselderij: boordevol vitamine C. Welkom in deze (naderende) koude maanden, die om extra vitamientjes vragen. Zoet en warm uit de oven, neem je het zo mee op het vuistje.

Chez L'etre

Chez L'etre

Als een god in Frankrijk – met goddelijk eten – maar dan in het zuiden van het land in een prachtig authentiek pand. Warm, knus. Fine-dining maar mét gezelligheid. Zo zouden we het hier omschrijven. Het hoofdgerecht tijdens de streekweken? Hert met kruidkoek jus, rode kool, knolselderijpuree en shiitake. On the side een knaller van een rode wijn. Het kakelverse hert komt van dichtbij – uiteraard – en het vlees wordt bereid zonder E-nummers of andere onnatuurlijke toevoegingen. Gewoon puur natuur. Joie de vivre, hier bij Chez L’etre.

De Klep

De Klep

Een biercafé, een goeie bruine kroeg, vernoemd naar ‘de bierpul met deksel (klep) waaruit Venlonaren in vroegere tijden hun bier dronken’. Wilde men een glas bier bestellen, dan bestelde men een ‘klep’, aldus de eigenaar. 10 punten en dan zijn we nog niet eens binnen. Plof neer op het knusse, overdekte (je weet het immers nooit helemaal zeker in Nederland, zéker niet in deze herfstmaanden) terras voor een potje bier en bitterballen. Als het te koud of nat is, vertoef je ook heerlijk binnen bij de openhaard. Afijn. Wat er zoal op het menu staat in de streekweken? Biologisch rundvlees gestoofd in eigen gemaakt Kloosterbier. De Klep voorziet je van gerechten die in de streekweek worden gecombineerd met eigen gebrouwen bier. In hun eigen stadsbrouwerij. Cheers to that.