Pluktuinen in Nederland – zelf bloemen en fruit plukken

18 mei 2020, door Manon (Hey Frits)
Pluktuinen in Nederland – zelf bloemen en fruit plukken

Je kunt je bloemen bij een bloemist kopen en je fruit in een supermarkt halen, maar zelf plukken is eigenlijk zoveel leuker. Op steeds meer plekken in Nederland vind je daarom pluktuinen: plekken waar je zelf je bloemen, fruit en kruiden kunt plukken. Hey Frits zocht per regio de leukste pluktuinen voor je op, dus ga deze zomer lekker op pad om te plukken!

 

Pluktuinen zijn populaire plekken voor mensen met kinderen, want het is immers een leuke manier om je kids meer over de natuur te leren. Ze mogen zelf de appels van de bomen plukken of voorzichtig de stelen van de bloemen doorknippen. Maar ook als je geen kind meer bent is het hier fantastisch. Het is een feest om een eigen boeket met bloemen samen te stellen en het fruit smaakt gewoon nét iets lekkerder als je weet waar het vandaan komt. Kortom, dit wil je een keer doen. Gewoon voor een keer, af en toe of de hele zomer lang: het kan allemaal.

Pluktuinen in Nederland Lokale Bloemetjes Amsterdam

Foto via Lokale Bloemetjes

Pluktuinen in Noord-Holland

 

Fruittuin van West – Amsterdam

In Amsterdam kun je fruit plukken in de biologische boomgaard Fruittuin van West, waar de kippen tussen de boomgaard wandelen. Met vlaggetjes is aangegeven welk fruit je kunt plukken en je betaalt wat je plukt. Er is ook een boerderij, een bio-winkel en een tuincafé.

Fruittuin van West Amsterdam Nederland

 

Lokale Bloemetjes – Amsterdam

Ook in Amsterdam, niet ver van de Fruittuin van West, ligt de duurzame pluktuin Lokale Bloemetjes. In deze stadsoase kun je kiezen uit wel 100 verschillende soorten snijbloemen om je eigen boeket samen te stellen. De eigenaren helpen graag, maar als ze er niet zijn dan kun je je bloemen zelf inbinden en afrekenen bij het self-service bloemenstation.

Lokale Bloemetjes pluktuinen Nederland
Foto’s via Lokale Bloemetjes

Zelfpluktuin – Oudeschild (Texel)

Bij de Zelfpluktuin op Texel kun je tussen eind mei en eind oktober de plukroute lopen. Je kunt dan verschillende soorten fruit, (snack)groenten en bloemen plukken en je betaalt per gewicht.

Zomerbloemen Pluktuin – Nes aan de Amstel

In Nes aan de Amstel kun je een mooi veldboeket plukken bij de Zomerbloemen Pluktuin. Wat dacht je van mooie Pioenen, Alliums of Vingerhoedskruid? Mocht er net niet tussen zitten wat je zoekt dan hebben ze ook nog ingekochte bloemen van lokale kwekers klaarliggen.

Noord-Brabant

Het Aardbeienterras Pluktuin in Noord-Brabant Nederland
Foto’s via Het Aardbeienterras

Het Aardbeienterras – Rijsbergen

Van half mei tot november kun je bij Het Aardbeienterras zelf je overheerlijke en smakelijke aardbeien plukken. De aardbeien hangen in potjes en met een karretje rijd je er onderdoor. Kleine side note: het is wel voornamelijk bedoeld voor kinderen, maar wellicht als je heel lief kijkt mag je ook meedoen.

Lees ook: Zeeland, een mini-roadtrip in vier dagen

Miss Hyacinth – Sint Oedenrode

In de pluktuin van Miss Hyacinth staan ongeveer 80 verschillende soorten vaste en eenjarige planten die het goed doen op de vaas. Het plukseizoen start ieder jaar op tweede pinksterdag en je mag alle bloemen plukken die je leuk vindt. De prijs van een boeket wordt uiteindelijk bepaald door de omtrek van de bos onderaan de stelen te meten.

Sprankenhof Udenhout Noord-Brabant pluktuin
Foto via Sprankenhof

 

Sprankenhof – Udenhout

In de biologische tuin van Sprankenhof kun je zelf fruit plukken, groenten oogsten én eieren rapen. Bij aankomst krijg je een plattegrond van de tuin, een mandje of een bakje en kun je naar hartelust aan de pluk. Ook hier betaal je per gewicht en je kunt zoveel meenemen als je zelf wilt, mits de oogst het toelaat natuurlijk.

Pluktuinen in Overijssel

 

De Twentse Bloemenpluktuin – Fleringen

In Fleringen kun je bloemen plukken in De Twentse Bloemenpluktuin. Honderden verschillende soorten snijbloemen op 3000 m2 land. Wat een feest! Tussen de bloemen zijn graspaden aangelegd zodat je makkelijk kunt plukken.

De Twentse Bloemenpluktuin Overijssel Nederland
Foto via De Twentse Bloemenpluktuin

Zuid-Holland

De Buytenhof – Rhoon

De pluktuin en moestuin van De Bytenhof zijn onderdeel van een zorgboederij. Hier kun je afhankelijk van het seizoen fruit, kruiden en bloemen plukken. De bloemen pluktuin is meestal geopend vanaf eind mei en vanaf ongeveer eind juni kun je zelf aardbeien komen plukken – die nog in de klei op het land groeien!

De sfeerstal bloemen pluktuinen in Nieuwveen
Foto via De Sfeerstal

De Sfeerstal – Nieuwveen

Van juni t/m ongeveer half oktober is de pluktuin De Sfeerstal geopend om bloemen te plukken. Bij de ingang ontvang je een mandje en een knipschaartje en daarna kun je naar hartenlust plukken (of dus eigenlijk knippen).  Het seizoen start met de bloei van pioenrozen en eindigt met de bloei van de dahlia’s, asters en zonnebloemen, maar natuurlijk hebben ze nog veel meer soorten bloemen gedurende het seizoen.

De Pluktuin – Noordwijkerhout

Bij De Pluktuin in Noordwijkerhout kun je in het voorjaar al terecht om bloemen te plukken: de tulp! Meestal openen ze begin april, maar dat is altijd een beetje afhankelijk van het weer. Later in het jaar kun je in de zomerpluktuin een boeket van andere bloemen samenstellen.

Annemieke’s Pluktuin – Hillegom

Ook in Hillegom bij Annemieke’s Pluktuin kun je vanaf het voorjaar al terecht om tulpen te plukken. De rest van de zomer staan er op 3000 m2 honderden bloemen die je kunt plukken voor een mooi boeket.

Bloemenliefde Ouddorp Zuid-Holland Nederland pluktuin
Foto’s via Bloemenliefde

Bloemenliefde – Ouddorp

In het Zuid-Hollandse Ouddorp kun je bloemen plukken bij Bloemenliefde. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn ze geopend van juni t/m oktober en kun je naar hartelust je eigen boeket samenstellen.

Lees ook: Nederlandse wijngaarden – op wijnreis in Nederland

Pluktuinen in Utrecht

Pluktuin Stoutenburg – Stoutenburg

Bij Pluktuin Stoutenburg kun je vanaf half april tot ongeveer half mei tulpen plukken. Als het seizoen afgelopen is gaan de tulpenbollen eruit en maken ze plaats voor de opgekweekte zomerplantjes die uit hun kas komen. Vanaf ongeveer juli staan die in volle bloei en kun je een zomerboeket komen plukken.

Pluktuin Stoutenburg Utrecht Nederland
Foto via Pluktuin Stoutenburg

 

Beleeftuin Eekhoeve – Veenendaal

Kom zelf bloemen plukken of verse groenten oogsten in de Beleeftuin Eekhoeve in Veenendaal. Op het terrein ligt een grote pluktuin en moestuin waar je ieder seizoen een wisselend aanbod bloemen en groenten kunt vinden.

Beleeftuin Eekhoeve Veenendaal pluktuin moestuin Nederland
Foto via Beleeftuin Eekhoeve

Limburg

Raspberry Max – Meijel

Lekker, frambozen! Bij Raspberry Max kun je dit heerlijke fruit zelf plukken, maar houd de website even goed in de gaten want in 2020 telen ze even geen frambozen. Er staan nog wel wat rijen die geplukt kunnen worden, maar op = op deze zomer.

Groningen

Bloemenboerderij – Saaxumhuizen

Op de Bloemenboerderij kun je jaarlijks uit wel 70 verschillende soorten bloemen je boeket samenstellen. Van juni tot ongeveer oktober kun je hier terecht om bloemen te plukken.

Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen Flevoland Nederland pluktuinen
Foto via Hanneke’s Pluktuin

Flevoland

Hanneke’s Pluktuin – Biddinghuizen

Ieder jaar rond juni gaat de zomertuin van Hanneke’s Pluktuin weer open in de polder van Biddinghuizen. De pluktuin is een hectare groot en staat vol met allerlei verschillende soorten bloemen die je zelf mag plukken.

Drenthe

Bosjes Fruit – Gieterveen

Een pluktuin vol met zomerfruit! Bij Bosjes Fruit in het Drentse Gieterveen kun je allerlei lekker fruit zelf plukken. Check de website voor openingstijden, want het is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden in welke maand ze open gaan.

Pluktuinen Zeldenrust – Wapse

Pluk je eigen blauwe bessen bij Pluktuinen Zeldenrust! Naast blauwe bessen kun je hier ook frambozen, kruisbessen en zwarte en rode bessen plukken of je kunt gaan voor een mooi boeket, want er is ook een bloemenpluktuin.

Friesland

Zelfpluktuin Groenhoef – Terschelling

In de zomermaanden kun je bij Zelfpluktuin Groenhof op Terschelling zelf je onbespoten groenten, fruit, kruiden en bloemen plukken. Pak een bakje of mandje, volg de routes in de tuin en pluk het rijpe fruit. Of ga het bloemenveld in om een mooie bos bloemen te plukken. 

Gelderland

Lavendelboerderij Granny’s Bouquet – Stroe

In het kleine dorpje Stroe op de Veluwe ligt lavendelboerderij Granny’s Bouquet waar je naar hartelust kunt plukken van allerlei soorten lavendel. Kun je je de geur daar al voorstellen, lekker! 

Lees ook: De mooiste natuurhuisjes in Nederland

Lavendelboerderij Granny's Bouquet pluktuin Nederland Gelderland
Foto via Unsplash (geen foto van Lavendelboerderij Granny’s Bouquet)

Kwekerij van der Velde – Heerde

Op de laatste zaterdag van juni gaat de pluktuin van Kwekerij Van der Velde open. Bij de ingang kun je een mand en schaar meenemen en kun je in de tuin op zoek naar je favoriete bloemen. De prijs is uiteindelijk afhankelijk van de grootte van de bos. 

Stadstuin Kweekland – Arnhem

Vanaf juni zijn de eerste bloemen te plukken bij Stadstuin Kweekland, in het prachtige Sonsbeekpark in Arnhem. Ze hebben onder andere vaste planten, dahlia’s en eenjarige bloemen en de prijs van een standaard bos bloemen is €7,50. Woon je in de buurt? Een strippenkaart kopen kan ook! 

 

Stadstuin Kweekland pluktuinen Arnhem NederlandFoto via Stadstuin Kweekland

Er zijn natuurlijk nog veel meer pluktuinen in Nederland, maar die kunnen helaas niet allemaal in mijn overzicht. Wil je zien of er nog meer pluktuinen bij jou in de buurt zijn? Dan kun je gelukkig de website van Pluktuinen.nl raadplegen om alle tuinen in Nederland te vinden.