De paling inpakken – op winterse roadtrip door de Achterhoek
In het oosten van het land zit onze mooie Achterhoek. Zou je bijna vergeten dat er aan het uiterste randje van ’t land, daar waar Nederland Duitsland aantikt, ook heel veel moois te zien en ontdekken is. Of nou ja, vergeten, vergeten.. Dat doen we heus niet, de Achterhoek vergeten. Want ook dáár zijn we voor, om je af en toe een reminder van Nederlandse pracht toe te fluisteren.
Deze streek in Gelderland heeft namelijk heel veel van die Nederlandse pracht. Godnondeju leuke dorpen en steden, je ontkomt niet aan de natuur via de kronkelende landweggetjes langs boerderijen, koeien, schapen, kastelen en her en der een stalletje waar de boer z'n waren verkoopt. Van ouwe gouwe naar hippe nieuwe dingen: de Achterhoek is er eentje voorop de wishlist.
En met de auto kun je nog meer doen en zien dus hop: de paling inpakken en op winterse roadtrip door de Achterhoek!
Fotocredit links Sven Scholten
We starten in Doetinchem deze trip, met de kort maar krachtige slogan Doe Doetinchem. Naast doen, is het hier ook heerlijk niksen. Gewoon even gas terug en genieten van de rust, ruimte, bossen en toffe plekken.
De acht kastelenroute – in de Achterhoek vind je veel kastelen, dus vanzelfsprekend dat er een Acht Kastelen route is uitgezet. Vanuit de VVV in Vorden (20 min vanaf Doetinchem) start een route van 34 kilometer langs acht kastelen in de regio. Die kan met de fiets ja, maar in de winter is de auto een comfortabeler alternatief.. Bij de Keuken van Hackfort (bij Kasteel Hackfort op de route) kun je stoppen voor een stevige lunch of appeltaartje.
Orangerie de Pol – een verrassend knappe locatie op een plek waar je ‘m niet verwacht; net buiten het centrum van Doetinchem. Een glazen orangerie is het. Je weet wel zo’n chique glazen kas en dan ook nog middenin de oer-Hollandse natuur. Alleen even aanschuiven voor een kop thee kan helaas niet. Uitgebreid lunchen of dineren is hier het credo (en is fantastisch)!
Eetwinkel van Mien – van vers brood en groenten uit het seizoen tot duurzaam vlees en heerlijke kaas. Mien heeft ‘t. Hup de tas in voor thuis of je gaat er lekker voor zitten in de Eetkamer (liefst bij de open haard in de hoek).
MaMa’s – ongeveer tien minuutjes lopen vanuit het centrum van Doetinchem vind je MaMa’s, aan de rand, een oud vrachtschip met verborgen biertuin. Het menu is geïnspireerd op streetfood; wat je zou kopen in een foodtruck ergens in de wereld, maar dan gewoon in Doetinchem. Parkeren kan hier ook! Hele, hele fijne plek. We zouden het een ‘moetje voor when in Doetinchem’ willen noemen.
Villa Wanrooy – slapen doe je in een karakteristiek herenhuis patsboem in de binnenstad. Er staat een oude stoel met geborduurd zitsel naast een moderne kuipstoel en door het hele pand vind je eclectische extra’s die het allemaal net wat spannender maken. Sommige kamers hebben kleurrijke kunstwerken van grond tot plafond en ga zeker op zoek naar het hert met de gloeilamp door z’n snuit. Favoriete plek? De openhaard in de hoek met te fijne tegels. Zitten en genieten. Parkeren kan bij Parkeergarage Schouwburg Amphion op loopafstand.
Villa Ruimzicht – De kamers van Hotel Villa Ruimzicht zijn modern en luxe en allemaal gekoppeld aan een thema. Ben je bijvoorbeeld van het badderen? Kies dan voor de waterpretkamer met bad, douche, stoomdouche en infraroodsauna. Een sprookjesachtige, groene tuin omringt de grote witte villa met veranda. De leuke zitjes aan de voorkant lonken en bieden een prachtig uitzicht op de fonteinen en op de perfect rondgeknipte buxusplanten. Bij Villa Ruimzicht in Doetinchem is het ook op culinair gebied ook helemaal dik voor elkaar, daarvoor moet je bij Restaurant het Lokaal zijn. Van ontbijt tot diner tot borrel – je zit er goed.
Dag twee reserveren we voor de Hanzesteden Doesburg en Zutphen. Op weg naar Zutphen rijd je langs Doesburg (parkeren kan net buiten het centrum (parkeerplaats De Bleek of Mauritsveld), gratis) en al is Doesburg klein; er zijn hier wel een paar heel puike stops. Zoals de oudste horecagelegenheid van Nederland, om maar iets te noemen.
Stadsbierhuys De Waag – op naar Stadsbierhuys De Waag. Niet zomaar een borrel, nee, in een heel historisch jasje. De Waag bestaat namelijk al sinds 1478 en is hiermee de oudste horecagelegenheid van Nederland. En je mag natuurlijk niet overslaan waar het ooit allemaal is begonnen. Drink een van de zestig (lokale) bieren die ze hebben, bestel een stuk huisgemaakt gebak of neem een echte Doesburgse mosterdsoep.
Over mosterd gesproken: de Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek kan stiekem niet ontbreken tijdens je bezoek, want Doesburg is de Mosterdstad van Nederland. Al sinds 1457 wordt er mosterd geproduceerd en in dit museum wordt haarfijn uitgelegd hoe dat precies te werk gaat. Voor slechts €3,- word je een echte mosterd-meester.
Een wandeling door de stad is al een uitje an sich: er zijn genoeg monumenten te spotten en de geschiedenis spat van de straattegels af. Wil je niet doelloos rondlopen, dan is de fotoroute door Doesburg een handige houvast.
Fotocredits rechts @heyfrits
Elke avond ergens anders slapen klinkt misschien wat heftig, maar zo zie en doe je wel het meest. Plus als je je tas een beetje goed inpakt, is er eigenlijk niets aan de hand. Bij deze roadtrip gaan we uit van minimaal vier dagen, en dus drie nachten. In Doetinchem, Zutphen en Winterswijk. Zo maak je de winter helemaal leuk!
We rijden door naar de plek waar we ook de tweede avond gaan overnachten: Zutphen. Als je in het Broederenklooster slaapt (meer hieronder) heb je twee opties om je auto weg te zetten: je vraagt bij het Broederenklooster een parkeervergunning aan voor 18,50 en dan mag je overal in Zutphen parkeren. Op tien minuten lopen vind je ook een Q-park P+R met een maximaal dag tarief van 9,01 euro.
Slapen in het Broederenklooster – je vindt dit hotel in één van de oudste, en mooiste, gebouwen van Zutphen. Je slaapt en eet er in Hanze-sferen tussen de middeleeuwse muren en het restaurant is er een om over naar huis te schrijven. Een klassieke keuken met een moderne twist, een beetje zoals Zutphen zelf. Bij de bar in het restaurant kun je verschillende lokale bieren drinken of duik de Middeleeuwse wijnkelder in voor een wijnproeverij.
De Wijnhuistoren – In één van de torens die je treft in het historisch centrum van Zutphen vind je restaurant De Wijnhuistoren. Die zit er al even (1371), maar gelukkig is de kaart wel van deze tijd. Viva Italia is hier, met pizza, pasta’s, plankjes antipasti. De toren kun je ook beklimmen, met of zonder gids.
Het Volkshuis – aan de Houtmarkt vind je deze klassieker. De hipste tent van Zutphen? Nee, dat niet, maar zeker een favoriet onder de locals en dan weet je dat het goed zit.
Nic & Ik – Zin in een goed glas wijn? Bij Nic & Ik hebben ze de keuze uit meer dan 40 open wijnen. Schenk maar in hoor, die lekkere lichtgouden Chardonnay van het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland. En doe jezelf een plezier en bestel die tortelloni met romige truffelsaus. Goede snacks hebben ze hier ook.
Fotocredits eerste foto links Jesse de Blieck
Lochemse berg – we rijden naar Lochem voor een ochtendwandeling bij de Lochemse Berg. Een prachtig natuurgebied met bossen en landbouwgronden die elkaar afwisselen. Als je bij Hotel BonaParte in Barchem parkeert, kun je vanuit daar de Lochemse Bergroute lopen (ongeveer twee uur).
Boutique Hotel en restaurant de Lochemse Berg – Toen we de eerste keer incheckten bij het verstopte boutique hotel De Lochemse Berg, waren we niet alleen onder de indruk van de heerlijke anders-dan-anders looks, de fijne verstopplek tussen de bomen, maar zeer zeker ook vanwege het eten! De heer des huizes is de chef, de vrouw des huizes zorgt voor de ontvangst – een topcombi. Je eet er naar het seizoen en naar de nukken van de chef. Is ok: die nukken liggen ons wel. Houd een gaatje (gat!) over voor een enorme kaasplank die je zelf mag selecteren uit de kaaswagen – een cadeautje. Goede plek voor lunch, diner, alles eigenlijk.
Als extra tussenstop zou je Borculo nog aan kunnen doen. De Berkel stroomt door dit stadje heen, dus het is lekker door de steegjes en over de bruggen slenteren. Bistro de Olliemölle is een goede plek voor lunch (als je dat bij de Lochemse berg niet hebt gedaan).
Al de laatste avond: op naar Groenlo, nog geen half uurtje rijden vanaf de Lochemse Berg.
Katoo – een paar jaar geleden kocht eigenaresse Dian een stadsmonument en liet dit renoveren tot een zaak waar je maar al te graag naar binnen loopt. Geheel volgens haar eigen stijl. Minimalistisch, stijlvol en cosy. Alles in de winkel klopt. Op zoek naar een winkel voor de mooiste items voor thuis (of extra’s voor in je kledingkast)? Katoo is het antwoord.
Welgelegen Groenlo – het is er tijdloos en onderscheidend: we hadden het liefst heel de boel opgepakt en het hups zo in Amsterdam neergezet, zo knap is Welgelegen. Laagdrempelig door de Achterhoekse swung, maar wel met city allures. Bij binnenkomst stap je meteen het café binnen. Meteen zie je een goed gevulde bar, stalen vloer, vintage vloerkleden, een grote stamtafel in het midden en genoeg leuke terugtrekplekjes. Het café is verbonden aan de winter, dat zie je en dat voel je.
Slapen doen we het liefst bij het Oldschool Hotel, een oude middelbare school in Winterswijk. Kwartiertje rijden van Groenlo af.
Fotocredits rechts @heyfrits
Tijd om het spul weer in te pakken en terug naar huis te rijden. Maar niet voor we een bezoek hebben gebracht (en de achterbank hebben volgeladen met wijn van Wijngoed Montferland. Op ongeveer 40 minuten rijden van Winterswijk (of 20 minuten vanuit Doetinchem als dat beter uitkomt met je route) vind je deze Nederlandse wijngaard. Je kunt er proeverijen doen, op zaterdag doen ze rondleidingen en natúúrlijk hebben ze een winkel om wat souveniers voor thuis mee te nemen.
Fotocredits links @heyfrits
Als je nu helemaal in de roadtrip vibe zit, dan is het boek ‘12 roadtrips door Nederland‘ van Hey Frits een hele goede om erbij te pakken!