Nederland, Groningen11 december 2023, door Isa de Laat

Winters uitje: roadtrip door provincie Groningen (inclusief de leukste stops)

Nederland, Groningen, 11 december 2023, door Isa de Laat

Winters uitje: roadtrip door provincie Groningen (inclusief de leukste stops)

Er gaat niks boven.. Groningen! Nog steeds één van de betere slogans als je het ons vraagt, of je het nu hebt over de provincie of de hoofdstad zelf. Dat een citytrip bijna altijd een garantie biedt voor gezelligheid, moge duidelijk zijn voor Groningen-Stad. De provincie Groningen is daarentegen tekort voor een aantal dagen. Maar hé, wel gezellig. Het is ook de provincie waar we het eerst naar wijzen, wanneer mensen op zoek zijn naar rust. De uitgestrekte vlaktes en karakteristieke landschappen zorgen ervoor dat je uren in je auto kunt turen, zonder een mens tegen te komen. Wil niet zeggen dat er niets te doen is, juist wel. In Groningen vind je een mix van moderne steden en rustige dorpen.

 

Daarom maken we een rondje door de provincie Groningen. Met deze winterse roadtrip ben je minimaal drie dagen zoet (maar je mag er ook een deel van pakken), terwijl je door Groningen rijdt. Here we go.

Via Niehove, Ezinge, Feerwerd en Garnwerd naar Groningen-Stad

Via Niehove, Ezinge, Feerwerd en Garnwerd naar Groningen-Stad

Klein Wispelheem: een stukje rijden moet je waarschijnlijk, voor je in Groningen arriveert. Fijn als je de nacht van te voren al in Groningen slaapt, zodat je fris en fruitig aan de roadtrip begint. In de plaats Zuurdijk vind je huisje Klein Wispelheem. Dit super leuke inie-minie rete-sfeervolle huisje ligt tussen de weiden en heeft prachtig uitzicht. Het huisje is ingericht voor 2 à 3 personen en niet alleen met mooi weer is het hier goed vertoeven; nee hoor ook in de winter ben je hier hartstikke welkom. Kacheltje aan met een kop lekkere thee.

Niehove: zet koers richting Niehove, ten noordwesten van Groningen-Stad. Daarvan kunnen we zeggen dat het er mooi is, maar dat het ooit uitgeroepen is tot het mooiste dorp van Nederland bewijst dat. Eenmaal gearriveerd, moet je de kerk aanhouden, want daaromheen vind je al het moois. In de kerk kun je leren over de geschiedenis en verder is het gewoon lekker om een rondje te lopen. Vanaf de boerderij op het einde van de straat Tilstok heb je het mooiste uitzicht op het dorp.

Wierdorp Ezinge: niet te lang blijven hangen, want er zijn meer kleine dorpen. Via smalle wegen rijd je in een kwartier naar Ezinge. Parkeer bij de Haven en maak weer een klein rondje. Je vraagt je misschien af wat een wierde is: dat is een kunstmatige heuvel, waarop mensen vroeger hun huizen bouwden, om ze te beschermen tegen het water. Als je naar de dorpskerk loopt en via de Torenstaat naar beneden, zie je de wierde goed.

Feerwerd: het is gigantisch rustig en fijn wandelen in de dorpen, maar hop door naar de volgende. Feerwerd ligt vier minuten verder dan Ezinge en hier moet je voornamelijk even langs bij het molenwinkeltje Joeswert. Ze verkopen er allerlei meelproducten die, natuurlijk, gemaakt worden in de molen. Je kunt hier ook wat drinken en een pannenkoek eten. Op vrijdagen en zaterdagen tussen 13:30 en 17:30, bezoek je de molen. Ook in de Jacobuskerk kun je wat drinken op basis van het ‘honesty bar’ principe, waarbij klanten op goed vertrouwen eten afvinken.

bij Hammingh in Garnwerd

bij Hammingh in Garnwerd

Garnwerd: nog zo’n wierdorp en leuke plek voor een rondje is Garnwerd. Maar wat eigenlijk veel leuker is, is om in de winter tussen de sfeerverlichting van restaurant Bij Hammingh te hangen. Of je voor gebak, lunch of diner in het historische pand aanschuift is up to you. De service is up to them. Prachtig gelegen aan het water en een fraai origineel interieur in het pand dat veel geschiedenis kent. En ‘them’ zijn Wicher en Fons die in de keuken staan van het familierestaurant. De vader die zijn liefde voor het koken heeft overgebracht op zijn zoon. Ze zijn hier zorgvuldig met het bereiden van de gerechten en ze spreken met passie over de wijnen.

Hier aanschuiven voor het avondeten is een goed idee, maar mocht je al richting de stad willen gaan, dan zijn daar méér dan voldoende goede restaurants in Groningen-Stad.

Slapen in of rondom Groningen-Stad

Slapen in of rondom Groningen-Stad

Snel naar Groningen-Stad, want we hebben al wat tijd besteed in de omliggende dorpen. Geen probleem, morgen is er ook nog tijd om Groningen aan te doen.

The Market Hotel – aan de Grote Markt in het nuchtere Groningen; overal vlakbij. Als je bij The Market Hotel overnacht, zit je echt een hinkstapsprong verwijderd van allerlei gezellige horeca én veel dingen te doen. Je loopt er niet snel langs, zullen we ook maar zeggen. De buitenkant van het hotel is statig eigentijds met klassieke trapgevels en een vleugje Berlijn.

Hayema Heerd – op ongeveer een half uur van Groningen stad, liggen drie stro-iglo’s achter op een erf van een boerderij. Knus en romantisch en ook heerlijk in de winter. Doe als de Inuit en hul je in een winterwarme vacht: de vacht heeft een interne verwarming die je kunt instellen op je eigen gewenste temperatuur en tijdens een koude nacht leg je de vacht als deken over je dekbed. De iglo’s zijn ook voorzien van een kachel. Unieke ervaring gegarandeerd.

Dag 2: in Groningen stad en Pieterburen

Dag 2: in Groningen stad en Pieterburen

Waar je gister (en morgen) grote stukken door Groningen sjeest, is vandaag wat rustiger qua autorijden, en zoveel-mogelijk-doen-in-Groningen-tijd. Einde middag wordt het tijd om weer in de auto te stappen: roadtrippin’ it is!

Leuk in de stad is om een wandeling te lopen langs de hofjes van Groningen. Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken, maar nu wonen er allerlei particulieren en bij een deel kun je binnenlopen voor een sneakpeak.

Inmiddels trek in een stevig diner? Alle Groningen hotspots vind je in het lijstje met hotspots van onze website. Wat je ook doet, honderd procent moet je daarna naar DOT. De 3D-koepel is een alternatieve bisocoop in Groningen- Stad en in de decembermaand is DOT omgetoverd tot de grootste kerstbal ter wereld.

17 tot 20 januari in Groningen? Elke januari wordt Groningen omgetoverd tot de muzikale hoofdstad van Europa met topartiesten en muziekliefhebbers tijdens Eurosonic Noorderslag.

Pieterburen

Pieterburen

Wadlopen of oesters plukken Pieterburen: change of plans, want als je deze activiteit kiest, ben je zo’n drie uurtjes zoet. Ook in de wintermaanden wordt er oesterplukken en wadlopen georganiseerd bij Pieterburen. En ja dat is koud, maar je hebt wel bijna de gehele wadden voor jezelf. Kleed je warm aan en je roadtrip is gegarandeerd geslaagd. Boek wel even via Visit Groningen vooraf.

Hotel de Abdij Dokkum – het stijlvolle Hotel de Abdij in Dokkum is er zo eentje in de altijd-goed-categorie(40 minuten rijden van Pieterburen). Maar wat hier o zo leuk is voor deze roadtrip is dat ze bij Hotel de Abdij een Dark Sky expeditie organiseren. Dat is dan een overnachting met alles erop en eraan (diner, ontbijt, fijne kamer), maar je gaat hier met een prive gids (1,5 tot 2 uur) naar het Dark Sky Park. Stiekem ligt dit hotel dus niet in Groningen, maar net over de provinciegrens in Friesland, maar een kniesoor die daarop let.

Dag 3: natuur en dorpen

Dag 3: natuur en dorpen

Landgoed Fraeylemaborg: warmte gegarandeerd bij Landgoed Fraeylemaborg. Dit kasteel (of borg genoemd) vind je in een historisch gebouw in een mooi bos. Plof eerst neer voor een vroege lunch/laat ontbijt of wat drinken bij het bijbehorende Restaurant de Boerderij voor je het kasteel in gaat. De borg laat zien hoe rijkere mensen en hun personeel vroeger leefden. Tijdens een wandeling langs kamers met pracht en praal word je mee teruggenomen in de tijd.

Hangende keukens in Appingedam: hoe je het oplost als je meer woonruimte wilt, maar je huis ingeklemd staat tussen bebouwing en het water? Dan word je creatief en ga je bouwen boven het water. Je hebt ze vast wel eens op foto’s voorbij zien komen, de ‘hangende keukens’ van Appingedam hangen. Net zo’n foto maken als deze? Bij het Gouden Pand, op de brug, kan dat. Maar beter is eigenlijk vanaf het water. Ook in de winter varen er rondvaartboten. Je auto kun je twee uur gratis parkeren bij de bibliotheek. Een pitstop? Restaurant De Basiliek in een kerk is een aanrader.

fotocredits @heyfrits

Winsum: mooiste dorp van Nederland, dus mooi om een keer door heen te lopen. Al snappen we dat je die mooie dorpen misschien beu bent of je geen tijd meer hebt.

Dark Sky Park – Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park, een gebied waar het donker is en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Leuk is om op pad te gaan met een planisfeer, die je laat zien wat je in de sterrenhemel kan waarnemen. Bij Activiteitencentrum Lauwersnest kun je er een kopen. Nog leuker is om met Staatbosbeheer op excursie te gaan om de duisternis te beleven. Check hiervoor de activiteitenkalender in de gaten.

fotocredits @heyfrits

Sommige tips uit dit artikel vind je ook terug in het te leuke roadrip-boek van Hey Frits: 12 roadtrips door Nederland!