Barts Best of: Catalonië, Spanje
Verwar een Catalaan niet met een Spanjaard... They say. Nu valt het allemaal wel mee maar toch... Catalonië (Catalunya) is wel degelijk onderdeel van Spanje, en dat weten de Catalanen zelf ook, al is het wél zo dat de gemiddelde Catalaan verdomde trots is op hun Spaanse grondgebied - trotser dan op hun Spaanse nationaliteit.
Snappen we best hoor: ten eerste is de allerleukste stad van Spanje in Catalonië (dat is Barcelona natuurlijk, vinden wij), en heeft Catalonië werkelijk álles wat ons (vakantie)hart begeert: beeldschone natuur en stranden, een geweldige keuken, vertier van de stad én de rust van het platteland. Dat schreeuwde om een eigen artikel hier op de site, dus daar gaan we: Barts Best of: Catalonië, Spanje.
(enne: scrol even naar beneden (of beter nog: pluis het hele artikel uit): daar delen we een hele fijne kortingscode!)
Heel Catalonië ontdekken doe je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar met de Grand Tour van ongeveer 1500 km kom je langs alle verborgen parels die deze regio te bieden heeft. Auto, camper, caravan? Catalonië is dé place to be. Begin je avontuur in Barcelona en vanaf daar is het alleen maar pieken. Letterlijk pieken want je trekt de schilderachtige bergen in van Montserrat en daalt neer met een glas cava bij de wijngaarden van Penedès. De mooie stranden van Sitges en de Costa Daurada leiden je naar Cambrils, waar geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen aan Romeins erfgoed. Het is maar net waar je van houdt! Liever prachtige groene uitzichten? Onderweg naar Deltebre kom je langs rijstvelden, moerassen en wilde dieren. En richting de Montblanc raak je verzeild in de wijngaarden van Priorat – en dat is in dit geval helemaal positief.
We gaan nog even verder on tour! Het middeleeuwse Montblanc laten we achter ons en ruilen we in voor het aperitief: ratafia in La Pobla de Segur. Hier kun je niet alleen genieten van een lekkere versnapering, maar ook hiken door het prachtige landschap van Vall de Boí. Voor wat extra spanning kun je op de rivier Noguera Pallaresa gaan raften. Genoeg te doen, te zien en te beleven, dus hop hop, gas erop en scheuren maar door Catalonië!
In een notendop is dit de Grand Tour door Catalonië, die je natuurlijk kunt indelen zoals jij dat wilt. We hebben de highlights alvast voor je op een rij gezet.
Hoe de Grand Tour er precies uitziet? Dat vind je hier.
Barcelona mag dan wel de hoofdact van Catalonië zijn, maar wijs de rest van de Catalonie niet af! Sterker nog: de regio Emporda, ongeveer een uurtje met de auto van Barcelona, is onze persoonlijke favoriet. Emporda zegt je misschien niet zoveel, maar het is het gebied waar je onder andere de kleurrijke stad Begur vindt, de kleine (en o zo idyllische) kustplaats Sa Tuna en het gezellige Palafrugell. Rijden vanaf Barcelona is een prima optie, maar wil je meteen hierheen, dan kun je het best op Girona vliegen (ook een aanrader van een stad; wedden dat je de architectuur uit Game of Thrones herkent?). Waar je mag wezen? Lees hier: Het leukste van de Spaanse regio Emporda (Begur / Palafrugell en omgeving).
(en oké, ook hier alvast een shortcut: Xiringuito Ultramar, Toc al Mar, Tragamar, Hostal Sa Rascassa, La Blava, Margarita, Xiringuito Olívia)
Trouwen in Catalonië? Heel goed idee! Lees hier: trouwen in Catalonië, dit zijn de beste tips, adressen én lokale weddingplanner!
In het noordoosten van Spanje, net onder de Franse grens vlakbij Girona ligt hotel Les Hamaques, een (rust)oord op vier minuten van het dichtstbijzijnde stadje, Sant Martí d’Empúries. En, niet onbelangrijk, op een steenworp van de Costa Brava – het unspoiled gedeelte. Het concept van Les Hamaques is gebaseerd op de Franse chambres d’hôtes, een kleinschalig verblijf zo ingericht alsof je bij iemand thuis logeert, maar met de privacy van een hotel. Eigenaren Dominique (interieurontwerpster) en Ino (journalist) runnen hun logeeroord met bezieling: wanneer je door de smalle poort de stille tuin instapt, kom je in de intieme wereld. De tuin staat vol met potten lavendel, er staat een rustieke tafel onder een pergola, er is een zwembad en er hangen, uiteraard, hangmatten in de bomen. De tijd heeft er stilgestaan, en toch niet, kijkend naar de aanwezigheid van alle nieuwe gadgets. Les Hamaques
U zegt wijn, wij vragen hoe laat we waar moeten zijn. Zeker in het geval van Terra Dominicata, een wijnmakerij waar je kunt picknicken in de wijngaarden en waar tonvormige spahutten staan, si si! Het voormalige klooster waarin Terra Dominicata huist, staat twee uur rijden van Barcelona, en voelt als een hele andere wereld. De laaggelegen 12e-eeuwse roze gebouwen van het hotel liggen verscholen tussen de rotsachtige bergen van Priorat. Oogt dor en toch worden hier enkele van de meest gewaardeerde rode wijnen ter wereld geproduceerd. Adults only, en de ultieme relaxte plek voor wie een glas wel kan waarderen.
Wie van kunst houdt, mag eigenlijk echt het Dalí-museum in Figueres niet overslaan, de geboorteplaats van de schilder. Het is een grandioos, gek en buitengewoon goed gevuld museum met enkele van de meest fascinerende werken van de kunstenaar. Het werd ingehuldigd door Dalí zelf, en ontworpen met volledig respect voor de wensen van de schilder-beeldhouwer – alleen dat is al een bijzondere ervaring.
Het museum is groot en je kunt er gemakkelijk 1 a 2 uur doorbrengen. Er zijn installaties, sculpturen en schilderijen en het is voor een erg leuke plek voor het hele gezin.
(beeld via Getty)
In het noorden, niet ver van de Franse grens (een uurtje rijden) is het witte stadje Cadaqués een van de mooiste stadjes die we kennen, beroemd gemaakt door Salvador Dalí, die er het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Kunst en vakantie – what’s not to like. Van de kleine haven tot de keur aan tapasbars, van de witte steegjes tot het huis van Dalí, van het museum gewijd aan de kunstenaar in het naburige stadje Figueras tot de heuveldorpjes van de Empordà – alles even leuk en inspirerend.
Wie gaat, zorgt dat hij (ver) van tevoren een reservering heeft gemaakt bij restaurant Talla, voor een lunch aan de zee. Iets minder high end is het zuster-restaurant van Talla: Batalla (stiekem misschien nog wel leuker). Een van onze favoriete plekken om te dineren is La Sirena, een restaurant met slechts een paar tafeltjes aan het einde van een van de vele doodlopende straten in Cadaqués. Bestel paella en de ‘zarzuela’, een typisch Catalaanse stoofpot van vis en schaaldieren – succes verzekerd. Op je bucketlist mag restaurant Compartir, en ook Gula, ReMei en Es Balconet mogen op je restaurantradar.
De gezellig volgepakte tafels op het terras van Narita kijken uit op het centrale plein van Cadaqués, en dan verwacht je misschien een toeristen trap maar niets is minder waar: het op Japan geïnspireerde menu is waarschijnlijk het meest unieke dat je in Cadaqués zult vinden, terwijl het interieur de sfeer van een Izakaya (een informele Japanse taverne) combineert met de temperamentvolle mediterrane keuken. De chef-koks koken in een open ruimte en flessen natuurwijn met toffe etiketten staan op een rij voor het kiezen.
Een DIJK van een aanrader hartje Cadaqués? Hotel Casa Nereta! Mark our words. Een meer dan charmant boetiekhotel in de pittoreske kustplaat is het, in het hart van de stad en met dank aan de traditionele Catalaanse architectuur in de mix met alle moderne voorzieningen past het perfect bij de Middellandse Zee en de witgekalkte gebouwen in de omgeving. De kamers eenvoudig maar mooi en elegant, en gemeenschappelijke ruimtes, én de service, zijn waar je voor boekt. Dat, plus de locatie natuurlijk: het huis-museum van Salvador Dalí ligt om de hoek, een must om te bezoeken. Hotel Casa Nereta
Het wil wat zeggen wanneer een wandelroute (oke, oke: een hike) een eigen instagram account heeft. Plaatjes zeggen soms meer dan woorden, dus wie er de pas graag in wil zetten, when in Catalunya, check dan zeker ook even @camidaronda.
Camí de Ronda is namelijk spectaculair: een kustpad langs rotsachtige kliffen, geheime baaien en naar kleine stranddorpjes. Afijn, wil je wandelen, dan is Camí de Ronda niet te missen. Wanneer je in Cadaqués start, en van die stad afloopt, dan zijn zelfs de korte wandelroutes goed voor minimaal 100 oooh’s en aaaah’s.
Wist je dat je in de wintermaanden ook kunt skiën in de Catalaanse Pyreneeën? Is zo. Lijkt misschien gek, maar het gebied Boí Taüll kent blauwe luchten (meestal) en pieken zover de skibril kan zien. De hoogste top van de Pyreneeën is Puig Falcó op 2751 meter tref je hier.
Als (bijna) hekkensluiter misschien wel de topfavoriet van deze lijst: hotel Mas Sat Marc. Deze familieboerderij, gerenoveerd en gerund door de smaakmakers achter het hippe Hotel Brummell in Barcelona, trekt zowel hardcore natuurontdekkingsreizigers, als mensen die zich afvragen hoe een verhuizing naar het platteland eruit zou kunnen zien. De hele checklist aan plattelandsfantasieën wordt er afgevinkt: er zijn kippen, een manege, een golfbaan en weggezakte fauteuils die schreeuwen om een goed boek. En dat allemaal zonder te bezuinigen op de essentiële luxe zaken: een uitstekend restaurant en krachtige wifi. Buitenactiviteiten te over, en het personeel stimuleert je deze vooral te gaan ondernemen. Massages kunnen worden gereserveerd bij een fysiotherapeut, en er is een buitenzwembad waarvan de temperatuur beleefd als ‘fris’ kan worden omschreven. Wie de trend van ijsbaden omarmt, is vast meer geïnteresseerd in de warmwaterbronnen van Dorres, op 20 minuten rijden… Mas Sant Marc
tekst gaat verder onder de afbeelding
O how we love Barcelona! Al onze tips in de bourgondische stad aan het strand lees je hier: Barts Boekje Barcelona
Heb je slechts één weekend en je moet kiezen? Dan is restaurant Cañete absoluut een favoriet: steengoede tapas en het liefst zitten aan de bar. Reserveren is een must. Hetzelfde geldt voor Berbena! En verder: Bar de Pla, probeer het plekje in het raam te scoren, en sla de patatas bravas in geen geval over. Bar Alegria is een perfect plekje net buiten de drukte. Bar Verdena voor natuurwijn en bar hangen. La Balabusta is vooral een te leuke lunchplek. Gresca: een perfect mix tussen een hippe en klassieke wijnbar. Ptge. de Marcader: hier zit o.a. Baldomero (lunch, met verstop dakterras), maar ook een paar te leuke terrassen, very oldskool, very charming. L’Ànima del Vi is een super leuke (natuur)wijnbar in de wijk El Born, gerund door het gezelligste/ fleurigste koppel van Spanje (denk ik). La Plata: authentieker krijg je niet en de gefrituurde sardientjes zijn hier niet aan te slepen. El Xampanyet: met benen buiten hier, en terecht!
Al is het moraal van het verhaal wel echt: kom die stad uit! Catalonië heeft nog zó veel meer te bieden! Huur een auto en rijdt de ‘Grand Tour‘ van Catalonië.
Last but not least: we mogen je 40 euro korting geven naar naar alle bestemmingen geboekt via CheapTickets (en dus ook Catalonie)! Gebruik BARTS40 als je boekt en je hebt die 40 euro te pakken! Actie loopt tot eind oktober 2024.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met @cheapticketsnl @catalunyaexperience
Stel, je hebt deze lijst uitgespeeld, maar je wil graag nog wat meer, volg dan vooral ook @costabravaguide op instagram. Staat boordevol met top-tips.