Nederland4 december 2023, door Nikki Nederhorst

Winters uitje: Roadtrip door Zuidwest-Friesland/Súdwest Fryslân

Nederland, 4 december 2023, door Nikki Nederhorst

Winters uitje: Roadtrip door Zuidwest-Friesland/Súdwest Fryslân

Er zijn veel steden, regio's en andere plekken in Nederland waarvan we kunnen zeggen: 'hier is het ook leuk in de winter'. Dan doelen we er dus op dat het er in de zomer het allerleukste is, maar dat je er in de winter ook nog plezier kunt maken. In het geval van Zuidwest-Friesland is het juist andersom. Dat zal je niet verbazen, want het draait er immers om de winter in de Elfsteden. Want wie denkt dat het water alleen leuk is in de zomer, zit mis: Zuidwest-Friesland bewijst dat je kunt genieten van water in de winter. Watersport en opwarmen met warme chocolademelk met een scheutje Berenburg. Eerst tackelen we waar Zuidwest-Friesland precies ligt. Het is een gemeente in de provincie Friesland tussen Sneek, Stavoren en de Afsluitdijk.

 

En voor die gemeente pakken we de auto, want er is zoveel te doen. En we pakken een aantal dagen vrij, want er zijn zoveel stops. En we nemen leuk gezelschap mee, want die vermaakt zich heus ook. Hoe lang je in het noorden blijft hangen is aan jou. Voor deze roadtrip hebben we drie dagen uitgestippeld. Op naar Zuidwest-Friesland/Súdwest Fryslân.

Camper Elfstedentocht

Camper Elfstedentocht

We komen alweer terug op wat we hierboven schreven: met de auto roadtrippen is natuurlijk een optie (en de meest voor de hand liggende), maar met de camper door Friesland sjezen en slapen is nóg leuker. Met de Camper Elfstedentocht ga je langs elke stad van de Elfsteden met je – speciaal voor de Camperelfstedentocht ontworpen –  stempelkaart. In iedere stad is er wel wat te doen, van cultuur snuiven tot leuke restaurants, en natuurlijk worden er een aantal campings aangeraden. Heb je alle stempels bemachtigd, dan is het opsturen maar. Als je dit gedaan hebt, maak je kans op mooie prijzen en doneert de organisatie bij elke volle stempelkaart aan het Maarten van der Weijden Foundation. Je kunt met je eigen camper, maar ook met die van Goboony. De Camper Elfstedentocht kan, in tegenstelling tot de tocht op schaatsen, het gehele jaar gereden worden.

Meer over de Camper Elfstedentocht

Dag 1: Leeuwarden

Dag 1: Leeuwarden

Camper of auto; go, go, go! We beginnen de roadtrip in de hoofdstad van Friesland: Leeuwarden. Parkeren kan gewoon in parkeergarages, maar wil je gratis parkeren, dan kan dat bij het Kalverdijkje, een P+R aan de rand van de stad. Met de bus ben je dan binnen no-time in het centrum.

Koffie en lunch – De dag goed beginnen doe je bij Stek. Gevestigd in een oud brugwachtershuisje aan de overkant van de Noorderplantage – ook leuk – daar staat dus een huisje, simpelweg opvallend knap te staan zo aan de waterkant. American pancakes, toast met roerei, broodje met avocado smash of carpaccio: zoveel lekkernijen én knappe interieur accessoires ook nog!

Roast is the place to be voor een overheerlijke lunch/borrel/diner. Of als je gewoon zin hebt in een kop koffie. Enne… Als je zin hebt in een lekkere cocktail dan ben je hier ook aan het juiste adres.

Doen in Leeuwarden

Doen in Leeuwarden

Friese food tour – Natuurlijk kun je de stad ook op de normale manier ontdekken, maar een food tour is toch net leuker. Bijvoorbeeld die van We are Grutsk. Tijdens deze tour ga je langs verschillende hotspots en leer je eindelijk wat nu een Friese sûkerbôle is. Uiteraard inclusief een Beerenburger, dat snapt u wel.

Musea – suikerbrood (plakkend) achter de kiezen en tijd voor cultuur. Moeten we een favoriet benoemen in Leeuwarden, dan is het misschien wel de Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een beschermd 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan. Ook leuk zijn Het Fries Museum en Museumhuis Van Eysinga.

Winkelen – uitbuiken in de winkels is altijd een goed idee. Meer winkeltips vind je in ons Leeuwarden lijstje.

restaurants

restaurants

Wannee – het interieur van Restaurant Wannee verklapt precies waar ze voor staan: de lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur, gezondheid en kwaliteit. Tel daar cultuur – lees: Hollandse gerechten – en een no-wastementaliteit bij op en je hebt een parel van een restaurant.

Proefverlof – in de prachtige oude gevangenis De Blokhuispoort vind je Proefverlof. Proefverlof staat voor eenvoud en lokaal eten, en dat voor zowel de lunch als het diner. De menukaart heeft de juiste, rijk gevulde gerechten. En genoeg vegetarische optie, daar geven we ook pluspunten voor.

Pecorino Wijn & Eetbar – wie houdt niet van een lekkere wijn en een goedgevulde borrelplank? Precies ja. Dit restaurant is een leuke plek om de avond door te brengen: knusse bistrobar binnen (perfect voor dit koude weer).

Slapen in Leeuwarden

Slapen in Leeuwarden

Post Plaza – In een voormalig postkantoor zit tegenwoordig Post Plaza. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen en werd door zowel een hotel als een grand café betrokken. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post Plaza een goed idee. En weet je meteen dat je de volgende dag goed begint.

Hotel Vie Via – naast Post Plaza, dus net zo centraal. Een knap hotel met een strak en kleurrijk design (‘instawaardig’? Jazeker!). In elke kamer hangt felgekleurde en uitbundige kunst aan de muur, allemaal een beetje met een pop-art thema.

WeidumerHout

WeidumerHout

Slapen bij WeidumerHout: Zuidwest-Friesland is gaan, gaan, gaan, want er zijn zoveel leuke plekken. Grote kans dat je best een stukje moet rijden voor je in Leeuwarden arriveert. Je kunt er daarom voor kiezen om de nacht voor de roadtrip al te slapen bij WeidumerHout, net onder de stad. Een goede plek om op te laden, want bij hotel WeidumerHout slaap je te midden van de groene weilanden. In het groen staan tien strakke, houten kubussen waar je in kunt slapen en in de bijbehorende 18-eeuwse boerderij vind je nog eens tien hotelkamers. En dan zijn er ook nog twee drijvende waterlodges en is er een restaurant. De camper stal je eventueel op de camperplaatsen. Voor de koukleumen is de Finse sauna natuurlijk heerlijk.

Dag 2: Franeker, Harlingen, en Hindeloopen

Dag 2: Franeker, Harlingen, en Hindeloopen

Waar je in Leeuwarden de auto een dag on laten staan, is het voor dag 2 van de roadtrip heel handig dat je hem mee hebt. Aan jou natuurlijk wat je allemaal wilt doen, maar hieronder wat tips per dorpje.

Franeker – die sterrenhemel die je in de winter zo lang ziet, is niet alleen een plaatje om naar te kijken; wat daar achter zit, is rete-interessant. Plan een bezoek aan het Planetarium (de oudste ter wereld van volkammer Eise Eisinga) en leer alle ins en outs over de sterren en planeten. Naast het Planetarium vind je Brasserie de Stadstuin voor een bakkie en – mocht je er al ruimte voor hebben – pannenkoeken met Friese geitenkaas en ambachtelijke, door een lokale molen gemalen pannenkoekmeel. En de wentelteefjes van sûkerbôle, yes please.

Als je nu helemaal in de roadtrip vibe zit, dan is het boek ‘12 roadtrips door Nederland‘ van Hey Frits een hele goede om erbij te pakken!

Harlingen – We rijden een klein kwartiertje door naar het havenstadje Harlingen. We zijn hier niet voor de pont, maar voor twee winkels: Koks en Keukenmeiden en Binnen en Buiten – van dezelfde eigenaren – zijn zo’n beetje het Merci van de Lage Landen (en Merci is één van de mooiste winkels out there, een multibrand store in Parijs). Ook eetcafé Nooitgedagt is hartstikke leuk in de havenplaats. In een prachtoud pand met dito gekleurde luikjes en goede kaart (incl. een kaasplank voor één, voor als de rest gewoon een tosti wil).

Hindeloopen – half uurtje de auto in en dan parkeren op Oosterstrand 6a in Hindeloopen. Lekkere plek om doorheen te wandelen want 1) very instagrammable smalle straatjes en houten bruggetjes en 2) geen auto’s (want die smalle steegjes).

Fotocredits rechts @heyfrits

 

Slapen in Huisje aan de Fluessen, Elahuizen

Slapen in Huisje aan de Fluessen, Elahuizen

Overnachten in ‘t groen en op koprol afstand van het op één na grootste meer van Friesland, de Fluessen. Het huisje telt twee slaapkamers (één grote slaapkamer en één kinderkamer), een open keuken, woonkamer en badkamer. Je kunt hier met maximaal drie personen verblijven en een mini. Je hebt een klein terrasje en die heeft, jawel, jawel: een bbq. Vuur aan, gluhwein in de hand en dan is een winterbbq één van de fijnste dingen die je kunt doen. Huisje aan de Fluessen

Als je vanuit Hindeloopen naar Elahuizen rijdt, kom je door Koudum. Hier vind je een Poiesz, een supermarkt die je alleen in het noorden van Nederland tegenkomt. Op vakantie zijn buitenlandse supermarkten altijd een must-stop, en we scharen Poiesz ook onder die noemer. Hindeloopen heeft trouwens ook een Spar voor je winterbbq inkopen.

Fotocredits rechts @heyfrits

Dag 3: Sneek en Sloten

Dag 3: Sneek en Sloten

Zo lang mogelijk de ochtend rekken bij Huisje aan de Fluessen natuurlijk, maar dan gaat de roadrip weer verder. Op de terugweg stoppen we nog op een paar plekken om de trip helemaal compleet te maken.

Sneek – Rijd ook nog langs Sneek – een van de favorieten. Sneek is over het algemeen bekend van het Friese merengebied en natuurlijk de Sneekweek, Sneek is meer! Het Fries Scheepvaart Museum zit er, en Sneek heeft Royaal Belegd: een hele fijne woonkamer waar gegeten wordt, koffie gedronken en gebabbeld. Kom je op zondagochtend, dan tref je een tent tot de nok toe vol met mensen in sportpak met helm en noppenschoenen aangezien hier die dag een wekelijkse fietsroute start. Als je iets later op de dag Sneek ingaat, is Biercafé 3B een goede stop. Ze hebben 25 bieren van de tap, waaronder heel veel streekbieren. Uiteraard gepaard met de betere bier-gerechten.

Sloten – de laatste stop is Sloten. Prachtig, gezellig, gewoon goed om de trip mee af te sluiten. Er zijn terrasjes langs het water (sommige met heaters gelukkig) en de oude panden zijn nog steeds zo mooi als honderd jaar geleden.

Sloten is ook autovrij, en daarom ideaal voor een kleine stadswandeling: de 11 fountains wandelroute is maar 1,4 km en laat je net wat meer van Sloten zien dan wanneer je alleen aan de bar neerstrijkt. Langs de witte lakens die hier nog net zo wapperden als ze vroeger al deden (stop 3, waslijnen van Sloten).

Fotocredits rechts @heyfrits