Op Camperelfstedentocht met Goboony
Met de camper door Friesland sjezen en slapen in elf verschillende steden. De Camper Elfstedentocht bedacht deze geweldige combinatie. Lekker achter het stuur in plaats van schaatsen in de kou. Beiden leuk, maar warm en droog in de camper klinkt toch meer als muziek in de oren. Niet zo maar steden, nee het zijn de Elfsteden. Je leert bij elke stad niet alleen de geschiedenis kennen, maar ook de gezelligheid. Houden we van.
Stempelen, stempelen en nog eens stempelen. Het concept van de Camperelfstedentocht is eigenlijk vrij simpel: je gaat langs elke stad om je – speciaal voor de Camperelfstedentocht ontworpen stempelkaart – te laten stempelen. In iedere stad is er wel wat te doen, van cultuur snuiven tot leuke restaurants. Daarnaast vergeten we natuurlijk ook niet om te blijven slapen in een van de steden, want anders moet je straks nog omkeren (alhoewel dat met de camper makkelijker gaat dan met de schaats). De Camperelfstedentocht was het idee van vijf camperplaatsen/campings en andere aangesloten bedrijven. Dit zijn namelijk; Camperplaats Leeuwarden, Jachthaven en Camping De Domp, Marina Stavoren, Camping Sudersé en als laatste Camping De Zeehoeve.
Mocht je nou geen tijd meer hebben om langs alle elfsteden te gaan: no stress! Je kunt het ook in etappes splitsen. Op die manier heb je alle tijd om de mooiste plekjes van Friesland te ontdekken. Heb je alle stempels bemachtigd, dan is het opsturen maar, om kans te maken op mooie prijzen. Ook doneert de organisatie bij elke volle stempelkaart aan de Maarten van der Weijden Foundation.
Geen camper in eigen bezit, maar wel fan geworden van dit concept? Wat nu? Juist, Goboony to the rescue! Goboony heeft namelijk keuze uit meer dan 30.000 campers in heel Europa. Eigenaren van campers gaan er niet het hele jaar door met hun campers op uit en daarom staan ze vaak stil en worden ze niet gebruikt. En dat is natuurlijk zonde. Goboony kwam daarom met het geweldige idee om campers voor en door camperaars te verhuren. Zo kan vrijwel iedereen kennis maken met het kampeerleven. Maar wat maakt Goboony dan zo anders dan andere? Juist, bij Goboony is het een stuk goedkoper om een camper te huren dan wanneer je het bijvoorbeeld via een camperverhuurbedrijf doet. Daarnaast heeft Goboony de afgelopen jaren een grote community opgebouwd. Deze community bestaat uit verhuurders door heel Nederland die staan te popelen om jou met hun camper op pad te laten gaan. Go, Goboony!
Dat de Elfstedentocht elf steden in zijn bezit heeft, is niet zo moeilijk om te raden. Maar wat kun je er nou allemaal doen? Daarom hebben we ze even op een rijtje gezet met de leukste tips om te doen en te zien:
Leeuwarden: Deze stad is sinds 1524 de hoofdstad van Friesland. Er ligt hier veel geschiedenis waar de Leeuwarders trots op zijn, en wat voor de bezoekers van de stad natuurlijk ook niet mis is. Eerder schreven we al eens over Leeuwarden en tipte we het leukste van Leeuwarden. Van cultuur snuiven in het Het Fries Museum tot winkelen bij Nørd Conceptstore en eten bij restaurant Spinoza (al 30 jaar een begrip in Leeuwarden), komen we de dag wel door. Ook is er een miniature route en een leuke stadswandeling als om te doen. Een mooi delicatessenzaak is House of Taste. Of kies bij Ut Streekie, op vertoon van je stempelkaart, (gratis) iets lekkers uit.
Sneek: Sneek is over het algemeen bekend van het Friese merengebied en natuurlijk de Sneekweek. Maar er is meer om te ontdekken. Het Fries Scheepvaart Museum in de binnenstad is hiervoor een goed startpunt. Gezelligheid en genieten zijn natuurlijk belangrijk in deze waterstad. Hop daarom vooral ook even langs bij Biercafé 3B voor een groot aanbod aan biertjes. Meer van het leukste van Sneek lezen we hier.
IJlst: Elfstedenstad IJlst ligt maar vijf kilometer ten zuiden van Sneek. Fiets of vaar er heen en bekijk de unieke overtuinen aan beide zijden van het riviertje de Ee dat dwars door de stad loopt. Met zijn tientallen rijksmonumenten diende IJlst als decor voor de film ’Schippers van de Kameleon’. Maar IJlst heeft meer ‘goud’ om te bewonderen. Ontdek het tijdens deze superleuke stadswandeling langs de schatten van IJlst.
Sloten: Klein maar fijn, zullen we maar zeggen. Sloten is het kleinste stadje van de Elfstedentocht en in 1426 kreeg deze stad haar stadsrechten. Ondanks dat het een kleine stad is, kun je hier prima vertoeven voor een paar dagen. Bezoek in het voormalige stadhuis Museum Sloten en voor lekker eten is Restaurant de Zeven Wouden in het hart van Sloten zeker een aanrader. Neem je fiets mee naar Sloten en vanuit hier maak je prachtige tochten door het glooiende en beboste Gaasterland.
Stavoren: Dit is de oudste stad van de Friese Elfsteden. Ook was dit ooit de thuishaven van Friese koningen en zeevaarders. In de haven staat het beeld van het Vrouwtje van Stavoren te turen over het IJsselmeer. Ook interessant en iets wat je tijdens je bezoek aan Stavoren zeker niet mag overslaan, is Toankamer ‘t Ponthús waar de geschiedenis van Stavoren wordt naverteld.
Hindeloopen: Hindeloopen lag verder weg van de rest van Friesland en had een belangrijke positie voor de wereldwijde handel en de scheepvaart vanwege de goede verbinding met Amsterdam. Ook deze stad is klein, maar fijn. In Hindeloopen vind je het Fries schaatsmuseum met een uniek pannenkoekenrestaurant erbij. Smikkelen maar dus!
Workum: Deze stad behoort tot een van de jongste Friese elfsteden. In deze stad was veel visserij vroeger en dat is aan veel dingen nog terug te zien. Zo vind je in Workum de Blazerhaven waar veelal historische schepen bevinden. Ook leuk om te zien is de oude vuurtoren en breng in Workum ook een bezoek aan het Jopie Huisman Museum. Verder voor een lekker koffietje gaan we naar El Cafetin.
Bolsward: Bolsward was, net als Stavoren, een Hanzestad. In Bolsward ligt een prachtig stadhuis, een super mooi gebouw dat rond 1615 is gebouwd en in 1765 is gerenoveerd. Leuk om te doen en iets wat je eigenlijk niet mag overslaan, is nadat je je stempelkaart hebt laten zien, een gratis Sonnema borreltje op te halen bij Hotel De Wijnberg.
Harlingen: Deze stad was vroeger een universiteitsstad. Pas in 1234 kreeg Harlingen stadsrechten. Een leuk weetje over deze stad is dat het vroeger veel westelijker lag, omdat de zee regelmatig land wegspoelde. Ieder jaar in augustus zijn de Visserijdagen in Harlingen en is het vier dagen feest. Ook heb je in deze stad een prachtige fietsroute. Lees je hier meer over 5x het leukste van Harlingen.
Franeker: Franeker heeft, net als de andere elf steden, een rijke geschiedenis. Van 1585 tot 1811 had Franker ook een eigen universiteit. Dat trok veel wetenschappers aan, wat weer een positieve invloed had op de gehele economie van de stad. In deze stad heb je het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Zeker het bezoeken waard dus. Ook kun je mooi op de Slachtedijk wandelen, deze weg is bijna 42 kilometer lang. Of kies bij Ut Streekie, op vertoon van je stempelkaart, (gratis) iets lekkers uit.
Dokkum: Dit is de meest noordelijke stad op de Elfstedenroute. Je kunt hier de Bonifatiuskapel bezoeken en voor de bierliefhebbers onder ons heb je in Dokkum maar liefst negentien bierbrouwerijen en gaan voor lekker eten naar KB Foods & Drinks. Meer over het leukste van Dokkum lees je hier.
Je rijdt van stad naar stad langs de mooie kleine dorpen plus je hebt ook nog eens een ontzettend mooi uitzicht over het Friese landschap als je van plek naar plek rijdt. Dit is toch een droom die uit komt?