België, Ardennen22 december 2022, door Bo Peters

Zeven favorieten voor een winterse getaway in het Franstalige Durbuy

België, Ardennen, 22 december 2022, door Bo Peters

Zeven favorieten voor een winterse getaway in het Franstalige Durbuy

Op ongeveer een uurtje rijden onder Maastricht ligt het middeleeuwse Durbuy in België. Gelegen aan de oevers van de Ourthe, omringd door het groen van de Ardennen. Durbuy is hét stadje (met nadruk op ‘je’, want immers één van de kleinste stadjes ter wereld) waarbij je het gevoel hebt dat je zó met je neus in Franse boter bent gevallen. Want oh, wat is het hier Frans. En leuk. Een wirwar van historische straten, oergezellige cafés en ouioui: formidable restaurants. Vanaf de Belgische stad Luik slinger je zó op de binnenwegen door naar Durbuy. Eenmaal aangekomen, blijf je daar. Tenminste, zouden wij doen. Voor een laaaang weekend winterse getaway.

 

Wat te doen en waar te slapen in deze parel in het groen (of wit), horen we je denken. Komt-ie, zeven favorieten voor een winterse getaway in het Franstalige Durbuy. Graag gedaan.

Kerstmarkt

Kerstmarkt

Geen winterse getaway zonder een kerstmarkt – ook leuk na de kerst! – ofwel een Marche du Noël. Laat je in Durbuy betoveren door de toch al romantische, sprookjesachtige sfeer én proef de lokale specialiteit: aardappel met foie gras. Onder het genot van een glas gin chaud, bijvoorbeeld. Als toetje is een Luikse wafel natuurlijk nooit weg. De stad wordt ondergedompeld in kerstsferen en oh wat is dat fijn.

Belgisch Bier

Belgisch Bier

Wie aan België denkt, denkt aan speciaal-bieren. Een winwin, puike combinatie. Ook rondom Durbuy. Rijd je een paar kilometer, duikt er weer een nieuwe brouwerij op. Zo ook microbrouwerij Marckloff. Hier vind je een amberkleurig speciaal biertje, dat je kunt proeven in de gewelfde kelders van La Brasserie du Chateau de Durbuy. Hartje centrum.

Culinaire stadstour

Culinaire stadstour

Niet voor niets staat Durbuy bekend als een culinair plekje, met tal van lokale specialiteiten. Zin om hier mee over te leren en – goh – ook te proeven? Neem dan deel aan de stadstour. Voor een paar luttele euro’s krijg je twee uur lang uitleg over het stadje én mag je bij diverse delicatessenzaken wat proeven. Leuk concept, dus gogogo.

Smullen

Smullen

Heb je zin om je écht in de spreekwoordelijke watten te laten leggen? Schuif dan aan bij één van de restaurants van sterrenchef Wout Bru zoals La Bru’sserie. Kies voor een vier- of zesgangenmenu en laat je smaakpupillen spreken, want oh boy wat is het eten hier goed. Je wordt meegenomen op een culinaire reis van de Provence tot aan Zuid-Amerika en proeft van elk werelddeel een gerecht. Met bijpassende wijnen, uiteraard.

De grot in

De grot in

In de buurt van Durbuy vind je het grottencomplex van Hotton. Ofwel de grotten van duizend en één nacht. En zeg zelf, hoe magisch klinkt dat? In het donker verdwaal je – oké, niet echt natuurlijk – in totaal zes kilometer en dwarrel je door de ondergrondse wereld. Ook leuk voor de koters.

Petit-Bomal Farm Suites

Petit-Bomal Farm Suites

Je eigen plek in deze oh zo mooie B&B boerderij. Daterend uit de 17e eeuw, maar omgetoverd tot een plek met luxueuze suites. Op de ecologische boerderij zijn dieren te vinden, een fruitboomgaard én kun je – als je wilt – alles leren hierover. Wat je verder zoal krijgt, bij Petit-Bomal? Een meer dan knap interieur, welness-faciliteiten en vers gebakken brood bij het ontbijt. Extra pluspunten voor de vriendelijke eigenaren. Een winning combinatie is hier te vinden, zo’n plek waarbij alles klopt. Tot in de puntjes.

Chateau de la Chapelle

Chateau de la Chapelle

Inkoppertje. Niet in Durbuy gelegen, maar enkele kilometers er vandaan en toch niet te missen in deze lijst. Schreven we eerder al over, maar verdient zijn plek bij de vraag waar te slapen. Nu in de winterperiode – wanneer je hier niet kan glampen zoals in de zomer – vertoef je in het kasteel. Waanzinnig mooie kamers en bijna allemaal met een eigen bad. Op pootjes. Waar je induikt, omringd door knisperende haardvuren, met een rode wijn na een wandeling over het landgoed. Chateau de la Chapelle is een parel van rust, het gevoel wegwegweg te zijn in je eigen miniparadijs.