Frankrijk, Lyon19 september 2023, door Sanne Carbaat

6 redenen om La Plagne in de Franse Alpen te bezoeken (ook als er geen sneeuw is)

Frankrijk, Lyon, 19 september 2023, door Sanne Carbaat

6 redenen om La Plagne in de Franse Alpen te bezoeken (ook als er geen sneeuw is)

La Plagne in de Franse Alpen vind je net iets ten zuidoosten van Lyon en aan de grens met Italië. Elf kleine bergdorpen op hoogte (van 650m t/m 2000m) die allemaal net wat anders bieden, perfect voor een gevarieerde wintersport. Bij de één host het er 's avonds wat meer, bij de ander kom je na een dag in de sneeuw echt tot rust. Alle dorpjes zijn door middel van de Paradiski skipistes met elkaar verbonden, dus op de latten is de ideale manier om toch overal een beetje te kijken, als is het maar voor de lunch of een kleine génepi (de lokale schnapps) aan het einde van de dag.

 

Whatever floats your boat, maar La Plagne heeft voor iedereen wat: de fanatieke snowboarder, de beginneling, de families en de lui die liever naast dan op de piste staan. Komt 'ie: zes redenen waarom iedereen naar La Plagne zou moeten.

 

De focus op duurzaamheid en de natuur

De focus op duurzaamheid en de natuur

Dat is natuurlijk heel fashionable om dat nu te zeggen, en het is in La Plagne echt niet 100% perfect, maar er worden door een steeds grotere groep mensen steeds meer goede, creatieve, ludieke en groenere stappen gemaakt. Van restaurants die alleen nog maak lokale ingrediënten op de kaart hebben staan, meer vega aanbod (vegan blijft helaas nog wat achter), en zelfs restaurants die gaan voor klein en lokaal in plaats van massa (zie hieronder over Le Plan Bois). Ook worden bepaalde delen/liften gesloten (zoals de Bellecote skilift die naar de gletsjer gaat), zodat de natuur niet meer verstoord wordt en tot rust kan komen. Activiteiten die niet perse (alleen) op de piste plaatsvinden, meer besef van de druk op de natuur en meer aandacht voor de mentale toestand op de vakantie in plaats van liters bier tanken (het gaat allemaal om de balans uiteindelijk he).

 

Het wordt warmer en daarom de winterseizoenen steeds korter: een seizoen lang poeder is eigenlijk nergens meer te garanderen. Maar ja, wat doe je dan als je je zuurverdiende geld hebt uitgegeven aan een skivakantie en er is weinig sneeuw? Miepen in je kamer? Nee. Dan ga je langs bij Antropia, waar ze allerlei duurzame events organiseren, een tweedehands winkel aan het opzetten zijn en een boek vol andere leuke dingen hebben, Of vlak ernaast vind je Heureux les Curieux voor een potje tafelvoetbal, echt lekker en gezond eten van de lokale traiteur en een kleine selectie lokale craft bieren. Boek een een snow shoeing sessie, wandel met hele lieve sledehonden, ga op sophrologie sessie (kan ook tijdens het skiën) waar je heel bewust leer ademen en de natuur om je heen daarom beter in je opneemt of loop zelf een rondje in de buurt.

Activiteiten in La Plagne

Met de fam

Met de fam

La Plagne als gebied is zeker geschikt voor kids, maar sommige dorpjes en pistes zijn dat net wat meer. Je hebt twee fun parks: Freestyle Zone bij Plagne Bellecote en Buffalo Kids net boven Plagne Soleil, waar het net iets grotere grut helemaal los kan gaan en waar jij dus op je gemak een piste kunt pakken of er juist een glas wijn en kaasplank bij bestelt. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: die kun je onderbrengen bij een babysitter als je zelf een ochtend de piste op wilt. Zij een dagje uit, en jij ook. Naast dedicated pistes voor de kids heb je ook nog een scala activiteiten die je naast de piste kunt doen (zie hierboven) en kun je vrij makkelijk een route uitstippelen waar je de brede en niet de steile pistes pakt, of juist van die hele leuke bosweggetjes (de zogeheten Cool Ski pistes).

La Plagne Famille Plus

Het skigebied zelf

Het skigebied zelf

Ja, ok ok, uiteindelijk hoop je op sneeuw en wil je ook dat het skigebied dus wel wat te bieden heeft. Et voila, La Plagne deliveres:  maar liefs 425 km aan pistes. Dan moet je wel de extra optie qua skikaart kopen, maar hé: je hebt de optie. Veel verschillende soorten afdalingen (groen, blauw, rood en zwart), en telkens een andere kant van de berg. Genoeg kilometers te maken dus en verschillende dorpjes te ontdekken, maar ook nog redelijk overzichtelijk.

La Plagne skigebied

Le Chalet du Friolin

Le Chalet du Friolin

Stop hier zeker voor je lunch, of als je gewoon geen zin meer hebt (daarna pak je de lift Bauches terug omhoog en ben je zo weer bij alle pistes). Maar eigenlijk moet je hier slapen. Slowwintersporting op z’n best. Je zit hier namelijk midden op de piste (zo midden, door de sneeuw naar het dichtstbijzijnde dorp lopen is geen optie), dus midden in de natuur, en ook knapperende haardvuren, authentiek frans bergeten, goede wijnen en lokale bieren op tap. De kamers zijn allemaal knap, warm en hebben uitzicht op je ‘eigen’ piste. Hoe je er komt? Je parkeert je auto bovenaan in het dorp Les Coches en de Friolin pistebully brengt je naar je snowy hideaway van de week.

Le Chalet du Friolin

Het eten

Het eten

Inkoppertje misschien hoor, maar hallo zeg: frisse berglucht happen, de hele ochtend lekker op pad en dan aanschuiven bij een Le Plan Bois, een Le Forperet, een Chalet du Friolin (die van hierboven, maar dan dus voor de lunch): we zouden het doen.

Bij Du Plan Bois zijn ze van 140 couverts naar 20 gegaan: downsizing in de praktijk. Deze chalet stond er allang voor er een piste in de buurt was. Toen de piste in 1988 er eenmaal was, pal ernaast, was het een no-brainer: het familiechalet moest een restaurant worden. Nou, dat is het, en wat voor één. Het eten is comfort food next level: veel smaak, zo lokaal mogelijk en voldoende keuze. Vega’s kunnen hier ook goed terecht, want goede kazen zijn er volop. Ze hebben een terras, een binnen gedeelte met allemaal knusse zitjes en een ‘privé’ chalet. Hier kun je met je eigen clubje terecht voor een driegangen menu en krijg je pantoffels voor je koude voeten.

 

Le Forperet is een boerderijrestaurant op hoogte (1970m) in Montalbert. Authentieke Franse cuisine de montagne, dus je kunt er weer een middag tegenaan, want he ho: die porties. Doe je jezelf een plezier en boek de tartiflette. Die moet je dus echt 24 uur van tevoren reserveren, want deze tartiflette gaat uuuuuren de oven in. Een soort van aardappeltaart met reblochon kaas, ui en bacon – maar kan ook makkelijk zonder bacon als je dat doorgeeft – met salade en charcuterie. Heel leuke plek om met de kids aan te schuiven ook: ze hebben geiten, ezels, kippen en konijnen.

Rechtstreeks met de trein naar de sneeuw

Rechtstreeks met de trein naar de sneeuw

Niks geen geprop meer in de kofferbak, geen jengelende kinderen achterin: je kunt appeltje-eitje met de Thalys naar La Plagne. Je stapt op in Amsterdam Centraal, Rotterdam, Brussel of Antwerpen en je stapt uit in Aime, aan de voet van het skigebied. Vanaf Amsterdam ben je nog geen negen uur onderweg. Onderweg kun je lekker een boek lezen, wat eten in het restaurant of nog even een tukkie doen ter voorbereiding van de eerste dag wintersport. Toch een stuk relaxter dan twaalf uur in de auto?

SkiThalys