Frankrijk10 september 2023, door Sanne Carbaat

Le Chalet du Friolin, bijna letterlijk een verborgen schat in de Franse Alpen

Frankrijk, 10 september 2023, door Sanne Carbaat

Le Chalet du Friolin, bijna letterlijk een verborgen schat in de Franse Alpen

Ben je van plan om naar de Franse Alpen te gaan om te skiën? En heel toevallig ook naar het skigebied Monchavin les Coches? Als je dat toevallig niet van plan was, dan ben je dat misschien na dit artikel wel. Gelegen in het Domain Paradiski Domain in Frankrijk, staat Le Chalet du Friolin. Op de piste, midden tussen de bergen en in de sneeuw.

 

Oui, dit chalet zit net een beetje off the beaten track van het La Plagneskiresort en is een droom. Midden in de natuur, uitzicht op de Mont Blanc (als je de juiste kamer/tafel hebt), naast de skilift en met zo’n typisch winterse uitstraling en inrichting: je had het haast niet kunnen bedenken.

 

Hoe je er komt is al een topbegin van les vacances: je wordt naar het chalet gebracht met een sneeuwscooter! Gelegen op 1800 meter hoogte, aan de voet van skilift Les Bauches en vijf kilometer van het skigebied Monchavin les Coches vandaan, is dit de ideale plek voor de fanatieke skiër en snowboarder. Ook voor de minder fanatiekelingen trouwens. Je kunt er namelijk ook langlaufen, sneeuwschoenwandelen of een prachtige routes te voet aandoen in de vallei. Le Chalet du Friolin heeft vijf kamers, een perfect-gezellig-kneuterig restaurant voor de lunch met genoeg lokale opties én een megaterras waar je heerlijk in de zon je bier kunt drinken tussen het skiën door.

Le Chalet du Friolin

Le Chalet du Friolin

Sommigen gaan op wintersport voor de Jägerbombs, de halve liters, de après ski en pakken af en toe nog een piste tussendoor. Gezellig hoor, maar als dat niet perse je jam is, dan is er nog zoveel meer. Slapen op de piste, een knisperend haardvuur, knappe kamers met uitzicht op je eigen stukje piste voor de week, goed eten, hier en daar een wijn en geen hoempapa, lamme leute en van dat soort. Kijk, als die laatste paar zaken je ding zijn, dan is het een kwestie van van Le Chalet du Friolin boeken.

Le Chalet du Friolin

Le Chalet du Friolin

Met vijf kamers in totaal heeft de chalet plek voor 21 gasten, maar dan is het ook vol tot de max. Sommige zijn wat kleiner (2 pers), andere wat groter (6 pers met dubbele hoogslaper), met bad, zonder bad: het is maar net welke je nodig hebt. Wel hebben ze allemaal een warm interieur met dikke bedden, zachte vachten en andere details overal anders kitsch hadden gestaan, maar hier helemaal op z’n plek zijn. Echt er even uit met z’n tweeën, met je favoriete clubje mensen of – mocht je een gezellige en grote familie hebben – met de hele bups in het chalet. Als de liften gesloten zijn en niemand dus meer op de berg is, kun je hier nog een bier op het terras doen en zelfs een stukje de berg oplopen voor een extra afdaling of om je jumps te oefenen. Kids los in de sneeuw, de rest kan aan de wijn.

De kamers zijn allemaal uniek qua interieur, en hebben allemaal een tv, dvd-readers, handdoeken en een föhn. Dus als je na het skiën wilt chillen of gewoon een dagje over wilt slaan, kun je heerlijk onderuit met een goeie film. Voor de families is suite Le Dérochoir perfect. Die heeft een balkon én kijkt uit op het skigebied, het terras en de lift. Zijn de kids onder de vier, dan mogen ze zelfs voor nop mee in de chalet (geef dat wel even aan bij het boeken)!

Ontbijt en diner zijn bij de prijs inbegrepen en dat komt ook nog eens inclusief uitzicht op de bergen. Een goed begin én einde van de avond dus. Voor de lunch en borrel zit je hier trouwens ook heel goed, dus er is een kans dat je eigenlijk nergens anders komt (en dat is dus helemaal prima bij du Friolin).

Let hier wel op dat je echt (echt echt op de piste zit). Even het dorp in is geen optie – het is echt overdag de hort op en voor de liften dicht gaan, terug zijn bij Du Friolin. ‘s Avonds spontaan nog even après-skiën is er niet bij (althans, niet ergens, want wat er bij Du Friolin gebeurt, stays at Friolin).

Restaurant

Restaurant

Het chalet heeft ook een restaurant dat open is voor lunch en die heeft naast een dijk van een kaart ook een heerlijk interieur: houten balken, rode gordijnen, zachte dierenvellen.. Het is de Franse alpine kneuterigheid op z’n fijnst. Gezellig zitten doe je er dus sowieso, en ook de lunchkaart is top. Chef Sebastiaan staat aan het roer in de keuken en maakt vullende gerechten, lichtere happen en kookt met mooie lokale ingrediënten. Ook de vega(n)s en glutenallergie-mensen kunnen hier terecht (en dat kun je echt niet overal in de omgeving, maar verwacht geen zeeën aan keuze..). Je bent in Frankrijk, dus het komt misschien niet als verrassing: ja, het restaurant van Le Chalet du Friolin heeft ook een goede wijnkaart, bijvoorbeeld de lokale Chignin Bergeron of een Mondeuse. Vooral de witte wijnen uit de Savoie zijn erg goed!

Snel even wat eten tussen het skiën door? Kan ook, en dan wel bij de ‘snackbar’ op het terras. Snel klaar, heel lekker. Hap, slik, maar dan wel van een goeie kwaliteit. Ga voor de diot, een lokaal en heel erg lekker varkensworstje of de crozets, lokale pastasoort van spelt.

Dus als je van in de sneeuw zijn houdt, van rust, van sterrennachten en haardvuren, van goed en lokaal eten, van kaas, van wijn, van mooie kamers en een heel chalet, terras, piste en alle bergen om je heen helemaal voor jezelf, als je niet bang bent om de apres ski te missen, als je het niet erg vind dat je met de pistenbully van en naar je chalet wordt gebracht en als je heel goed op unieke plekken in schitterende gebieden – als dat allemaal precies zo is, dan is Le Chalet du Friolin in La Plagne je plek.

Le Chalet du Friolin