Nederland, Amsterdam1 februari 2023, door Maartje

restaurant Yerba Amsterdam – plant forward restaurant

Nederland, Amsterdam, 1 februari 2023, door Maartje

restaurant Yerba Amsterdam – plant forward restaurant

Amsterdam, waar voor iedere smaak wel een restaurant te vinden is. Veel same same but different. Dat kan ook niet anders meer. Bijna alle keukens – inclusief de street food en to go variant – zijn al vertegenwoordigd. En toch is restaurant Yerba net even anders dan alle andere: plant forward noemen ze zichzelf, en dat is een alleszeggende term. Want bij Yerba willen ze graag laten zien dat de plantaardige keuken óók verrassend en vernieuwend (en smakelijk) kan zijn.

Yerba

Yerba

Het plant forward concept van Yerba houdt in dat alles plant based gemaakt is. Zo kan de veganist of vegetariër alles eten, al is iedereen van harte welkom en wordt de nadruk nooit op het veganistische karakter van het menu gelegd. Met deze insteek proberen ze iedereen te laten zien dat de plantaardige keuken overheerlijk en mega divers kan zijn.

De lokale leveranciers van Yerba leveren seizoensgebonden groenten waar de mannen in de keuken hun magic mee doen. Op het menu staan gerechten als cajun spiced corn hush puppies, pittighe pannenkoeken van pompoen, knolselderij uit zoutkorst, gekruide courgette beignets, wilde paddenstoelen tartaar. En nog een hele lijst overheerlijks die meer zijn dan je dagelijkse portie groen. Yerba serveert standaard overheerlijk glutenvrij brood. Waar we heel graag wekelijks een stuk van komen halen voor thuis. En dan de toetjes. We noemen er eentje: white asparagus magnum. Juist. En zo nog enkele waar je met geen mogelijkheid uit kunt kiezen.

In de Ruysdaelstraat – in het pand waar lang Le Garage’s en Pluche zat – opende chef Walter Marskamp en zijn vrouw Sally Mitchel deze nieuwe plantaardige beauty. Walter kwam van Wilde Zwijnen en The Hoxton. Sally werkte eerder bij Staring at Jacob. Noah Tucker en Anthony Josef – bekend van Fraîche en Staring at Jacob – van Fraîche Hospitality starten de boel mee op. Als je van vers eten houdt, houd dan laatstgenoemde naam in de gaten.

Gezamenlijk koken ze in het zaakje met een warme, basic look – lees; crèmekleur, bricks, hout en planten – zo heerlijk, duurzaam en verantwoord mogelijk. Verder wordt er gekookt met het hele product en is er daardoor zo min mogelijk waste. Van de naam Yerba vermoeden we dat deze verwijst naar de passie voor het koken met zeldzame kruiden. En dat is dan waarschijnlijk ook waardoor alles zo mega smakelijk is. Wil je in plantaardige verrukking raken, Yerba is je spot.

Liever thuis blijven? Het kookboek SMAAK van de mensenn achter Yerba is een aanrader.