Engeland5 januari 2023, door Sanne Carbaat

I like to go to the seaside – en wel die in Yorkshire, Engeland

Engeland, 5 januari 2023, door Sanne Carbaat

I like to go to the seaside – en wel die in Yorkshire, Engeland

Iedereen die wel eens in een Brits seaside dorp is geweest, heeft misschien niet de allerbeste herinneringen. Beelden van vrijgezellenfeestjes met meiden in veel te weinig kleding komen naar boven. Dronken mannen met te grote bierbuiken en promenades vol met arcades en plastic meuk. Hier wil je natuurlijk niet zijn. Waar je wel wilt zijn, zijn de kustplaatsjes in Yorkshire. Waar er geen arcades zijn (of één of twee leuke), waar de zee tegen de kliffen aanslaat en waar je opwarmt in de gezelligste en Engelste pubs. Voordat je per ongeluk toch in de ‘verkeerde’ kustplaats belandt, hebben we hier een fijn lijstje van kustplaatsen in Yorkshire die je wél wilt bezoeken.

 

Kijk hier voor meer Yorkshire tips.

Whitby

Whitby

Nee, dit is perse hidden gem. Iedereen die een beetje bekend is met Yorkshire heeft wel eens van Whitby gehoord. We hebben dan wel weer die off the beaten tracks plekken in Whitby waar je de rest van de (dag)touristen achter je laat en je de local stuff doet. Zoals bijvoorbeeld je portie fish & chips. Haal die vooral niet bij de Magpie (ook al zegt iedereen dat je daarheen moet gaan, maar doe dat dus niet), maar bij Trenchers, tegenover het War Memorial. Liever geen fish & chips? Goed, want dan heb je extra ruimte voor een broodje pulles pork van Greedy Pig. Het zit in een klein steegje en is een beetje verstopt, maar  is de beloning na een beetje zoeken helemaal waard.

Je vindt een scala aan boetieken, charity shops en andere plekken waar je de mooiste spullen kunt vinden. Lievelings is Rooms, een heerlijk familiebedrijf met van alles prachtigs: kleurrijke tapijten, unieke Chesterfield-achtige fauteuils, tinnen lampen, doorstoppers van tweed.

Pubs

Pubs

Whitby heeft twee delen: het oude en het nieuwe deel. Je zal het nieuwe gedeelte van de kustplaats door moeten lopen om wind te happen op de pier, maar daarna loop je zo snel mogelijk naar het historische centrum. Kleine steegjes overal, de straten zijn nergens vlak en alles voelt alsof je in een Bram Stoker novel bent belandt. Dat is trouwens ook niet heel gek, want hier in Whitby werd Stoker geïnspireerd om Dracula te schrijven. Als je over de brug het oude gedeelte inloopt, loop je zover als je kan richting de zee en daar vind je, aan het einde van de knusse winkelstraat de Duke of York. Prima pub, prachtig uitzicht als je aan het goede tafeltje zit. Andere aanrader is The Black Horse. Verrassende bieren, leuke kaart en heel vriendelijke bediening. Het is er klein, dus voor grote groepen is het dringen.

Whitby Brewing Taproom

Whitby Brewing Taproom

Een andere, favoriete, plek in Whitby is de Whitby Brewing Taproom. Je moet even een paar trappen op (199 treden, zo gepiept en je vindt die trappen tegenover de Duke of York) en dan heb je een uitzicht over Whitby en de kliffen verderop. Als beloning krijg (of nou ja, koop) je een heerlijke Engelse Ale van de tap, verser dan vers. De biertuin van de taproom kijkt helaas niet uit over zee,  maar wel over de Whitby Abbey (een bezoek waard op zich). Er wordt vaak een fikkie gestookt en er hangen gezellige lichtjes door de tuin.

 

Sandsend

Sandsend

Een heel stuk kleiner dan Whitby, maar daarom net iets knusser: Sandsend. Waar de East Row Beck uitmondt in zee, kun je eenden voeren en dammen bouwen als het eb is. Het strand is niet megagroot, dus een ochtend of middag in Sandsend is echt meer dan genoeg. Voor surfers is het hier ook goed toeven, wat dan weer heerlijk is om naar te kijken vanaf het strand voor de niet-surfers. Voor een snelle koffie ga je naar het Sandside Cafe, maar liever neem je iets langer de tijd en warm je op bij The Hart Inn. Een pub zo klein en laag dat je goed moet opletten dat je je hoofd nergens tegenaan stoot, maar als je eenmaal zit, zit je goed en knus. Je kunt gratis parkeren bij The Hart Inn.

Staithes

Staithes

Nog iets noorderlijker vind je Staithes, waar de Staithes Beck een vallei heeft uitgehouwen en waar de inwoners hun kleurrijke huizen en cottages tegen de kliffen hebben opgebouwd. Als het eb is, liggen alle vissersboten op hun gat in het zand en kun je, als je snel bent, over de rotsen naar de kliffen en stranden ten zuiden van Staithes lopen. Let goed op de tij, want je bent zo gestrand. Voor je quintessential tea party moet je bij Dotty’s Vintage Tearoom zijn. Het café is vol brocante details en zo zoet dat je glazuur al begint te knarsen zodra je een voet over de drempel zet. Het zou ook niet anders moeten zijn. Liever iets ruiger en minder honeysucklesweet? Dan loop je naar de Cod & Lobster. Een pub direct aan de haven met uitzicht over de kliffen en het winderigste terras in omstreken. Binnen is het niet perse knap, maar omdat het personeel zo vriendelijk is en het eten goed (en veel), vinden we dat helemaal niet erg.

Rondom Whitby

Rondom Whitby

Als je genoeg uitgewaaid bent, dan is er ook in het binnenland nog genoeg te doen. Zo kun je superfijn wandelen in het North Riding Forest Park naar de Falling Foss. In het hoogseizoen vind je naast de Falling Foss een gezellige en kneuterige tea garden met goede koffie, betere thee en allemaal zoets en lekkers.

Even stoppen bij de Devil’s Elbow in de Yorkshire Moors is een must. Altijd winderig, prachtig uitzicht (tenzij er mist is, en dat gebeurt helaas nog wel eens) en verschillende routes waarbij je zo de Yorkshire Moors inloopt. Rijdt nog iets verder en dan kun je een bakkie en bacon buttie halen bij het Highwayman Cafe.