Frankrijk27 juni 2022, door Isa de Laat

Dit zijn de leukste en meest bijzondere tips voor de zomer in de Savoie Mont Blanc

Frankrijk, 27 juni 2022, door Isa de Laat

Dit zijn de leukste en meest bijzondere tips voor de zomer in de Savoie Mont Blanc

We want natuur! De stad uit en in de vakantie zoveel mogelijk tot rust komen. In de winter komen we er daarom graag: de Savoie Mont Blanc. Dit is de overkoepelende naam voor de departementen Savoie en Haute-Savoie. Met 112 skigebieden is dit het grootste skigebied ter wereld en zo goed voor uren op de latten. Maar dat we er ook graag in de zomer komen, kunnen we heel goed uitleggen. Savoie Mont Blanc beslaat tweederde van de Franse Alpen en is in de zomer een gigantische openluchtspeeltuin. De ideale bestemming voor een sportieve vakantie met de kids.

Savoie Mont Blanc is een paradijs voor wandelaars, mountainbikers of fietsers. Maar ook voor diegene die goed willen eten (lees: 36 Michelin-sterrenrestaurants) en voor zij die wel van een wijntje houden (lees: wij), dankzij een schitterende wijnroute.

Dit zijn de leukste activiteiten van de Savoie Mont Blanc met het hele gezin.

Activiteiten

Activiteiten

De lucht in

Op vakantie mag alles net wat spectaculairder en unieker, vinden we. Leuk voor de memories later. Een nacht in een portaledge is voor de echte durfallen. Wat dan? Breng een nacht door in een hangende portaledge in het Aravis gebergte. Vraagt wat meer uitleg, we get it.  Daarvoor moeten we back in time, een portaledge is een hangend tentsysteem ontworpen voor rotsklimmers die meerdere
dagen en nachten doorbrengen in de bergen. Inmiddels is het een ware attractie, georganiseerd door het Bureau des Guides de Thônes. Spannend? Yes zeker, maar je wordt begeleid door een berggids en het Savoyaards diner voor het slapen gaan maakt alles goed.

De ervaring kost € 130 per persoon en kan worden gedaan van juni tot september. Ook in andere plaatsen, zoals Avoriaz kun je deze ervaring opdoen.

fotocredits: Tournaire en  La Ferme du Petit Mont

Met de benenwagen

We promised you een vakantie voor het gezin en dan is een portaledge niet echt geschikt voor de koters. Maar deze twee tips zijn dat zeker wel.

De eerste is Nature et Sens, een blote voeten pad van 900 meter. Het omvat 50 verschillende zintuigelijke ervaringen, dat beloofd veel goeds. Dé ideale activiteit om met kinderen te doen is gelegen in Copponex, tussen Genève en Annecy en kost 28 euro voor een gezin van vier.

Als we ons dan eenmaal in de natuur bevinden, willen we meer wandelen. En die kinderen moeten immers geprikkeld worden om de spanningsboog te blijven behouden. Restaurant Aigles heeft een van de mooiste uitzichten op het meer van Bourget, het grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Eerst een borrel daar en dan kun je met een houten trap naar een schilderachtig parcours. Dit gezinsvriendelijke circuit (kinderen van 3 tot 12 jaar moeten
worden begeleid) loopt over een 500 m lange loopbrug middenin de natuur. Je leest er alles over  fauna en flora, de landschappen en het milieu.

fotocredits: arbre et aventure

De nacht in

Alleen overdag in de bergen? Nee joh, in het donker is het net zo mooi. In Morillon kunnen gezinnen ‘s nachts aan canyoning doen. Het licht van de maan en hoofdlampen helpen daarbij.  Samen met een gids kun je glijden, springen en abseilen. Geen paniek hoor, het kan ook overdag.

Wat minder actief? Oké, je slaapt niet in een hotel, maar de nacht kun je ook doorbrengen in een grot bij het Parc Naturel Régional des Bauges. Na het diner breng je de nacht door in een tent die speciaal is ontworpen om ondergronds te slapen. En dat mag al vanaf zeven jaar oud.

Bivakkeren is hot en we snappen waarom. In het Vanoise National Park kun je bivakkeren met een gids. Bonus: de kinderen leren om respectvol met het milieu om te gaan. Je brengt je nacht door in de vrije natuur aan de oevers van Lac du Lou, in de vallei van Belleville.

fotocredits: lesueur

Overnachten

Overnachten

Misschien wil je niet in een grot of in de lucht de nacht doorbrengen, het is ten slotte ook jouw vakantie hè. Dan hebben we de leukste bijzondere accomodaties in de Savoie Mont Blanc voor je op een rijtje gezet:

Le Barrel Vitré en Le Tonneau

Hartje Maurienne vallei (op de weg tussen Frankrijk en Italië), ligt Camping des Grands Cols. Daar kun je je caravan neerzetten of met je tentje neerploffen, maar spectaculair zijn de vier ongewone locaties. Le Barrel Vitré heeft een fantastisch uitzicht (hallo, natuur). Deze accommodatie heeft plaats voor 1 tot 2 personen. Met 1 of 2 personen meer? Le Tonneau is vergelijkbaar, maar iets groter.

Cabane Ecotagnes

De plek voor een kinderdroom of romantische nacht. Les Cabane Ecotagnes is stilte op zijn top, in de Haute-Savoie bij Annecy en La Clusaz. Daar heb je overnachtingen in boomhutten, chalets of tipi’s. Vooral dat eerste raden we aan.

Cabane du Chevotrin

Een boerderij op hoogte, maar dan wel super cozy. Overnachten bij Cabane du Chevotrin staat gegarandeerd voor natuur en ontspanning.

In voor wat meer luxe? Kijk dan zeker even naar Armancette Hôtel, Chalets & Spa. 

fotocredits: camping des grands cols

Restaurants (zeker niet geheel onbelangrijk)

Restaurants (zeker niet geheel onbelangrijk)

Savoie Mont Blanc staat aan de culinaire top, dankzij chef-kok Marc Veyrat. Hij zette de Savoie Mont Blanc op de culinaire top. Maar er is meer, zo zijn er maar liefst 36 Michelin-sterrenrestaurants. De keuze is reuze en voor elke smaak een Michelin-sterrenrestaurant.

Er zijn talloze restaurants met een Michelinster. Maar het hoeft niet altijd zó chique. Er is genoeg anders te vinden. Persoonlijk favoriet is Roc 7  in Les Menuires met een zonnig terras en goed eten. Daarvoor moet je wel met de gondel naar boven, maar dat zorgt ook weer voor een ervaring.