21 april 2021, door Sanne Carbaat

‘the perfect serve: zomer in je glas met deze zonnige cocktails

21 april 2021, door Sanne Carbaat

‘the perfect serve: zomer in je glas met deze zonnige cocktails

Zeg je zon, zeg je cocktail. Wat is er nu vrolijker dan een goed gevuld glas vol zomerse smaken en kleuren, liefst nog met een parasolletje erin? Precies. Nou, die zon komt er langzaam maar zeker weer aan en wij zijn ready. Alle recepten hieronder zijn voor één glas, want een afzakkertje met jezelf moet kunnen. Of je maakt meerdere als er visite over de vloer is. Anyhow, vijf fijne cocktailrecepten voor deze zomer.

 

Krijg je al zin in Sicilië? Witte stranden, blauwe zee, gekalkte dorpjes, Siciliaanse wijn en happen - ja, kom maar door hoor.

Gordon's Sicilian Lemon

Gordon's Sicilian Lemon

We beginnen met de ultieme zomer G&T: fris, lemon-y en met een beetje fijne kruidigheid van de basilicum. Kom maar door met deze Gordon’s Sicilian Lemon met Fentimans Connoisseurs Tonic Water. De gin heeft dat frisse en een klein zoetje van citrusfruit en de delicate tonic zorgt ervoor dat de Sicilian lemon gin nog meer shinet dan ‘ie van zichzelf al doet. Blaadje basilicum erbij voor een knisperige kruidgheid en je kunt gaan zitten.

Vul een groot glas met goede ijsblokjes en giet er 35 ml Gordon’s Sicilian Lemon Gin over. Schenk dan de Fentimans Connoisseurs Tonic erbij en geef het een stir. Vouw twee of drie basilicumblaadjes dubbel in je hand en klap in je handen, zodat de aroma’s vrij kunnen komen. Doe de blaadjes in het glas G&T en roer nog eens.

Helemaal in de Italiaanse sferen, maar geen zin om je eigen limoncello te maken? Houd het makkelijk en schenk dan een goed glas Italiaanse wijn in.

Maak je eigen limoncello + limoncello cocktail met bruiswater en munt

Maak je eigen limoncello + limoncello cocktail met bruiswater en munt

We gaan door op de citrustour, want het is limoncello o’clock. Kijk, natuurlijk kun je gewoon een fles kopen bij je lokale slijter, maar het is echt leuker (en lekkerder!) om het zelf te maken. Appeltje, eitje, je hebt alleen een piepklein beetje geduld nodig.

Voor je limoncello schil je vijf biologische citroenen zo dun mogelijk, zodat je bijna geen wit mee schilt (dat maakt het bitter). Stop die schillen in een pot, schenk er 250ml 96% alcohol bij en laat staan voor minimaal een week – dit heet macereren. Na die week meng je 750ml lauwwarm water met 180 gram witte suiker tot het helemaal is opgelost. Giet alleen de alcohol (die is nu heel geel) in een literfles en schenk het suikerwater erbij. Je krijgt nu een bijna neongele limoncello die veel meer citrus en veel minder suiker heeft dan de smaakjes van de slijter.

Vul een tumbler met ijs, schenk 40ml limoncello in en vul aan met bruiswater en een takje munt.

Spiced rum met gemberbier

Spiced rum met gemberbier

Een goed zoetje, maar vooral erg spicy – dat is deze cocktail met spiced rum en gemberbier. Welke rum en welk gemberbier je gebruikt, heeft natuurlijk invloed op je cocktail: hoe beter de producten, hoe fijner je einddrankje. Hier gebruiken we het liefst queen pineapple & spice van Spirited Union en het Refreshingly Light gemberbier van Fever-Tree, want die is niet zo zoet. De echte ballers vullen hun cocktail aan met Crabbie’s Ginger Beer (en die is wél alcoholisch, dus iets langzamer sippen).

Schenk 35ml spiced rum over ijs in een longdrink en vul aan met gemberbier. Erg lekker met een partje ananas als garnering.

Frozen Aperol Spritz

Frozen Aperol Spritz

Een slush puppy en een cocktail in één – veel zomerser kunnen we het niet bedenken. Gooi een goede handvol ijs in de blender, samen met 25ml Aperol, 30ml prosecco en 30ml bruiswater of tonic voor iets meer bite. Blend tot het helemaal smooth is, vul een gin&tonic (of groot wijnglas) met je volwassen slush puppy, schijfje sinaasappel erbij voor de garnering en voilá. Je zou zelfs nog, moet niet he, maar als je dan toch zit en het is zulk fijn weer, nog iets up kunnen toppen met een extra sprietzie prosecco.

Crodino is een goede vervanger als je een alcoholvrije versie wilt maken of je haalt Lyre’s Italian Spritz – de alcoholvrije versie van Aperol. Voor nog meer leuke niet alcoholische spirits en likeuren van Lyre’s moet je hier even kijken. Als het allemaal niet zo moeilijk hoeft en je wilt gewoon een alcoholvrij biertje, dan hebben we je ook covered.

 

Prosecco cocktail met grapefruitsap

Prosecco cocktail met grapefruitsap

Oh yes, dat knisperige bubbeltje van prosecco in combinatie met het friszure bittertje van grapefruit. Graag! Zoveel vers sap in je cocktail, je kunt er bijna je ontbijtsmoothie mee vervangen. Pers één grapefruit en houd het sap apart. Schenk 15ml Cointreau over ijs in een cocktailshaker, schenk het grapefruitsap erbij en shake tot het goed koud is. Schenk uit in een martiniglas en vul aan met prosecco of een andere bubbel. Leg er een klein takje rozemarijn op voor wat kruidigheid in de neus.