29 mei 2020, door Maartje

Tips om je zomerse hang out te laten stralen

29 mei 2020, door Maartje

Tips om je zomerse hang out te laten stralen

De zomer komt eraan en dat betekent – hopelijk – nog meer zonnige dagen. Dat wordt ultiem genieten in je tuin of op je balkon. In juni is je buitenplekje op haar mooist: alles staat in bloei, vlinders en bijen fladderen door je tuin, je hoort fluitende vogels en ruikt misschien wel een smeulende barbecue. Vooral nu het erop lijkt dat we extra tijd thuis spenderen, is het belangrijk om je tuin goed te blijven onderhouden. Intratuin deelt in de maand juni tips om je zomerse hangout spot extra te laten stralen. Wist je bijvoorbeeld dat dit het ideale moment is om de heerlijk zoete aardbeien en frisse tomaatjes uit je moestuin te oogsten? Maak deze maand ook eens optimaal gebruik van een zomerse regenbui door je tropische planten buiten te zetten. Dat brengt meteen het vakantiegevoel naar je tuin. Om ook de rest van het jaar je tuintopper-status vast te houden, brengt Intratuin je het hele jaar door tips en tricks per maand, die gratis te raadplegen zijn viahttp://www.intratuin.nl/tuinkalender.  

De moestuin | Tijd om te oogsten én te zaaien!

De moestuin | Tijd om te oogsten én te zaaien!

Het is oogsttijd in de moestuin! Snoep van de eerste aardbeien en worteltjes en pluk de geurende blaadjes en takjes van je kruidenplanten. Ja, daar mag je best trots op zijn. Heerlijk voor in een zomerse salade bij de barbecue. Je kunt in deze maand ook zaaien in de volle grond, denk aan sla, komkommer, radijs en wortels. TIP: Zaai niet alle zaden in één keer, maar bijvoorbeeld elke week of twee weken een deel. Zo is niet alles tegelijk klaar om te oogsten. Wist je dat je sommige groenten en fruit uit je moestuin ook heel goed kunt invriezen? Dan geniet je in een ander seizoen ook nog van je oogst.

Tijd om te zaaien! Ga deze maand aan de slag met: Bio Radijsjes (€1,89), Krulsla (€1,89), Bio veldkomkommer (€2,59) en Zomerwortelen (€2,59). Nu al een fijn vooruitzicht om al dit lekkers straks te kunnen oogsten!

Staycation-party | Haal je tropische kamerplanten naar buiten

Staycation-party | Haal je tropische kamerplanten naar buiten

Nu sommige van de vakantieplannen niet doorgaan, betekent dat niet dat je het tropische gevoel niet naar je tuin of balkon kunt halen. Profiteer van een zomerse regenbui en zet je grote tropische kamerplanten een deze dagen eens even buiten. Zo krijgen ze zacht regenwater – in leidingwater zit kalk – en spoelen de bladeren gelijk schoon. Dat ziet er meteen vrolijk uit!

Mocht je je planten nu buiten laten staan omdat het er zo gezellig uit ziet, let er dan op dat de planten niet in de felle zon staan maar bijvoorbeeld onder een afdak. Dan kunnen de bladeren niet verbleken of verdrogen door de UV-straling en overstroomt de pot niet bij (te) veel regen.

  Heb je nog geen tropische kamerplant thuis of kun je er simpelweg niet genoeg van krijgen? Haal het vakantiegevoel in huis met deze beauties: Aloe Vera (€34,99), Fatsia Japonica (€22,99) of de Strelitzia, ook wel paradijsvogelplant genoemd (€34,99).

‘Plukken uit eigen tuin’ | De oer-Hollandse bloemenvelden bij jou thuis

‘Plukken uit eigen tuin’ | De oer-Hollandse bloemenvelden bij jou thuis

Ken je die prachtige instagrammable oer-Hollandse bloemenvelden waar je nu en dan bloemen kunt plukken? Dit kan ook goed vanuit huis! Pluk bij voorkeur in de ochtend, dan zijn de bloemen het sterkst, omdat de stelen nog vol vocht zitten. Knip daarbij het liefst boven een bloemknop of vertakking, zodat je plant weer nieuwe bloemen kan aanmaken.

Heb je nog geen ‘plukbloemen’ in de tuin of plant je er graag wat meer aan? Kies eens voor deze prachtige bloeiers: Delphinium (€5,99), IJzerhard (€7,99) of Afrikaanse Lelie (€14,99). Samen staan ze nóg mooier. Plukken maar!

STYLING TIP: Wist je dat je veel bloemen ook kunt laten drogen? Wanneer de bloemen mooi op kleur zijn kun je dit doen door ze ondersteboven te hangen in een donker geventileerde ruimte, zo behouden ze de prachtige kleur en gaan ze niet schimmelen. Je gedroogde bloemen kun je dan bijvoorbeeld in je huis neerzetten in een mooie vaas, of persen en ophangen aan de muur in een glazen fotolijst.

Zomersnoei | Uitgebloeide bloemen maken plaats voor nieuwe

Zomersnoei | Uitgebloeide bloemen maken plaats voor nieuwe

Wanneer je kunt snoeien hangt af van de plant of bloem. Dat houdt je het hele jaar lekker bezig buiten. In juni kun je aan de slag door de uitgebloeide bloemen van rozen, salvia’s, digitalis of campanula’s te verwijderen. Snoei rozen weg boven een vijfblad; een vijfblad heeft vijf bladeren. De knop van dit blad is sterk waardoor er vitale nieuwe bloemen gevormd kunnen worden. Knip bij de andere vroegbloeiers alleen de bloemen weg. De bladeren zijn er nog om al het licht op te vangen voor de bloei volgend jaar.

Natuurlijk heb je nooit genoeg prachtige bloeiers in de tuin. Voor extra vrolijkheid tippen we de Margriet (€3,79), Vingerhoedskruid (€3,79), Klokjesbloem (€5,99), Grootbloemige Trosroos (€15,99) of de paarse Siersalie

Plaagbeestjes | Bestrijden doe je met nóg meer groen

Plaagbeestjes | Bestrijden doe je met nóg meer groen

Bestrijd plagen zoals luis, wolluis, rupsen en slakken met biologische verantwoorde middelen of, beter nog, zorg dat je ze op een natuurlijke manier tegengaat. Hoe dan? Met nóg meer groen in je tuin. Plant bijvoorbeeld knoflook in de tuin tegen mieren, lavendel tegen luis en strooi cacaodoppen om slakken te weren, zodat ze niet naar de moestuin gaan. Door verschillende soorten planten aan te planten, met wisselende bloeitijden en hoogtes trek je nuttige insecten en vogels aan die helpen bij een natuurlijk evenwicht in je tuin. 

Aan de slag met natuurlijke bestrijding en meteen je tuin vergroenen? Met deze Knoflook (€3,29) en geurige Lavendel (€2,49) zit je goed.

winactie!

Goed nieuws! We mogen een voucher t.w.v. 100 euro te besteden bij Intratuin weggeven! Wat je moet doen? Je hier inschrijven voor de nieuwsbrief. 7 juni 2020 wordt de winnaar via de nieuwsbrief bekend gemaakt.