De lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen die je in Nederland kunt scoren
Wat zijn we fan. Van Zuid-Afrika, ja, waar de mensen o zo vriendelijk zijn, de natuur niet te beschrijven zo mooi en waar de horeca keer op keer weer bewijst gewoon de beste te zijn. Hoe je die Zuid-Afrikaanse sferen in huis kunt halen? Door ons meest favorietste product te ontpoppen en er een flinke bel van in te schenken. Want my oh my die Zuid-Afrikaanse wijnen behoren toch wel tot (wat ons betreft) de top.
Lees hier waarom een reis naar Zuid-Africa op je bucketlist moet, ja moet staan.
‘Terroir’ komt meerdere keren aan bod in onderstaand artikel, dus voor iedereen die wat meer over wijn wil weten… De term terroir betekent in het kort gezegd de omgevingsfactoren zoals klimaat, regenval, luchtstromen, bodem en meer van dat soort. Weet je dat ook weer.
Dit is nou zo’n concept waar je blij van wordt want één ze hebben er verdomd lekkere wijnen en twee een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de Zuid-Afrikaanse wijnboeren en kinderen van de fruitplukkers te ondersteunen. Claudia Sanua is de oprichter van ChinChin Wines, ze is een geboren en getogen Zuid-Afrikaanse en woont sinds 2008 in Nederland. Logisch toch al die liefde voor Zuid-Afrika: ‘het land waar ik vandaan kom en mijn familie nog steeds woont.’
Corona gooit ook hier roet in het eten, er is namelijk een alcoholverbod van 19 weken en dat heeft ervoor gezorgd dat er een daling van 31% is van lokale wijnverkoop.Meer dan €225 miljoen aan inkomsten is verloren gegaan door gebrek aan wijntoerisme en minstens 1400 mensen zijn hun baan kwijtgeraakt. Er in Zuid-Afrika een wijnoverschot van 250-300 miljoen liter. De lockdown heeft een grote impact op de wijnindustrie en iedereen die erin werkt.
ChinChin Wines steunt met hun wijnverkoop de wijnboeren die vorig jaar door de lockdown meer dan 50% van hun inkomsten verloren. Iedere maand kiest ChinChin Wines wijnhuizen met een bijzonder verhaal en natuurlijk met unieke wijnen.
Koop een doos wijn (of meerdere natuurlijk) en steun wijnboeren en hun kinderen. Je doet jezelf hier ook een plezier mee want van zo’n Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc ga je toch spontaan watertanden. Verdien je ook nog eens een bups aan karma punten. Een win-win-win situatie.
Malgas mag zichzelf gelukkig rekenen met David Trafford. Met wie? Yes, deze man kwam jaren geleden aan in dit gebied en toen werd hij voor gek verklaard. Zijn buren vonden het maar raar om zo ver buiten Kaapstad wijnstokken te verbouwen. “Dat groeit toch helemaal niet in dit klimaat, alleen aardappelen kan je hier verbouwen!” Was de meest gehoorde reactie. Maar David wist beter en liet het wijnhuis Sijnn (vernoemd naar de Breede Rivier) uitgroeien tot een iconische naam!
Zijn wijnmaker Charla Haasbroek heeft sinds kort haar eigen label en daar gaan we meer dan goed op!
Ben je in Malgas dan is een bezoekje aan het wijnhuis meer dan de moeite waard. De route ernaartoe is eventjes bumpy en stoffig maar is meer dan de moeite waard. Charla de wijnmaker vertelt je met passie over het vak. Ze spreekt Nederlands, you know well met dat heerlijke Zuid-Afrikaanse accent.
Druiven: Chenin Blanc, Roussanne en Viognier
Smaakprofiel: Rijp fruit met tonen van eiken en een lange afdronk met een smokey touch.
Cool Cape Town
Mocht het je nog niet duidelijk zijn bij Bart zijn we nogal gek op Zuid-Afrika. We zijn zelfs zo gek op het land dat we een boek schreven over Kaapstad: Cool Cape Town it is! Kaapstad is de ideale plek voor een bruisende citytrip waar je eenvoudig een onvergetelijke natuur- en foodievakantie aan vastkoppelt. De stad en haar omgeving zijn een openluchtstudio (alles fotogeniek) en culinaire trekpleister in één (wist je dat het grootste aantal van de beste chefs ter wereld in Zuid-Afrika woont?) Er is wonderlijk natuurschoon en er zijn indrukwekkende roadtrips, wilde dieren en onbeschrijflijk mooie Out of Africa vergezichten. En in de stad is altijd wel ergens leven in de brouwerij te vinden.
(tekst gaat hieronder verder)
De verscheidenheid van wijnen uit Franschhoek komt vooral door hoogte verschillen die een geweldig terroir opleveren. Vandaar dat er veel verschillende wijnen uit Franschhoek komen.
Jean Smit heeft overduidelijk zijn opleiding in Frankrijk gehad en hij maakt nu wijnen in Zuid-Afrika die je stiekem toch doen denken dat het een Franse wijn is. Zo ook deze Semillon! Jean zijn Cabernet Franc was absoluut een favoriet van 2020 en heeft een geweldig spel tussen complexiteit en elegantie, alles wat we uit deze druif willen. #Wijnkenner. De druif Semillon kennen we toch het beste van de witte Bordeaux, dit in combinatie met het gebruik van Franse eikenhouten vaten geeft een wassig effect met tonen van gebrande amandel die ons haast doen denken dat het uit Pessac-Leognan komt (het gebied voor Semillon uit de Bordeaux)
Druif: Semillon & Semillon Gris
Smaakprofiel: het lijken tonen die haast aan Sushi Gember doen denken door een mix tussen zoet, zuur en spice.
Als we ten westen van Kaapstad langs de kust omhoog gaan komen we in de regio Swartland, een uitgestrekt gebied met veel wijngaarden. In het hart van het gebied ligt Sadie, wat op het etiket al meteen de wijnmakers en eigenaren bekend maakt; het echtpaar David & Nadia.
David & Nadia Sadie Elpidos. Ook al zijn de Shiraz & Chenin Blanc hier de meest populaire druiven, de zuidelijke Rhone stijl maakt zijn opmars en nu worden druiven als Cinsault en Grenache ook steeds meer gezien, net zoals deze wijn.
Druif: Grenache, Carignan, Syrah & Cinsault
Smaakprofiel: de tonen van zoethout verraden het eiken in de wijn, de cassis laat meteen merken dat de Syrah aanwezig is.
De vallei Tulbagh wordt ingesloten door de Winterhoek en Witzenberg en ligt op één uur rijden van Kaapstad vlak boven Wellington. Het wijnhuis heeft een lijst aan medailles op zijn naam staan en we begrijpen meteen waarom. Grootse wijnen met veel terroir. Het gebied is ook in de winter de moeite waard om te bezoeken, dan ligt er zelfs (vaak) sneeuw op de bergtoppen. Rijks is de naam van het wijnhuis en Touch of oak is de naam van de Pinotage. De Pinotage van Pierre Wahl (de wijnmaker) heeft een sappigheid en lengte waar je U tegen zegt.
Druif: Pinotage
Smaakprofiel: de smaak begint jammy (rijp fruit, doet aan jam denken) maar eindigt met een verfrissende zuur zoals alleen iconische wijnmakers dit kunnen.
Voor alle liefhebbers van Italiaanse wijnen, lees hier waar je de lekkerste Italiaanse vino kunt scoren.