Alcoholvrij? Zo doe je dat. Een lijstje fijne opties, merken en recepten. Katervrij

Alcoholvrij? Zo doe je dat. Een lijstje fijne opties, merken en recepten. Katervrij

Zwanger, dry whatever maand, of gewoon omdat je even geen zin hebt in de negatieve bijwerkingen van een alcoholische versnapering. Soms blijft de alcohol aan de kant staan en dat is maar goed ook. En dan probeer je voor de gezelligheid maar weer eens een frisje of een limo met een citroentje of iets in die richting, maar kom op zeg: er moet toch wel wat beters zijn? Well, dat is zeker zo, schrijf maar mee.

 

Van alcoholvrije bubbels en wijn van Naakte Druiven, tot Martini Espresso's met Lyre's likeuren, goede bieren en ander leuks (katervrij).

Een alcoholvrije cocktailbasis met zijn eigen playlist: Conviv

Een alcoholvrije cocktailbasis met zijn eigen playlist: Conviv

Haal Italië in huis en beleef je vakantie opnieuw. Klinkt niet verkeerd toch? Dit doe je met Conviv, een unieke basis voor cocktails met zijn eigen afgestemde playlist om van genietmomenten een dikke 10 te maken. Deze nieuwe basis staat in teken van gezelligheid en draait niet alleen om smaken, vandaar de speciaal gemaakte playlist-versies Be Yourself’ en ‘Jazz a Drink’ op Spotify, om in de juiste vibe te komen.

De basis van Conviv is een combinatie van kruiden, citrusfruit en druivensap. Het is 100% Italiaans en gemaakt van natuurlijke Italiaanse ingrediënten, zonder toegevoegde suikers of kunstmatige smaakstoffen. Een nieuwe unieke drank in Nederland, die op veel manieren gedronken kan worden: puur met ijs, tonic, of in een alcoholvrije cocktail. Het is dus voor iedereen mogelijk om gezellig te genieten, dat in combinatie met een lekkere muzieklijst, sounds good.

Bekijk de twee variaties van Conviv.

Alcoholvrije wijn van Naakte Druiven

Alcoholvrije wijn van Naakte Druiven

Alcoholvrije wijn. Tsja, het kan een beetje hit or miss zijn (sommige rode wijnen zijn net druivensap), maar als je eenmaal een goede treft, dan is ‘ie ook echt goed. Rosé, rood, wit en zelfs – of juist – bubbels, welke kies je dan? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, helpen we je een handje op weg. Of eigenlijk doen de lui van Naakte Druiven dat. Een heerlijke webshop (voor iedere prijsklasse, ook fijn) en makkelijk zoeken. Weet je het nog steeds niet? Bestel dan een proefpakket (de bubbels zijn momenteel favoriet). En dat allemaal zonder alcohol. Zo hebben ze het merk Kolonne Null (relatief nieuw), en hun witte en rode wijn is door het NRC uitgeroepen tot beste alcoholvrije wijn. Of ga voor de Riesling van het Leitz (Eins Zwei Zero), de beste volgens Hamersma.

Meer toppers in het rijtje 0% wijn vind je hier. 

 

Sparkling Tea

Sparkling Tea

Als je dit hebt geproefd, wil je niet meer anders. Copenhagen Sparkling Tea Company is erin geslaagd een rijke, lange en complexe smaak te maken voor degenen die liever geen alcohol drinken. Bij Bart Bruist het van enthousiasme, want: een succes nummer.

BLÅ, een echte favoriet en een van de twee alcoholvrije soorten Tea, bestaat uit dertien verschillende theeën. Klinkt misschien een tikkie overdreven, maar de eerste indruk is fris en levendig, met aangename tonen van bloemen, jasmijn en kweepeer. Daarna vermengen deze zich met de zachtheid van kamille en witte thee, en zorgen de geselecteerde zwarte theeën voor een lekkere structuur. Kijk, en daarom dus die dertien soorten.

Lees hier meer over Sparkling Tea en why we zulke fans zijn.

Wil je bubbels MET alcohol, lees dan even hier. Want… je moet de Bubbels van Bart hebben. 

De alcoholvrije bieren van Bart

De alcoholvrije bieren van Bart

Ja, bier. De godendrank, heerlijk gerstenat en tap moar in! Fan zijn we zeker en ook zonder alcohol (of met heel erg weinig alcohol) zijn er genoeg bieren die wel te pruimen zijn. Gewoon in de supermarkt vind je de Brand I.P.A. 0%, de Jever fun 0,3% en de Weihenstephaner Hefeweiss 0,5% (drie verschillende stijlen en alle drie goed!), of de exotische versies van Lowlander, maar loop ook je buurtslijter eens binnen. Meestal hebben die nog een plank vol met lokale en kleine brouwerijen die ook een poging hebben gewaagd om lekker en katervrij bier te brouwen. Meer tips hebben we zeker: lees hier verder, want dit zijn de lekkerste alcoholvrije bieren.

Lyre's alcoholvrije likeuren en spirits

Lyre's alcoholvrije likeuren en spirits

Lyre’s wilde zo dicht mogelijk bij de originele dranken blijven, zodat jij, zonder in te leveren op de smaak, nog steeds je geliefde cocktails kan maken en drinken. Alcoholvrij. Scheelt toch weer een kater na een avondje espresso martini cravings. Elke likeur is spirit en zo geproduceerd dat het een exacte replica is van het alcoholische origineel. Het Australische merk dankt niet voor niets zijn naam aan de vogel die bekend staat als ’s werelds grootste imitator (weet je dat ook weer). Nog niet al te lang verkrijgbaar in Nederland, maar al vele prijzen gewonnen in Australië en Engeland (omdat de smaken dus verdomd in de buurt komen van het alcoholische origineel). En dát is wat je nodig hebt voor jouw virgin Mojito.

Je vindt Lyre’s bij sommige slijterijen of in de Lyre’s webshop.

Alcoholvrije Espresso Martini

Alcoholvrije Espresso Martini

Zet een sterk bakkie espresso (afkoelen hoeft niet) en schenk 50ml in een shaker met ijs. Schenk er 50ml Lyre’s Coffee Originale bij en 10ml suikersiroop. Keihard shaken (maar met flair) tot er zo’n mooi schuimlaagje in de shaker verschijnt. Schenk in een martiniglas (no ice!) en garneer met drie koffieboontjes.

Virgin Moscow Mule

De Moscow Mule is in korte tijd erg populair geworden en natuurlijk kan de virgin versie dan niet achterblijven. Komt ‘ie!

Vul een koperen mok met ijsblokjes en knijp een partje limoen uit. Vul aan met 120 ml ginger beer en eventueel een alcoholvrije vodka. Garneer met een limoen en proost!

Limoncello, eehh, Limonzero.

Limoncello, eehh, Limonzero.

Kijk, echt steeds meer keuze in de non-alcoholic varianten. Nu dus ook een Limoncello. Deze alcoholvrije versie is volgens eeuwenoud familierecept gemaakt (alright, Dry Jan is dus al eeuwen een ding…) met de beste citroenen uit Amalfi. Handgeplukt, lekker ambachtelijk. Dan wordt de Limonzero gedestilleerd zonder toevoeging van geur- en smaakstoffen, echt alleen al het goeds uit de citroenen zit erin. Bitterzuur, zoet en exclusief de hangover.

Limonzero Pallini