23 maart 2022, door Maartje

Bart Bouwt: 10 x Stadstuinwinkels Nederland

23 maart 2022, door Maartje

Bart Bouwt: 10 x Stadstuinwinkels Nederland

Een beetje groen in (en rond) je huis is nooit een slecht idee. Dat snappen al die hippe stadstuinwinkels waar de kleine cactussen als zoete broodjes over de toonbank gaan ook. Maken we ons hier bij HQ Bart ook maar al te schuldig aan. Schaamteloos. Bart hartjesogen Stadstuinwinkels. Dat. Welke stadstuinwinkels? Deze: Stadstuinwinkels Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wildernis Amsterdam

Wildernis Amsterdam

Een groener en bewuster Amsterdam, dat is het streven. Maar let’s be honest, eigenlijk hebben we gewoon een dikke vette crush op de grote verzameling hangplanten, kleurrijke kleedjes en zelfs de beeldschone gereedschappen willen we in onze echt niet zo heel erg groene vingers pakken. Hangt het in de lucht? Is het hip? Die planten crush? Wat zou het. We willen het. En bij de Wildernis in Amsterdam kopen we het. O, wat willen we graag zitten en in een (planten)boekje bladeren met een kop koffie.

Wildernis

Stek in Rotterdam

Stek in Rotterdam

Stek, de stadstuinwinkel aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg mag je eigenlijk niet missen als je in de stad bent. Voor planten en alles wat daar ook maar enigszins mee te maken heeft.

Stek

 

Rood en Bloem Utrecht

Rood en Bloem Utrecht

Het kleine maar heel erg fijne planten- en cadeauwinkeltje opende in juli 2016 in de Vechtclub en verkoopt sinds dag 1 alles wat je hebben wil op het gebied van bloemen, planten en wat daar ook maar een heel klein beetje bij hoort. Zoals planten- en bloemenprints, boeken en (woon)accessoires bijvoorbeeld. Bij Rood en Bloem springen ze zelfs op de fiets om je in jouw groene behoefte te voorzien met hun aan huis bezorging. 

Rood en Bloem

 

Wauw Den Haag

Wauw Den Haag

Het kleine winkeltje Wauw in de o zo leuke Piet Heinstraat in Den Haag is precies zo’n propvolle winkel die je na 1 voet over de drempel en de neiging om weer om te draaien want way too much, een tweede kans moet geven. Loop in één ruk door richting de kleine ruimte achterin, de Tuinkamer, waar de leukste plant-tierelantijnen je weer rustig stemmen. En daarna zie je, plots, alle leukheid van de winkel (na de drukke verzameling voorin) weer. Heus.

Wauw.

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Ook in Nijmegen is het plantenfeest. Bij Bleshyou Plantenhandel is er dus ook de optie van planten ruilen en kopen. Dat ruilen is wel echt een uitkomst hè? Want wellicht past de plant helemaal niet meer bij je interieur? Of vind je hem gewoonweg niet meer mooi? Of wordt je plant oma? Breng of ruil haar dan bij Bleshyou voor een plant die beter bij je past, want – zo zegt Bleshyou – iedere plant heeft een levensverhaal en kent zo zijn eigen karaktereigenschappen. Bleshyou verkoopt geen perfecte planten, maar ruilt en verkoopt planten met een verhaal en voorkomt zo onnodig verlies van groen. Let wel: de openingstijden zijn aangepast maar op hun webshop kun je nog altijd 24/7 terecht. 

Bleshyou Plantenhandel

De Stadsakker Groningen

De Stadsakker Groningen

In een oude Jugendstil slagerij in het centrum van Groningen vind je De Stadsakker. De Stadsakker heeft alles in huis om van jou een ware tuinier te maken. Van boeken tot gereedschap, adviezen, van alle markten thuis. Dus zoek je hét middel om die fucking basilicumplant een keer in leven te houden (of is dat alleen bij ons een probleem?), een tuintje te beginnen of wil je gewoon een leuk cadeau (voor jezelf) dan kun je altijd bij de Stadsakker terecht.

De Stadsakker

Groene Vingers Delft

Groene Vingers Delft

De stadstuinwinkel wordt gerund door een bloemist(e) die je met liefde van stylingadvies voorziet als je even door de bomen het bos niet meer ziet. Ze verkoopt van alles, van mini-cactussen tot grote kamerplanten met tropische bloemen maar laat je niet aan je lot over wanneer je de deur uitstapt met je nieuwe groen: je kunt bij Groene Vingers namelijk ook groenworkshops volgen. De do’s en don’ts bij planten maar je kunt ook een cursus volgen om van die leuke macramé plantenhangers en andere touwversieringen te maken. Toch te enthousiast geweest in je groene bui? Geen zorgen, Groene Vingers heeft een bezorgservice. En over ‘groen doen’ gesproken: woon je nou niet al te ver weg (lees: op fietsafstand), dan mag je gratis de Groene Vingers bakfiets lenen om je nieuwe planten naar huis te fietsen of komen ze het thuis brengen. Zo slim: ze maken ook video’s van hun te leuke assortiment waarmee je van achter het scherm kun shoppen. We like!

Groene Vingers

De Balkonie Amsterdam

De Balkonie Amsterdam

Wie kan zich een tuin permitteren in Amsterdam? Precies. De meerderheid van ons moet het stellen met een balkon(netje). Bij De Balkonie gaat het van planten in potten en ideale balkon-BBQ’s tot balkon meubilair, verlichting en warme plaids. En al dat balkonspul haal je ook gewoon op bestelling op. Genieten van de zon op je vernieuwde balkon!

De Balkonie

Oerwoud Den Bosch

Oerwoud Den Bosch

Een stadstuinwinkel slash health café midden in het centrum van Den Bosch. Oerwoud Den Bosch is basically een groene verzameling van healthy, waar mogelijk plantaardig en duurzaam, alles onder één dak en alles onder dat dak heeft te maken met gezondheid en rust. De missie van de Oerwoud eigenaressen is Den Bosch groener en bewuster maken… Met dat ‘groen’ zit het nu al snor, en de rest komt ook vast en zeker goed. Want ondanks de gehele stadstuinwinkel RAMvol staat met mooie spullen en net zo vol hangt met planten, heerst er vooral rust. Een prettig sfeertje.

Oerwoud

Plantaardig Middelburg

Plantaardig Middelburg

In het centrum van Middelburg vind je deze prachtige stadstuin voor al je planten cravings. Kamerplanten, buitenplanten, kuipplanten, groene planten, bloeiende planten, babyplanten, hangplanten, zeg het maar. Ook hebben ze bij Plantaardig Middelburg een plantenhotel en een plantenasiel, een planten wát?! Het plantenhotel voor als je je plant de winter door wil helpen bijvoorbeeld, dan mag je ‘m hier afleveren. Het plantenasiel voor als je plant toch niet meer past bij je interieur, niet meer mooi is, of niet mag meeverhuizen.