Nederland, Amsterdam2 oktober 2015, door Maartje

Mr. Porter Amsterdam (centrum)

Nederland, Amsterdam, 2 oktober 2015, door Maartje

Mr. Porter Amsterdam (centrum)

Howyeah! Daar issie dan, de broer (of eigenlijk: het broertje want jonger en kleiner) van The Duchess, die andere Amsterdamse nieuwe fancy feestfavoriet. Er valt nogal wat te vertellen over Mr. Porter Amsterdam, zijn zus en hun 'moeder', het soon to be W Hotel in Amsterdam.
Dus vanaf het begin: de ietwat posh hotelketen het W komt naar onze hoofdstad en moet zo ergens eind oktober officieel de (hotelkamer)deuren gaan openen. Hartje stad en - en dat is bijzonder - verdeeld over 2 gebouwen onderbroken door de Spuistraat. Nummer 1, het hoofdgebouw van het hotel, zit boven de Albert Heijn achter het Paleis op de Dam met de hoofdingang aan de 'achterkant'. Dat wil zeggen: de achterkant van de AH waardoor de AH plots de achterkant is geworden en de hoofdingang van het W de voorkant. Bent u er nog? Aan de overkant van de straat opende in de voormalige Kasbank (een beeldschoon gebouw, altijd al geweest en dat is het nog) al eerder restaurant The Duchess waar je wil zijn als je iets te vieren hebt: verrukkelijk eten in eerder genoemde oogstrelende setting maar niet echt goedkoop. Waarschuwing: je wil de hele menukaart. Daarboven, boven The Duchess dus, komen een aantal loftappartementen van het hotel. So I've heard.
Terug naar de overkant van de straat, het 'hoofd'hotel (de lobby komt op de zesde verdieping), waar nu dus, nog voor dat de deuren van het W open gaan, al bar-restaurant Mr. Porter opende. Mr. Porter is net als The Duchess chique de friemel maar wat stoerder, mannelijker zo u wil en wordt gerund door de luitjes die ook Momo's en Izakaya runnen. Apetrots zijn ze op hun unieke oven die bijzondere stukken vlees malser dan mals bakt en het moet gezegd: man o man wat is dat lekker!! Ook hier komen de gerechten op tafel zodra ze klaar zijn en wordt er gestimuleerd te delen (bord in het midden, kleine bordjes per persoon) en ook hier is alles om te smullen (de gegrilde asperges! De carpaccio van coquilles! Het brood!). Het verschil met The Duchess? Zuslief is echt een restaurant-restaurant terwijl Mr. Porter een bar-restaurant is waar je evengoed een cocktail aan de gigantische bar gaat drinken. Wat een aanrader is want the best is yet to come: nergens (herhaal: nergens!) in Amsterdam heb je een fenomenaler uitzicht over de stad, 360 graden. De lage bankjes rond de hang-open haard boven een marmeren tafel gaat dit najaar het meest gewilde plekje van Amsterdam worden, trust me, niet in de minste plaats omdat je vanaf hier zicht hebt op het plekje dat tijdens de zomer van 2016 het allergewildste plekje van de stad gaat worden. Wat dat is, moet nog even geheim blijven (je hebt het niet van mij maar meneer Steve te Pas lapte dit dringende verzoek aan zijn laars. Op zijn instagramfeed een kiekje. Sjjjt). 10 oktober is het restaurant open maar reserveren (en see for yourself) kan vanaf NU. Mr. Porter