30 september 2019, door Nina van Hilst

1 t/m 11 oktober in Amsterdam: Fairtrade koffie, Wereld Koffie Dag en een Community Coffee Gallery

30 september 2019, door Nina van Hilst

1 t/m 11 oktober in Amsterdam: Fairtrade koffie, Wereld Koffie Dag en een Community Coffee Gallery

Koffieliefhebbers opgelet. Op dinsdag 1 oktober is het Wereld Koffie Dag. Een dag die volledig in het teken staat van… Tja. En dan bedoelen we niet alleen je dagelijkse bakkie. Maar ook het hele proces wat daaraan vooraf gaat. Een mooie dag om extra aandacht te geven aan Fairtrade koffie. Waar die boer een eerlijke prijs voor zijn of haar bonen krijgt. En in dat licht heeft Fairtrade Original van 1 t/m 11 oktober een Community Coffee Gallery op Amsterdam Centraal.

 

Community Coffee van Fairtrade Original

Community Coffee van Fairtrade Original

Wat er te doen is bij de Community Coffee Gallery lees je verder naar beneden. Eerst praten we je even Fairtrade bij. Wist je dat het al meer dan 45 jaar geleden is dat Fairtrade Original de eerste koffie vanuit Guatemala naar Nederland haalde? Wij wisten het niet. Gek toch dat het nog steeds niet duurzame koffie is die de markt regeert. Nog niet want daar gaan we natuurlijk allemaal kopje voor kopje aan mee helpen. Met Community Coffee heeft Fairtrade Original een keten opgezet waarbij ze zo direct mogelijk inkopen bij de boer. Jij hebt een unieke koffie uit Colombia en de 400 aangesloten kleinschalige boeren families krijgen een hogere prijs voor hun koffiebonen. En worden ondersteund om hun business en de voorzieningen in de betrokken communities te verbeteren.

Koop je Community Coffee dan krijgen de boeren een Fairtrade minimumprijs voor de bonen, een Fairtrade premie, een biologische premie én een extra Fairtrade Original premie. Van dat laatste hebben 131 families in de community ieder onlangs een wet-mill-kit gekregen. Hiermee kunnen ze het proces van bes tot boon meten en optimaliseren. En kunnen daardoor weer een grotere en betere nieuwe oogst creëren. Als wij bewust kiezen voor Fairtrade koffie helpen we koffieboeren, hun families en hele communities om zich te ontwikkelen. Allemaal door een simpel bakje koffie.

1 t/m 11 oktober Community Coffee Gallery

1 t/m 11 oktober Community Coffee Gallery

In de gratis pop-up van 1 t/m 11 oktober op Amsterdam Centraal – dagelijks van 11.00-19.00 uur in de Amstelpassage Unit 33B – zie, hoor en proef je de wereld achter de Community Coffee. In de gallery kun je aan de hand een expositie van fotograaf Pieter Bas Bouwman het leven van de koffie families in de Sierra Nevada in Colombia bekijken. Eventueel met audiotour. Ook is er dagelijks van 16.00 tot 17.00 uur de mogelijkheid om rechtstreeks met de koffieboeren te bellen – er een dagelijkse hotline met de Sierra Nevada tussen 16.00-17.00 uur (hoe cool!). Stel je koffievragen of bedank de boeren voor de koffie die je drinkt. En als je dan toch in de Community Coffee Gallery bent, maak dan meteen even een foto waarop het lijkt alsof je op de koffieplantage staat. Natuurlijk kun je er de rechtstreeks ingekochte koffie van de Community Coffee proeven. Want koffie is uiteraard waar het om draait.

Wereld Koffie Dag – 1 oktober
Community Coffee Gallery – 1 t/m 11 oktober Amstelpassage Unit 33B Amsterdam Centraal