6 juni 2019, door Maartje

Meer dan 10 x de mooiste (relatief onontdekte) stranden van Ibiza

6 juni 2019, door Maartje

Meer dan 10 x de mooiste (relatief onontdekte) stranden van Ibiza

Maar wat we daarbij nog even vergaten te melden, zijn de allerlekkerste stranden van het eiland. Bij dezen dus: 10 x de mooiste strand van Ibiza. Niks leukers, beloofd. Wel een aanrader: huur geen auto in de aller-voordeligste klasse: het zal geen verrassing zijn dat een aantal wegen die naar de mooiste, afgelegen, stille stranden leiden, niet de meest begaanbare wegen zijn. Bij dezen: 10 x de mooiste, soms relatief onontdekte stranden van Ibiza.

Cala d'en Serra Ibiza

Cala d'en Serra Ibiza

We beginnen helemaal in het hoge noorden van Ibiza waar je niet ver van Portinatx (waar je Los Enamorados vind, een absolute must). Nu we het daar toch over hebben… To be honest; eigenlijk is het baaitje net pal náást Los Enamorados Ibiza misschien wel nog iets sympathieker dan Cala d’en Serra. Hier drink je fantastische cocktails met de locals voor een prikkie onder het genot van een magische sunset. De bediening is altijd vrolijk en er staat standaard een heerlijke beat op. En anders toch ook op naar Cala d’en Serra Ibiza, een ovaal strand in het noorden dat uitkijkt op het oosten. Rijd door Portinatx, passeer de kerk aan je rechterhand en neem de volgende afslag links. En dan wordt de weg hobbelig, kronkelig en omlijst door de prachtige vergezichten. Eenmaal beneden (rijd niet te ver door maar parkeer waar anderen je voor gingen) is het paradijs. Er is één kleine strandtent waar verse zeebaars, een hamburger en een salade wordt geserveerd. Er zijn maar twee tafels maar zonnebedden zijn er meer, mits je op tijd bent. Wel zo lekker, want hier geen poederzacht zand maar kleine steentjes.

Caló des Moltons Ibiza

Caló des Moltons Ibiza

Port de Sant Miquel is allerminst onontdekt, maar het noordelijke deel van het kleine stadje voelt wel nog steeds zo. Ga op zoek naar Restaurante Port Balansat: daar in de buurt zul je een bord zien met daarop Caló des Moltons Ibiza vermeld. En dat is dus een stil, smal kiezelig strand met platte rotsen, boothuisjes en heerlijk rustig water.

Toegegeven: je moet even zoeken maar als je het eenmaal hebt gevonden, kun je het nooit meer niet zien. En het eindstation is de moeite waard, niet in de laatste plaats vanwege de kleine chiringuito: Utopía. Onontdekt, authentiek, een uitstekend visje van de grill en gewoon nog een uniek plekje op het toeristische eiland. 

"

Utopía is een knap, verrassend plekje opgetrokken uit wit gelakt hout met goede cocktails en verrukkelijke sardines. En redelijk onontdekt, uniek natuurlijk op het toeristische eiland. Snel, voordat andere mensen er weet van krijgen.

"

Cala Xarraca en S’Illot des Renclí 
Ibiza

Cala Xarraca en S’Illot des Renclí 
Ibiza

Heerlijk vonden we deze beschutte baai, eveneens een klein stukje karren vanaf Portinatx. Rocky, zowel in als uit het water, dat wel, maar heerlijk. Snorkelen? Dan zit je hier goed. Een sappige hamburger? Ook check. Ga je zwemmen, of pedellen in één van de kajaks die er verhuurd worden, dan kun je zomaar op het volgende strand belanden: S’Illot des Renclí, wat helemaal niet erg is. Dit smalle zandstrand voelt als een ontdekking en de paella bij het kleine restaurant is verrukkelijk.

Cala Conta & Cala Bassa


Cala Conta & Cala Bassa


Oke, deze buur-stranden zijn allerminst on-ontdekt maar wel fantastisch fijn. Cala Bassa is favoriet. Dit jaar tenmiste, volgend jaar kijken we weer verder. De stille baai is, ondanks de drukte, een oase.

Cala Mastella Ibiza

Cala Mastella Ibiza

Zoals al wel vaker gezegd, is het noorden, en ook het noord-oosten van Ibiza nog lekker onontgonnen. Kleine boerderijen, niet geasfalteerde wegen en minder toeristen. Cala Mastella past in dit sfeertje: zo’n neighbourhood beach. Hoewel… Het hoogtepunt van een dag bij Cala Mastella is een lunch bij El Bigotes waarvoor je in het hoogseizoen weken van te voren een tafel moet reserveren (so far voor het on-ontdekte). De tafels staan pal aan de piepkleine haven op de rotsen en er wordt gekookt in de buitenlucht. Er is maar één lunchoptie: vis. En maar één tijdstip: 12.30 uur. Of je  moet voor de kliekjes gaan, de bullit de peix, een visstoofpot die om 2 uur geserveerd wordt. Het gerucht gaat dat de koning van Spanje ooit weggestuurd is omdat hij niet gereserveerd had… Just saying

Cala Tarida Ibiza

Cala Tarida Ibiza

Populair maar ook redelijk groot dus prima te doen en de rotsformaties rond het strand zijn prachtig. Zoek een plekje op een van de platte rotsen aan een van de uiteinden van het strand. Of, nog beter: zoek naar het ‘tweede’ strand hier, een smal stuk strand waar je komt door de trap op te lopen bij de Can Yucas bar en vervolgens weer naar beneden. Verstand op nul en gewoon langs het no-entry bord lopen. Of ga naar strand nummer drie: Es Pujolets. Veel vissermanshutten, wit zand, prachtig azuurblauw water en een verzameling boten die de plek ook gevonden hebben.

Cala d'Hort Ibiza

Cala d'Hort Ibiza

Duh. De bekendste van het stel wat het werd vanwege het iconische uitzicht op Es Vedrà, en ‘mythische’ rots in het water in het zuid-westen van Ibiza. Als je er toch bent, of eigenlijk: als je van plan bent om te gaan, reserveer dan een tafel bij restaurant Es Boldado. Vlakbij en bovenop een klif.

Atlantis

Kunnen we (en willen we) niet al te veel over kwijt, behalve dat Atlantis een verborgen plek op Ibiza is waar je alleen via een ‘geheime’ route komt. Inmiddels ben je een Google klik van Atlantis verwijderd maar het mysterie dat eromheen hangt blijft interessant. Trek wel je stevige stappers aan, want we kunnen de wandeling erheen gerust een hike noemen. Eenmaal beneden vergeet je voor het gemak dat je straks weer naar boven moet, al was het maar om dat het hier een potje adembenemend wonderschoon is.

Cala Gracioneta (en Ses Salines) Ibiza

Cala Gracioneta (en Ses Salines) Ibiza

Dit strand zegt je misschien niet veel, maar restaurant El Chiringuito doet dat vast wel. Welnu, dit is het strand voor de deur. Populair en vlakbij strand Ses Salines waar je o.a. The Jockey Club vind – een strand en een zaak waarvan ik ieder jaar zeg dat ik er niet meer heen ga, maar uiteindelijk toch minstens altijd weer een dag lig. Want een prachtig strand, verder alles zo lekker niks aan de hand en toch luxe. Tsja. We are only human. Afijn, een strandje verder, of terug eigenlijk, Cala Gracioneta.

Cala Benirràs
Op zondag vind je aan dit stranden het  noord-westen van Ibiza groepen die samen naar de zonsondergang komen kijken, ondertussen lustig op hun drums roffelend, bij voorkeur rond een kampvuur. De rest van de tijd gewoon een fijn strand met een simpel restaurant.

Es Pou des Lleó Ibiza

Es Pou des Lleó Ibiza

Niet verder vertellen… Een van de beste plekken waar het zelfs tijdens het hoogseizoen niet hysterisch druk is. Charmant is het beste woord, dankzij de typische houten vissermanshutten die de baai omringen. Een strandje zoals op de plaatjes, met zand dat gelijkmatig afloopt en omringd door rotsen. + een fantastische kleine beachbar midden op het strand. Restaurant Pou d’es Lleo Ibiza ligt net iets vóór de baai en staat bekend om z’n goede Paella. Hier zit het (vooral op zondag) steevast stampensvol met grote families & luidruchtige levensgenietende locals.

Iets groter -en ook meestal wel iets drukker-, maar nog steeds één van de favorieten is buurstrand Cala Boix Ibiza. Middels een lange trap daal je af naar beneden waar je halverwege een meer dan cozy beachbar tegenkomt. Daarna bereik je deze baai met zandstrand en helder licht blauw water. Verrassing! Restaurant Cala Boix zit bovenaan de baai en staat bekend om zijn goede visgerechten en waanzinnige view over de indrukwekkende rotspartijen.

Aigua Blanques Ibiza

Aigua Blanques Ibiza

Wat mij betreft is en blijft Aiguas Blancas het allerallerallerfijnste plekje van Ibiza en eigenlijk ook wel daarbuiten. Typisch geval ‘moet je weten’ en dan wil je er ook steeds weer naar terug. Dit kleine (naakt)strandje ligt op de weg naar Cala Vincent bij Bar Anita in Sant Carlos naar links. Loop vanaf het parkeerterrein het steile pad naar beneden (en bereid je vast voor op de terugklim…) en loop de strandtent voorbij, verder door naar rechts. Achter de rots ligt de perfecte strandtent verscholen met de lekkerste (enorme) broodjes voor 6,-: supersimpel met verse ingrediënten en gemaakt waar je bij staat. Het personeel geniet zichtbaar van hun stekkie en daar word je als gast al snel net zo relaxed van. As said, naaktlopen mag maar verwacht geen rondslingerend geweld: de meeste mensen houden er gewoon hun broekje aan.

Cala Salada Ibiza

Cala Salada Ibiza

Cala Salada Ibiza is precies zo’n strand waarvoor je naar Ibiza bent gekomen. Topfavoriet bij lokale bewoners en mensen met een eigen boot. En bij ons, maar wel buiten het hoogseizoen want anders is het hier handdoekje handdoekje. Deze baai is beschermd en da’s fijn, want dat betekent dat er geen toeristenboten komen. Het water is er prachtig helder en vrij ondiep, dus ook fijn met een kleintje. Bonus tip: maak een wandeling vanuit de grotten richting de zee.

Cala Xuclar

Wederom in het noorden (wat hebben we eigenlijk nog te zoeken op de andere uithoeken?): Cala Xuclar Ibiza. Een pareltje wat ons betreft en zelfs hartje zomer nog rustig. Klein en overzichtelijk, net als het enige eettentje dat er staat. Visje op je bord, voetjes in het zand, niks meer aan doen.

Sa Caleta + Cala Bonita Ibiza

Sa Caleta + Cala Bonita Ibiza

Het kleine strandje Sa Caleta wordt omringd door vissershuisjes en het gelijknamige restaurant is net zo simpel en knus als de omgeving: houten vloer en tafels, witte kleedjes en gekleurde zitjes in de tuin waar je onder de schaduw van pijnbomen zit. Op donderdag is er live muziek. Eet er vooral de sardientjes of een van de andere bijzonder betaalbare visgerechten! Sa Caleta

Cala Bonita

En ook zeker op naar s’Estanyol Beach met restaurant Cala Bonita. Wederom niet de eenvoudigste weg erheen, maar zeker de moeite waard. Een prachtig verscholen baai is het, met een waanzinnig restaurant. Eerlijk is eerlijk; het is niet goedkoop, maar hier genieten van een lange lazy lunch is een echte experience. Alles is hier even fijn: het eten, de wijn, de inrichting, de bediening en het uitzicht. Gogogo.

Niu Blau Ibiza

Niu Blau Ibiza

De stranden rondom Santa Eularia Ibiza zijn misschien iets minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard. Het strand van Niu Blau bijvoorbeeld is een heerlijk uitgestrekt rustig zandstrand met bomen midden op het zand waardoor je altijd de schaduw op kunt zoeken. In het midden van de baai vind je restaurant Pura Vida. Hier luxe ligbedden en een dito menukaart.

Als je helemaal doorloopt tot aan het einde van het strand rechts vind je bovenaan de baai het chille cocktail barretje Soulgood Ibiza met een prachtig zicht over de baai. Er hangen schommels en er scharrelt een huishondje – gezelligheid ten top. Als je vanuit Pura Vida de andere kant (links) het strand afloopt, kom je bij een authentiek local barretje (denk plastic witte stoelen, maar dan wel top paella). Wij houden ervan.

Cala Gracioneto + Cala Garbo Ibiza

Cala Gracioneto + Cala Garbo Ibiza

#nobaddays kopt het heerlijke Cala Gracioneto op Ibiza. Daar hebben ze een goed punt: knappe jongen die het hier niet leuk vindt. Beeldig is de heerlijke strandzaak en heerlijk zijn de gerechten die op tafel komen. Al moeten we eerlijk bekennen dat zelfs al was het smerig hier, we nog terug zouden komen voor de ultieme Ibiza vibes. Maar dat is het niet, smerig, en dus zijn we sowieso kind aan huis. De strandtent zit te midden van de ‘pine trees’ en de verse vis van de grill is hun specialiteit.

Cala Carbo Ibiza

Cala Carbo Ibiza

Nog eentje dan… Een heerlijk (alweer? Ja sorry) familiestrand in het Zuid-Westen van Ibiza, niet ver van bekende stranden als Cala d’Hort en Cala Vadella.