2 mei 2018, door Jorien Thijs

10 x Sevilla

2 mei 2018, door Jorien Thijs

10 x Sevilla

Als we onze vrienden van Lonely Planet mogen geloven, en dat mogen we, dan pakken we dit jaar nog de cityhopper naar Sevilla. Deze Spaanse schone is namelijk in 2018 uitgeroepen tot dé stad om te bezoeken. Sevilla kan wat ons betreft ook dit jaar nog bovenaan op het wensenlijstje, want binnen 2,5 uur zit je op een terrasje onder de sinaasappelbomen. En hoewel je hier eigenlijk niet mis kunt grijpen als het over manchego, jámon of cava gaat, is het tóch fijn om te weten waar je dan ook nog eens een heerlijk uitzicht en een smaakvolle entourage treft. Wij serveren de 10 van Sevilla:

Mamá Inés

Mamá Inés

Onze favoriete brunchspot in Sevilla, zonder twijfel, met stip. Mamá Inés is een piepklein zaakje met een bescheiden terras aan een lieflijk pleintje. Voor een paar centen ontbijt je hier met verse sapjes, heerlijke tostadas met guacamole, een flink plak homemade carrot cake en een prima cappuccino. Vegan en vers. Buenas!

Virgin Coffee

Virgin Coffee

De koffie scene is in Sevilla nog niet heel erg aan de hand, dus wie snakt naar een echt goede latte gaat naar Virgin. Het is even zoeken en even wachten, maar dan scoor je hier wel de beste café con leche van de stad. Het piepkleine zaakje biedt binnen slechts ruimte voor twee caffeine addicts, dus ga voor een takeaway en loop twee passen naar Metropol Parasol, waar je in de zon geniet van je bakkie en van dit architectonische hoogstandje.

El Pintón

El Pintón

Op slenterafstand van de Giralda, een eeuwenoude minaret in het historisch centrum van de stad, ligt restaurant El Pintón. Hier reserveer je voor ’s avonds laat een tafeltje of je schuift er nog voor de siësta aan voor lunch met, why not, een cocktailtje of meer. Qua looks is El Pintón een combi tussen klassiek Spaans en hip modern in een frisse, lichte ruimte. Hallo patio! De kaart sluit hier op aan, want je bestelt hier tapas met een twist. Wij tippen de extra spicy patatas bravas.

Casa Plata

Casa Plata

Wie een goede bodem te pakken heeft, rolt vervolgens door naar de adembenemend knappe cocktailbar Casa Plata. Nèt geopend en nu al in trek bij de liefhebbers van een Cosmopolitan of Negroni. Uiteraard drink je er met hetzelfde gemak een biertje aan een van de bars en bestel je er een puike borrelhap. Alles even Insta-waardig.

La Chunga

La Chunga

Fijn licht hoekcafé met veel hout, witte muren en een gezellige bar. De bediening is on-Spaans vriendelijk en wat de sfeer helemaal ten goede komt, zijn de verschillende nagerechten die worden geserveerd in een wekpot. Uitbuiken doe je tijdens een lange wandeling langs de rivier de Guadalquivir naar Parque de Maria Luisa.

Rinconcillo

Rinconcillo

Een gouwe ouwe waar locals hun jas aanhouden en glaasjes sherry wegtikken aan de bar. Dan weet je genoeg. Sinds 1670 kun je in deze oudste bar van Sevilla terecht voor de klassieke tapas en alleen al om de sfeer is deze zaak een bezoekje waard.

ROOF – Casa Romana Hotel

ROOF – Casa Romana Hotel

Om tijdens de bloedhete zomermaanden even aan die charmante maar soms broeierige straatjes te ontsnappen pak je een van de rooftop bars die Sevilla rijk is. De leukste is ROOF, op de bovenste verdieping van het Casa Romana Hotel. Relaxte banken, klein zwembadje en een dj die het ene na het andere hitje draait. ’s Avonds kijk je al nippend aan je sangria uit over het prachtig verlichte Metropol Parasol. Reserveer in het weekend wel van tevoren een plekje op dit populaire dak.

No-lugar the art company

No-lugar the art company

Minstens zo gezellig is het bij de overburen op nummer 16: voor heerlijk lang tafelen schuif je aan bij No-lugar the art company. Hier geen tapas of paëlla, maar de betere burgers, couscous met groenten en goedgevulde salades. De Marokkaanse kok doet magische dingen in de keuken en wie slim is gaat voor een tafel vol gerechtjes om te delen. Qua setting pakt de mix van bamboehouten meubels, metershoge planten en fris groen servies hier al net zo picobello uit als de combinaties op je bord. 

BierKraft

BierKraft

Bij het gemiddelde café in Sevilla drink je vooral een caña van Cruzcampo, de grootste bierbrouwer van de stad. Toch duiken ook hier en daar de speciaalbieren op en bij cafés als BierKraft draait het zelfs volledig om ambachtelijk pils. Door de leren banken, brick walls en brede bar met grote spiegels hebben de New Yorkse eigenaren hier een Amerikaans sfeertje weten te creëren. Op de tap tien soorten pils en in de koelkasten achterin de zaak nog allerlei pils van over de hele wereld. Vergeet tussen de glazen door niet de nachos uit de over te bestellen. 

Torch coffee

Torch coffee

Dé plek om en iced latte te scoren en vervolgens lekker langs het water te slenteren, is Torch. Geen zon? Geen probleem. Bij deze industrieel ingerichte koffiezaak zit je binnen ook lang niet verkeerd. En het voordeel daarvan is weer dat je alle tijd hebt voor een gezond ontbijtje of een stuk versgebakken citroencake. Muy bien!