25 juni 2020, door Maartje

12x Tapas in Amsterdam

25 juni 2020, door Maartje

12x Tapas in Amsterdam

Lezen we van de dag van tapas (25 juni) moeten we logischerwijs toch ook ineens heel hard aan onze favoriete tapasbars van de stad denken. Omdat Spaanse vakantie-gevoel nog wat langer in ere te houden, onder andere. In andere woorden: om Spanje in Nederland te ervaren. Vandaar: 12 x Tapas in Amsterdam.

Barrica

Barrica

De broers van Dikke Graaf openden (vorig jaar) aan het andere uiteinde van de Wilhelminastraat het restaurant Barrica. Zelfde mannen, zelfde gezelligheid, zelfde kunde, ander concept. Bij Barrica namelijk Spaanse & Italiaanse wijnen met lekkere hapjes. ‘Stukje’ vakantie in eigen stad, dat is het idee bij Barrica.

Barrica

Escobar

Escobar

Het loosely inspired by Latin cuisine restaurant ís niet van Ron Blaauw: de twee mannen die de zaak openen krijgen ‘slechts’ de zeer gewaardeerde ‘rugdekking’ van de chef (hij ‘doet’ de menukaart). Kunnen wij ook wel waarderen. En wat er op die menukaart staat? Ceviche, pulpo en Spaanse Manchego. En waar die bar te vinden is? Aan de Eerste Sweelinckstraat 10 in de Amsterdamse Pijp, op de plek waar tot voor kort De Badcuyp zat, om de hoek van de Albert Cuypstraat dus.

Escobar

"

Waar je ook lekker tapas kan eten? Barcelona. Duh. Waar dan? Hier: 20 x de beste adressen van Barcelona

"

Het Rijk van de Keizer

Het Rijk van de Keizer

Superverweg in Amsterdam West, midden tussen de weilanden, ligt landgoed het Rijk van de Keizer. Hier kun je trouwen, feesten, vergaderen en bovenal verdomd lekker eten. Op het menu een sterke lijst heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos. Verwacht bij Het Rijk verder seizoensgerechten van biologische ingrediënten die rechtstreeks vanuit de naastgelegen moes- en kruidentuin op je bord belanden, of afkomstig zijn van lokale (hele lokale, de buren bijvoorbeeld) leveranciers.

Het Rijk van de Keizer

Five Brothers Fat

Five Brothers Fat

Het recept: borrelen en uitgebreid tafelen tot in de late uurtjes zoals in de Xampaneria in Barca, maar dan a la Amsterdam. De keuken kenmerkt zich door Spaanse tussengerechten met een twist. De buikspek en calamares zijn niet te versmaden. De drankenkast van Five Brothers Fat overigens ook niet. Champagne, cocktails, cava en.. tatataa: de Five Brothers Fat hebben de originele “Can Paixano” cava geïmporteerd van de geroemde Champagneria uit Barcelona. Dus we kunnen niet anders zeggen: Five Brothers Fat for president!

Five Brothers Fat

Parallel

Parallel

Bar Parallel is ‘een lively and dynamic bar and restaurant with a rustic Catalan influenced kitchen‘. Kijk. Lord knows we love all Catalan! Op de Overtoom is de hotspot en de tapas te vinden. Een proeverij van croquettes, patatas bravas en baby squid zijn onder de keuzes maar ook daadwerkelijke grotere porties a.k.a. hoofdgerechten kunnen besteld worden bij Parallel.

Parallel

Boca's

Boca's

Niet nieuw, wel lekker. En hij mag simpelweg niet ontbreken in het tapas overzicht. Boca’s in Amsterdam. Een gezellige, kleurrijke tapasbar in zowel de Pijp als de Jordaan. (De locatie in de Jordaan is feitelijk het gezelligst). De cosybanken met kussens zijn een prima plek om de hele avond te vertoeven. Fles wijn op tafel, van Grapedistrict. Vinden we leuk, want niet alleen klassiekers, maar ook ‘originele, spannende’ wijnen. Alles voorgeproefd door de mannen van Grapedistrict.

Boca’s

La Oliva

La Oliva

Geen tapas maar Pintxos, maar daar zijn we al even verrot op en ach, het zijn toch eigenlijk de tapas van Noord-Spanje, non? Bovendien zit La Oliva in een van de allerleukste straten van de stad en staan de belegde broodjes je aan te staren vanaf de bar, zoals dat hoort.

La Oliva

Pata Negra

Pata Negra

Inkoppertje toch? Spaans dus, ook nog eens met terras en vaak vergeten.

Pata Negra

Pikoteo

Pikoteo

Op de plek waar ooit Café de Noordster zat, juist, dat café-restaurant met die heerlijk ruime serre waar het sinds Pikoteo zijn intrek nam, altijd een beetje zomer is. 7 dagen per week zijn ze open, voor lunch en diner, en het variabele tapas-achtige (net wat anders) menu vind je terug op het krijtbord achter de bar. Een aanrader, dat is het.

Pikoteo

Oresti's Taverna

Oresti's Taverna

A whole lot of Spanish goods aangevuld met nog veel meer Mediterraanse happen en dranken. Oresti’s Taverna, op en aan de Overtoom, is er al enige tijd een heerlijkheid te wezen. komijn, oregano, tijm of vis. Van Italië naar Griekenland, een tussenstop in Libanon en de échte tapas vanuit het Spaanse land gehosselt. Een soort tapas van over de hele wereld, maar gelukkig ook gewoon je portie pulpo, Pimientos de Padron en zelfs je good old patatas Bravas.

Oresti’s Taverna

 

"

Of breng een bezoekje aan Tia Rosa langs de Reguliersgracht, waar het niet Spaanser wordt. En ook Mamas & Tapas blijft een no-nonsense taperia. Aangevuld met chefs eigenste twist.

"

De (Spaanse) Foodhallen

De (Spaanse) Foodhallen

Een extraatje, om wereld tapasdag mee te vieren (en any other day): In de Foodhallen in Amsterdam vind je de Baskische topper Txosta. Ze serveren hier een mix aan tapas en “pintxos”, best of both Spanish worlds. Het proeven waard zijn de patas con cardilleras, oftewel aardappeltjes met mals stoofvlees. Schuin tegenover Txosta vind je Jabugo Bar Iberico; wederom een Spaanse bar die gespecialiseerd is in, doe eens een gok, Iberico ham. Daarnaast zijn er vele andere foodstands waar je het concept van tapear kunt toepassen. Tapear in het kort: ook wel het barhoppen op z’n spaans: van de een tapasbar naar de ander. Dus waar wacht je op? Let’s get Spanish bij de Foodhallen in Amsterdam. Vamos a Tapear!