• 16 July 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
16 July 2018
  • 12-09-2017
  • Amsterdam, Lijstjes

10 x Tapas in Amsterdam

10 x Tapas in Amsterdam

Lezen we van nieuwe cava-champagne-bar-openingen in Amsterdam, Spaanse stijl (Five Brother Fat én Centra Amsterdam), een pracht van een ontwikkeling, moeten we onwillekeurig toch ook ineens heel hard aan onze favoriete tapasbars van de stad denken. Om dat vakantie-gevoel nog wat langer in ere te houden, onder andere. Vandaar: 10 x Tapas in Amsterdam

Barrica
De broers van Dikke Graaf openden (vorig jaar) aan het andere uiteinde van de Wilhelminastraat het restaurant Barrica. Zelfde mannen, zelfde gezelligheid, zelfde kunde, ander concept. Bij Barrica namelijk Spaanse & Italiaanse wijnen met lekkere hapjes. ‘Stukje’ vakantie in eigen stad, dat is het idee bij Barrica.

El Hermano de Kique
El Hermano de Kique, een Spaanse wijn- en tapaszaak – herstel: wijn- en kleinehapjeszaak, is van twee Amsterdammers (geen Spanjaarden dus, wel liefhebbers van het land, en dan vooral de (eet)cultuur) die ook een wijnhandel runnen, iets verderop in dezelfde straat. Kenners. Op de kaart zoals gezegd kleine happen. Lichtgewicht zodat je ze de hele avond lang kunt blijven bestellen (en eten). Zoals makreelpastei met gepekelde komkommer en courgette, ganzenrilletje, ibérico ham en meer. Van die precies goede borrelhappen dus, in een gezellig Spaans lokaal. Zomer in de stad, dat idee, ook als het weer even niet mee zit.

Waar je ook lekker tapas kan eten? Barca. Duh. Waar dan? Hier: 20 x de beste adressen van Barcelona

Escobar
Het loosely inspired by Spanish cuisine restaurant ís niet van Ron Blaauw: de twee mannen die de zaak openen krijgen ‘slechts’ de zeer gewaardeerde ‘rugdekking’ van de chef (hij ‘doet’ de menukaart). Kunnen wij ook wel waarderen. En wat er op die menukaart staat? Pintxos. En waar die bar te vinden is? Aan de Eerste Sweelinckstraat 10 in de Amsterdamse Pijp, op de plek waar tot voor kort De Badcuyp zat, om de hoek van de Albert Cuypstraat dus.

Barts-Boekje-five-boys-fat

Five Brothers Fat
Het recept: borrelen en uitgebreid tafelen tot in de late uurtjes zoals in de Xampaneria in Barca maar dan a la Amsterdam. De keuken kenmerkt zich door Spaanse tussengerechten met een twist. De buikspek en calamares zijn niet te versmaden. De drankenkast van Five Brothers Fat overigens ook niet. Champagne, cocktails, cava en.. tatataa: de Five Brothers Fat hebben de originele “Can Paixano” cava geïmporteerd van de geroemde Champagneria uit Barcelona. Dus we kunnen niet anders zeggen: Five Brothers Fat for president!

Het Rijk van de Keizer
Superverweg in Amsterdam West, midden tussen de weilanden, ligt landgoed het Rijk van de Keizer. Hier kun je trouwen, feesten, vergaderen en bovenal verdomd lekker eten. Op het menu een sterke lijst heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos. Verwacht bij Het Rijk verder seizoensgerechten van biologische ingrediënten die rechtstreeks vanuit de naastgelegen moes- en kruidentuin op je bord belanden, of afkomstig zijn van lokale (hele lokale, de buren bijvoorbeeld) leveranciers.

parallel

Parallel
Bar Parallel is ‘een lively and dynamic bar and restaurant with a rustic Catalan influenced kitchen‘. Kijk. Lord knows we love all Catalan! Op de Overtoom is de hotspot en de tapas te vinden. Een proeverij van croquettes, patatas bravas en baby squid zijn onder de keuzes maar ook daadwerkelijke grotere porties a.k.a. hoofdgerechten kunnen besteld worden bij Parallel.

Boca's
Niet nieuw, wel lekker. En hij mag simpelweg niet ontbreken in het tapas overzicht. Boca’s in Amsterdam. Een gezellige, kleurrijke tapasbar in zowel de Pijp als de Jordaan. (De locatie in de Jordaan is feitelijk hetgezelligst). De cosybanken met kussens zijn een prima plek om de hele avond te vertoeven. Fles wijn op tafel, van Grapedistrict. Vinden we leuk, want niet alleen klassiekers, maar ook ‘originele, spannende’ wijnen. Alles voorgeproefd door de mannen van Grapedistrict.

barts-boekje-mowgli-amsterdam-1

Bar Mowgli
Mowgli is namelijk een warm café-restaurant met een heerlijke Aziatische keuken waar je – bij voorkeur – je tafel RAMvol laat zetten met de Aziatische tapas. Iets andere tapas dan we gewend zijn dus maar ja.. toch tapas. Denk aan bao-buns (lekker sticky), oesters met rijstazijn, mezze-schalen om te dippen, sushi, een salade met gojibessen, bamboescheuten en lotuswortelchips of thai beef met groene papaja en glasnoedels.

La Oliva: Geen tapas maar Pintxos, maar daar zijn we al even verrot op en ach, het zijn toch eigenlijk de tapas van Noord-Spanje, non? Bovendien zit La Olivia in een van de allerleukste straten van de stad en staan de belegde broodjes je aan te staren vanaf de bar, zoals dat hoort.

Pata Negra
Inkoppertje toch? En dan vooral de Zeeburg vestiging, Spaans dus, ook nog eens met terras en vaak vergeten.

Liefs, Bloeme