Nederland, Amsterdam3 maart 2023, door Maartje

Spontaan uit eten? Bij deze restaurants in Amsterdam heb je geen reservering nodig

Nederland, Amsterdam, 3 maart 2023, door Maartje

Spontaan uit eten? Bij deze restaurants in Amsterdam heb je geen reservering nodig

De een heeft er echt een hekel aan, van die zaken waar ze niet aan reserveringen doen. Want 'we willen weten waar we gaan tafelen'. Oké, begrijpen we ergens, maar wij (of in elk geval degene die nu dit stuk aan het tikken is) is groot, zeer groot fan van het concept. Want - zeker met een paar koters - er gaat weinig boven spontaan uit eten gaan. Oké, je moet vaak vroeg zijn (geen probleem met een paar koters), of juist laat (geen probleem voor de oppas), maar je voelt je in elk geval nooit gepasseerd. Het mag duidelijk zijn: dit artikel werd uit puur eigen belang geschreven. Bij deze restaurants in Amsterdam heb je geen reservering nodig. Zie je daar!

Wijmpje beukers

Wijmpje beukers

Allereerst eetcafé Wijmpje Beukers. Eetcafé, ja, verfrissend nietvandehoogstetoren, vernoemd naar de moeder van de mentor van een van de twee eigenaren. Heel Hollands en toch intrigerend. Oldskool en toch cool. Tijdloos en – belangrijk – familiar: iedereen zou zich thuis moeten voelen. Bij binnenkomst stelt het personeel zich aan je voor. Gezellig. Vervolgens een drankje aan de bar, kun je mooi even om je heen kijken: kunst. Een plant hier en daar (de halve Intratuin tegen de achterwand), zwarte draadstoelen en een halfopen keuken. Het menu wisselt elke week, dat houdt de buurt nieuwsgierig en team Wijmpje scherp, en is steevast om over naar huis te pennen. Bovendien – dat klinkt misschien raar – is de wc in orde. Heus, het is een graadmeter voor menig restaurant. Ruikt lekker, niet koud, ook al zijn we in de kelder, en een lekker zeepje. De kont wil ook wat. Dikke topfavoriet, ons Wijmpje. Enne: vanaf dag één doen ze hier lekker niet aan reserveringen; fijn voor de buurt en last minute beslissers.

Karel du Jardinstraat 47, Zuid

Café Binnenvisser

Café Binnenvisser

Piepkleine disclaimer: we noemden Café Binnenvisser in Amsterdam een ‘forever favoriet’, maar het moet ook gezegd: de laatste paar keren dat we er – spontaan, want daarom vinden we het er zo fijn – aanhaakten, waren we niet bepaald enthousiast over het enthousiasme van het personeel. Of zonder draaikonterij: onvriendelijk. En niet een enkele keer, helaas. Maar toch… Een etentje bij Café Binnenvisser aan de Bilderdijkstaat in Amsterdam West blijft voor een nieuwe gouwe ouwe. Een fijne plek met een relaxte vibe. Geen opgedirkte mensen, wel heel erg lekker eten en drinken. Lees meer over Café Binnenvisser.

Bilderdijkstraat 36, West

Eetcafé Schotsheuvel

Eetcafé Schotsheuvel

Waar het met de hartelijkheid wél steevast goed gaat, is bij Eetcafé Schotsheuvel. De mannen van het befaamde Wijmpje Beukers in De Pijp hebben niet stilgezeten, zelfs niet tijdens de welbekende lockdown. Integendeel zelfs! Er is een nieuwe topplek ontstaan en dat bij het Museumkwartier op de Banstraat. De naam, vraag je? Eetcafé Schotsheuvel! Een tweede plek waar je terecht kunt voor culinaire gerechten zonder poespas, met een glas goede wijn, in een Franse bistro stijl. Leuk!

Lees meer over eetcafe Schotsheuvel.

Banstraat 14, Zuid

Café Beurre

Café Beurre

Ze, en dan is ‘ze’ de mensen achter Café Beurre Amsterdam, waren nog niet open of we waren al smitten op het heerlijke blauw-witte interieur van de kleine, in eerste instantie onopvallende zaak in de Amsterdamse Staatsliedenbeurt. Daar zit Café Beurre op een hoek, met een deels overkapt terras, aan de Van Limburg Stirumstraat. Goed nieuws, want zoiets hadden we nog niet in de buurt. Zoiets? Ja. Een restaurant met niets dan vega gerechten en een dijk van een wijnlijst. Voor de vega’s en zéker ook voor de niet-vega’s! Spontaan aanschuiven is het credo en dan is het feest: o zo gezellige bediening; hen laten beslissen en de avond je laten aanleunen is een aanrader. Alles is toch verrukkelijk. Al moet gezegd: het brood en de boter mag je hier uiteraard niet missen. Lees meer over Café Beurre 

Van Limburg Stirumstraat 115, West

Bar Du Champagne

Bar Du Champagne

Natuurlijk kun je wachten tot een speciaal moment om die ene speciale fles champagne open te trekken – dat zal niemand je kwalijk nemen. Maar moet je het leven soms ook niet – helemaal hartstikke spontaan – vieren waar je het vieren kunt? Juist, wij denken van wel. En voor zo’n spontaan plan is Bar du Champagne aan het Amsterdamse Rokin (meer centrum ga je het niet krijgen) er. Trapje omhoog en je staat binnen bij l’Atelier du Champagne, de (champagne)winkel van onze dromen. Trap af naar benee en je bent bij Bar du Champagne. In de Pijpenla zit je rete-gezellig aan de bar te nippen van de lekkerste champagnes mét de allerlekkerste barhappen. Van oesters en een ei met mayo (yes, please), tot wisselende exquise gerechten waar je je bord bij aflikt. Doel van de mensen achter de wufte bar? Champagne veel meer toegankelijk maken. Ja, wij dachten op een doodnormale donderdag ook wel even 3 keer na bij glazen vanaf 15 euro, maar vergis je niet: dat zijn hele puike prijzen voor hele puike glazen (lees: er wordt heus niet lafjes ingeschonken). Bovendien zijn de prijzen van de gerechten meer dan schappelijk en is alles er gewoon ontzettend lekker, leuk, gezellig en gemoedelijk. 10 punten, wat ons betreft.

 

Rokin 91a, Centrum

Cafe Cliché

Cafe Cliché

Café Cliché, onderwerp van gesprek, is allerminst cliché. Al snappen we de naamkeuze wel: even geen poespas voor de chef die bekend werd door zijn kookkunsten bij Librije’s Zusje (**), het sterrenrestaurant dat in het Amsterdamse Waldorf Astoria zit. Even geen opgepoetst gedoe, even geen gesteven tafelkleden, even geen ge-U, even geen regeltjes. Nee, bij Café Cliché is het tijd voor je en jij, een pikketanesie en klassiekers op je bord, Schutte-stijl (net even anders dus en vooral vreselijk lekker), te kiezen vanaf een in plastic gestoken menukaart met plaatjes. Liefde. Lees meer over Café Cliche

Restaurant Oocker

Restaurant Oocker

Je bent de eerste niet die het Amsterdamse Frederiksplein heel hard voorbij stuift; immers, wat heb je op dit drukke knooppunt te zoeken? Mis! Kijk bijvoorbeeld uit naar de mooiste kidswinkel van de stad, Archive Store, en sinds kort naar restaurant Oocker Amsterdam. Het ligt er natuurlijk een beetje aan van welke kant je komt, maar een beetje verstopt ‘achter’ het Frederiksplein, naast de Albert Heijn, vind je deze nieuwe topper. De zaak wordt gerund door mannen die werkten bij o.a. The Lobby, Gebr. Hartering, wijnbar Shiraz en Italiaans restaurant Domenica op de Noordermarkt – stuk voor stuk favorieten in de stad. Wat ons brengt bij Oocker: kan niet mis gaan! terras voor de deur, puike wijnen op het menu en dat ‘de hele dag leuk’ sfeertje in de zaak.

beelden via @restaurantOocker

Frederiksplein 29h, Centrum

Café Twee Prinsen

Café Twee Prinsen

Van de mannen van Café Binnenvisser komt Café Twee Prinsen en dat werd direct een hit. Dat komt omdat alle ingredienten aanwezig zijn: toplocatie, prachtig pand(je), lang zon voor de deur, goede gerechten en puike wijnen. Kortom: hét nieuwe café voor ontbijt tot late borrel. Je typische Amsterdamse café, met knap interieur en goede wijn én goed volk. Een broodje voor lunch en snacks voor bij de borrel. Moet gezegd: van de mannen van Café Binnenvisser en de staf heeft duidelijk dezelfde opleiding genoten als op de andere locatie…

Nog meer favorieten in Amsterdam vind je hier.

Prinsenstraat 27, Centrum

VRR

VRR

Bij Restaurant VRR willen we zijn. 7 dagen per week als het even kan. Vanwege die ruige locatie (waar je bovendien lekker parkeren kunt, maar waar je ook met de fiets vanuit de binnenstad zó staat – win-win), vanwege het buurten met Stadsbakkerij As (in hetzelfde pand) en vanwege de steengoede gerechten op basis van niets dan Nederlandse ingrediënten.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, weet dan dat het ‘buurten met’ stadsbakkerij As geen toeval is: Restaurant VRR komt uit de koker van de oprichter van restaurant As (aha, topper-alert) en is familie van Hotel de Goudfazant (high score). En hadden we al gezegd dat er een heel, heel erg fijn terras is? Reserveren kan hier overigens wel, maar de mensen van VRR beloofden ons dat er altijd een paar plekken voor spontane eters over blijven. En daar houden we ze aan.

vrr.rest

Café Enfin

Café Enfin

Een spontaan etentje vraagt soms ook om een spontane club mensen en dat vraagt dan weer om een zaak waar het niet alleen gewoon goed is, maar ook gewoon gezellig. Café Enfin, schuin tegenover het Museumplein, is precies dat: een fijne, moeiteloze en gedoe-loze plek.

Beelden + hoofdbeeld via JPS Architecten