12 april 2019, door Nina van Hilst

2700 liter plastic soep in het Tropenmuseum Amsterdam: Dopper’s Oceanic Plasticarium

12 april 2019, door Nina van Hilst

2700 liter plastic soep in het Tropenmuseum Amsterdam: Dopper’s Oceanic Plasticarium

Daarom heeft Dopper een heus museumstuk laten maken waar ze een deel van de plastic soep uit de Grote Oceaan tentoonstellen. Deze kubus met 2700 liter plastic soep - het Oceanic Plasticarium - is nog tot 15 april te bezichtigen in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Oceanic Plasticarium

Oceanic Plasticarium

Plastic soep is geen verborgen milieu impact. Het iets wat je met je eigen ogen kunt zien als je in of bij de zee bent. Er gaat geen stranddag voorbij zonder dat je zwerfplastic ziet ronddrijven. Om de werkelijke – gigantische – omvang van dit probleem te zien, hoef je maar even online te zoeken en je ziet hele eilanden rondzwervend plastic. En wakker worden met z’n allen, ho maar. Daarom maakte Dopper een museumstuk waar je niet omheen kunt. Het Oceanic Plasticarium is een grote bak vervuild zeewater met rondzwervend plastic. In your face.

Het is de bedoeling van het Oceanic Plasticarium om ons bewust te worden van ons eigen plasticverbruik. Dat we ownership nemen om ons eigen single-use plastic verbruik zo veel mogelijk uit de weg gaan. Gelukkig gebruiken de meesten van ons al een hervulbare waterfles. En we nemen onze eigen tas mee naar de supermarkt. Denk er eens even over na. Tien of vijftien jaar geleden dacht je daar niet eens over na. En hoe makkelijk we dat uit ons systeem hebben gekregen, zo easy kan het ook met de rest van het single-use plastic. Zodat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat het Oceanic Plasticarium inderdaad een bijzonder museum piece wordt. Een herinnering aan de tijd dat onze oceanen niet schoon en vol zeeleven waren. And we all live happily ever after.

Dopper’s Oceanic Plasticarium had donderdag 28 maart zijn wereldprimeur in het Tropenmuseum Amsterdam. Het is daar nog t/m maandag 15 april te bezichtigen. Daarna zal het museumstuk verhuizen naar Londen.