Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
26 June 2019
  • 12-04-2019
  • Amsterdam, Barts Groene Hoekje, Weekendtip

2700 liter plastic soep in het Tropenmuseum Amsterdam: Dopper’s Oceanic Plasticarium

2700 liter plastic soep in het Tropenmuseum Amsterdam: Dopper’s Oceanic Plasticarium

De tijd van een aquarium is voorbij. Een bak met mooi schoon water en visjes is anno 2019 namelijk helemaal niet meer realistisch. We zijn hard op weg naar dat we meer plastic dan vissen in de zee hebben. Onze vrienden van Dopper - van de leukste hervulbare waterflessen - vinden dat we nog meer wakker geschud mogen worden over de 150 miljard kilo - Mayday Mayday! - plastic die in onze oceanen terecht is gekomen.

Daarom heeft Dopper een heus museumstuk laten maken waar ze een deel van de plastic soep uit de Grote Oceaan tentoonstellen. Deze kubus met 2700 liter plastic soep - het Oceanic Plasticarium - is nog tot 15 april te bezichtigen in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Oceanic Plasticarium

Plastic soep is geen verborgen milieu impact. Het iets wat je met je eigen ogen kunt zien als je in of bij de zee bent. Er gaat geen stranddag voorbij zonder dat je zwerfplastic ziet ronddrijven. Om de werkelijke - gigantische - omvang van dit probleem te zien, hoef je maar even online te zoeken en je ziet hele eilanden rondzwervend plastic. En wakker worden met z’n allen, ho maar. Daarom maakte Dopper een museumstuk waar je niet omheen kunt. Het Oceanic Plasticarium is een grote bak vervuild zeewater met rondzwervend plastic. In your face.

Het is de bedoeling van het Oceanic Plasticarium om ons bewust te worden van ons eigen plasticverbruik. Dat we ownership nemen om ons eigen single-use plastic verbruik zo veel mogelijk uit de weg gaan. Gelukkig gebruiken de meesten van ons al een hervulbare waterfles. En we nemen onze eigen tas mee naar de supermarkt. Denk er eens even over na. Tien of vijftien jaar geleden dacht je daar niet eens over na. En hoe makkelijk we dat uit ons systeem hebben gekregen, zo easy kan het ook met de rest van het single-use plastic. Zodat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat het Oceanic Plasticarium inderdaad een bijzonder museum piece wordt. Een herinnering aan de tijd dat onze oceanen niet schoon en vol zeeleven waren. And we all live happily ever after.

Dopper’s Oceanic Plasticarium had donderdag 28 maart zijn wereldprimeur in het Tropenmuseum Amsterdam. Het is daar nog t/m maandag 15 april te bezichtigen. Daarna zal het museumstuk verhuizen naar Londen.