Denemarken, Aarhus6 december 2023, door Michel + Renske

5x koffie in Aarhus, Denemarken

Denemarken, Aarhus, 6 december 2023, door Michel + Renske

5x koffie in Aarhus, Denemarken

Aarhus in Denemarken, op zo'n acht uur rijden van Amsterdam, is een ware gem. Deens op z'n best zouden we willen zeggen. Of je er koffie kan drinken? Maar al te goed, aan kwaliteit geen gebrek hier. Naast heerlijk eten, hippe restaurants en fijne wijnbars in Aarhus hier je lijstje bakkie pleur. Zo begin je de dag gegarandeerd goed.

La Cabra

La Cabra

La Cabra is something special. In 2012 begon het team van La Cabra in Aarhus, wat een logische plek was omdat er in Aarhus al een goede koffie cultuur aanwezig was. Genoeg volk dat een goede bak koffie wist te waarderen.

Inmiddels kent La Cabra niet alleen koffiezaken, maar ook bakkerijen en zijn ze zelfs neergestreken in New York en Bangkok. Daarnaast vind ook La Cabra Borggade nog gretig aftrek. Logisch want zomers is het dé trekpleister voor de lokale Denen. Aan de Borggade is de gezelligheid op ieder tijdstip te vinden.

Street Coffee

Street Coffee

Wat ze doen, dat doen ze goed. Het team van Street Coffee pakt alles zorgvuldig aan. Zo was hun eerste vestiging in de stad al meteen een hit, maar werd er zorgvuldig nagedacht over een tweede locatie. Die streek uiteindelijk neer in de toffe upcoming haven. Een heerlijke stek waar zomers (voor de deur) gezwommen wordt  en je dus lekker kunt opdrogen met een kop koffie, een goede croissant of een glas wijn wat later op de dag.

Overigens geven wij die combinatie – gebak, koffie, wijn – een 10, want niks lekkerders dan een plek die dit alles de hele dag aanbiedt. You make your rules. En zéker op vakantie.

Monk

Monk

In die leuke eerder genoemde haven zit ook Monk, 2 minuten lopen op afstand van het zwemhaventje. Het kleine pand heeft genoeg knusse zitjes voor een lekker ontbijt of snelle kop koffie. In de zomer schijnt het ochtend licht over een besneeuwde haven maar in de zomer kijk je er uit op een heerlijk levendig baaitje.

Bij Monk serveren ze hun eigen koffie maar al het lekkers komt van bakkerij Berta. Ook al zo’n fijne tip in het zuiden van Aarhus. Een perfecte stop als je niet in het centrum zit, of als je de stad uit rijdt. Heb je gelijk iets te snaaien voor onderweg.

Jumbo

Jumbo

Mogen we een favoriet hebben? Als dat geoorloofd is, is het Jumbo. Jumbo gaat met hun bakkunst plaatjes heel het social media network over – en dat is niet voor niks.

Prachtig interieur in hun zaken, écht goede patisserie en (eerlijk is eerlijk) de lekkerste zuurdesem broden. Niet gek dat de twee vestigingen altijd vol, druk en daarmee gezellig zijn.

In de zomer neem je plaats aan de picknick tafels voor het pand. Soms worden er uitgebreide lunches of brunches geserveerd; check daarvoor vooral even hun socials voor je gaat.

 

Kaj

Kaj

Ons enthousiasme voor Kaj kent geen grenzen. Hoe simplistisch het concept ook is, zo goed is de uitvoering. En wederom hier ook; wijn, brood, koffie en alles ertussenin, all day long.

Aan de rand van de stad, in het zuiden van Aarhus, vind je Kaj Kiosk. Daar vind je overigens niet alleen Kaj, maar ook tal van ander leuke restaurants en zaakjes. Ook niet de  “infinity bridge” overslaan als je in dit deel van Aarhus bent. Die vind je op 5 min rijden en daarmee dus een ideale combi.

Terug naar Kaj. Kaj huist zich in een knus strandhuisje, zoals je in Scandinavië gewend bent.  Wit, simpel en gezellig. Je bestelt aan de bar en zoekt vervolgens een plekje uit. Extra leuk is Kaj omdat je echt tussen de lokale Denen zit. TAK!