Nederland28 augustus 2020, door Barts Boekje

5x de beste chill plekken in Nederland om weg te zakken met een goed boek

Nederland, 28 augustus 2020, door Barts Boekje

5x de beste chill plekken in Nederland om weg te zakken met een goed boek

Lukt het jou nog? Af en toe een boek pakken en even verdwijnen en ontsnappen aan de drukte om je heen? Toegegeven, het kost ons vaak nog wat moeite, maar dit druilerige weer vraagt om een heerlijke fauteuil om in weg te zakken, grote kop thee en een goed boek. Waar zit je goed? Komtie, onze favoriete 'schuilplekken' van Nederland. Graag gedaan.

Bookstor, Denhaag

Bookstor, Denhaag

Inkoppertje, maar mocht niet ontbreken in dit lijstje. In deze oude boekenwinkel op het Noordeinde in Den Haag zit je heerlijk omringt door boeken (want ja, nog steeds is Bookstor óók een boekenwinkel) om jouw boek te lezen. Voordeel als je die opeens sneller uit hebt dan gedacht (zo goed toeven is het daar snap je?), kun je meteen een nieuwe scoren (en krijg je daar een gratis bakkie bij). Heerlijke hoekjes en stoelen om in te verdwijnen en dat omringt door boeken en naast de Belle & het Beest boekenkasttrap. Wegdromen maar.

Bijpassende boekentip: The Truth About The Harry Quebert Affair – Joël Dicker. Mysterie en drama rondom een schrijver in zijn proces om een boek te schrijven terwijl hij een mysterie ontrafelt. Een boek over het schrijven van een boek, dat kun je toch alleen lezen ín een boekenwinkel?

Bar Didot34, Rotterdam

Bar Didot34, Rotterdam

Waanzinnig mooie gouden bar in jaren ’50 stylo. Je weet wel, toen de kleuren allemaal nét iets vergrijst waren (zó mooi, zó fan), de vormen rond en vloeiend, en de materialen tijdloos en kwalitatief. Niet zo gek dat jaren ’50 idee, want in 1952 was de redactie van de krant “Het Vrije Volk” nog druk aan het tikken op deze locatie, vandaar. Bar Didot34 (vernoemd naar het lettertype van de vroegere krant) heeft een internationale keuken met gerechten bedoelt om te delen. Luxe jaren ’50 marmer, gouden details en bollampen overal. Je zit er top aan het raam op prachtige leren banken en velvet stoelen, en uit de speakers komt heerlijke jazzy easy listening. Perfect voor op de achtergrond van jouw leesmoment.

En heb je te lang zitten lezen en geen zin meer naar huis te gaan? Of wil je die leessessie gewoon helemaal platgestrekt (staat toch een beetje gek op de bank van de bar) voortzetten? Bar Didot34 hoort bij hotel The Slaak, dus je verplaatst zo naar boven voor een krankzinnig mooie hotelkamer. Lees en kijk maar en boek via Bart

Bijpassende boekentip: The Versions of Us – Laura Barnett. Een heerlijk what if? verhaal, en jaren ’50 vibes galore!

 

The Shore, Scheveningen

The Shore, Scheveningen

Het mag dan kloteweer (pardon my French) zijn, weer of geen weer, bij The Shore is het altijd achterover leunen geblazen. Buiten met je voeten in het zand, maar binnen net zo knus tussen alle gezellige surfers. En tegenwoordig een stukje meer overdekt met een grote doorzichtige partytent inclusief sfeervolle lichtjes. Zo zit je alsnog met je voeten in het zand, maar wel met dróge voeten. Boek openslaan met een goede bak filterkoffie ernaast en ons hoor je niet meer. Personal favorite dus ik zie je daar! Ik beloof je niet te storen als je diep verzeild zit in je boek.

Bijpassende boekentip: Normal People – Sally Rooney. Een onwaarschijnlijk frustrerend – en daarom zo menselijk  liefdesverhaal (of toch niet?) tussen twee, ja, je raadt het al, gewone mensen.

Mr. Smith, Maastricht

Mr. Smith, Maastricht

En *ahum*, wie zegt er dat wegzakken met een boek alleen overdag kan met een theetje ernaast? In Maastricht pakken we daar gewoon een cocktail bij en zak je bij Mr. Smith weg in een chesterfield in de duistere catacomben van dit prachtige pand. Speak easy style, gentlemen style, een bar met klasse. En zalige jazzmuziek, die precies niet te hard of te zacht staat om je nog op jouw boek te kunnen concentreren.

Bijpassende boekentip: The Kind Worth Killing (vertaling: een verdiende dood) – Peter Swanson. Plot twistend met een hoofdletter P, Perfect voor in het duister van Mr. Smith. Jullie mogen me bellen na blz. 187, ik ben er voor jullie.)

De Vergulden Eenhoorn, Amsterdam

De Vergulden Eenhoorn, Amsterdam

Wat is dat toch met chesterfields en een goed boek? Klinkt gewoon als de perfecte combinatie. En die vind je dus ook op deze plek. In de categorie verborgen, maar toch gewoon in druk Amsterdam, is daar stadsboerderij de Vergulden Eenhoorn (naam blijft sprookjesachtig, houden we van). Een beetje verstopt maar toch vlakbij de Wibautstraat vind je deze boerderij, waar je je meteen in een rustige sfeer waant en dat is voor boek- lees-doeleinden best wel lekker. Heerlijk binnen bij de sfeervolle open haard (is het al te vroeg voor warme chocolademelk?), of als het even opklaart (je weet het nooit de laatste tijd met dat wisselvallige weer) al picknickend in de tuin. Lekkere salades, broodjes en borrel op de kaart. En zelfs ruimte voor een potje jeu-de-boules tussendoor. Topplekkie, wij duimen voor je dat dat mooie plekje bij de haard vrij is.

En slapen kun je ook bij de Vergulden Eenhoorn (badderen trouwens ook, kijk wat een plaatje.) Wij zien het wel zitten met een wijntje, kaarsje en een boek daar in die badkamer.

Bijpassende boekentip: Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, verteld in drie verschillende levensfases. Vol schaamteloze eerlijkheid. Is je warme choco er al?