19 mei 2018, door Maartje

15 x (nieuw in) Rotterdam

19 mei 2018, door Maartje

15 x (nieuw in) Rotterdam

Rotterdam is het nieuwe Amsterdam, zeggen ze. De huizenprijzen schieten ook daar rap omhoog en nogal wat Amsterdammers zoekt zijn heil tegenwoordig in het - volgens sommigen - overbevolkte/ te toeristische Amsterdam. Not me hoor, hoewel ik bijna net zo dol ben op Rotterdam. Waarvan acte: we mogen maar wat graag in Rotterdam vertoeven. En dus weer een nieuw lijstje lievelingen, nieuw, ja, en een paar semi-nieuw want domweg beter niet te missen. Voila: 15 x (nieuw in) Rotterdam

Die mooie foto's? Die komen uiteraard van onze favoriete (Rotterdamse) fotograaf Sophia van den Hoek en haar @RotterdamUnfolded. Overigens is Sophia ook de fotograferende kracht achter het boek Little Ecapes net over de grens.

Sylt

Sylt

Bij twijfel in Rotterdam? De Nieuwe Binnenweg. Altijd feest. Bij twijfel over het menu? Vis. Want gezond en voor elk wat wils (zelfs een vegetariër wil voor een goed duurzaam visje de hand nog wel eens over het afvallige hart strijken, weet ik). Bij twijfel over het niveau? Casual in een cocktail jurk. Het antwoord op al die twijfels? Sylt, de nieuwe niet ingewikkelde seafood bar in Rotterdam. Op de kaart zowel een luxe zeebanket als snelle gerechten. Dus: kreeft, een tuna burger of kibbeling. De zaak zelf? Een plaatje. Gedaan door de Horeacafabriek, natuurlijk.

Het Industriegebouw

Het Industriegebouw

Ineens was-ie er: Het Industriegebouw in het Hoogkwartier van Rotterdam. Oké, dat is niet waar – het gebouw was er al maar ineens was het geroezemoes over het adres aan. Een van de eerste zaken die de begane grond van het complex betrok, was pizza-plus-restaurant Old Scuola. De twee jonge mannen (bouwkundig ingenieur van opleiding en archeoloog) achter Old Scuola stonden voorheen op verschillende festivals met hun om je vingers bij af te likken pizza’s, geserveerd vanuit hun eigenhandig gebouwde pizzawagen. Een succes. Fast forward naar 2018 en het fraaie, lichte, industriële HQ van de twee is niet meer weg te denken uit Rotterdam.

Aan de andere kant van het pand kwamen al snel een all American diner voor de hele dag (het best voor een ontbijt met dank aan de stapel pancakes) By Jarmusch, en de kleurrijke Mexicaan Alfredo’s Taqueria. De laatste toevoeging is Restaurant Héroine. Met een streepje op de é; Frans voor heldin. Ha. De chef en de manager van Héroine komen bij een andere Roffa-favoriet vandaan, restaurant De Matroos en het meisje. Voeg daar een topsommelier aan toe, goed eten voor een schappelijke prijs en een zaak in jaren zeventig-stijl en je hebt een nieuw lievelingsadres te pakken. Kiezen hoeft niet: begin de dag bij By Jarmusch, wip binnen bij interieurzaak Groos, ga lunchen bij Old Scuola, doe een borrel en een bite bij Alfredo’s en sluit de dag af bij Restaurant Héroine. Succes verzekerd.

"

Ineens was-ie er: Het Industriegebouw in het Hoogkwartier van Rotterdam. Oké, dat is niet waar – het gebouw was er al maar ineens was het geroezemoes over het adres aan.

"

Bertmans Centrum

Bertmans Centrum

Het kleine groene Bertmans in Rotterdam-Noord mag inmiddels een klassieker heten en nooit aangeschoven zijn bij Bertmans is eigenlijk geen optie, zeker niet wanneer je er een vega of veganistische levensstijl op nahoudt. Al laat de aantrekkelijke groen-industriële zaak ook carnivoren niet onberoerd. Verse sapjes met biet, geelwortel of bleekselderij en gerechten als havermout, boekweitpannenkoeken en quinoasalade met geroosterde paddenstoelen. Smoothies, slowjuices, gemberthee en lekkere koffie. Huisgemaakte limonades, warme fruitstoof-crumble met onder andere peer, granola en cashewcream. Moet ik nog doorgaan? Alles om te smullen, het personeel correct en alert en, om een en ander een beetje in verhouding te brengen: een heel prima wijnkaart is er ook, uiteraard met biowijn only. Overigens waren de eigenaren van Bertmans een van de vroegere vogels die de charme van Rotterdam-Noord ontdekten: de buurt stikt tegenwoordig van de fijne adressen voor elk moment van de dag. Zo heb je om de hoek een vestiging van Rotterdams fijnste koffiezaak Hopper, haal je zoets bij Lof der Zotheid, opende Koek en Pan (deze kleine bakkerij opende in mei 2017 en is sinds dag één een enorme aanrader) en zit restaurant Destino, een begrip, al jaren naast de deur. 

Maar sinds kort kun je de zaak ook hartje stad vinden. Hetzelfde idee, vernieuwd interieur, andere locatie. Niks dan lof, voor zowel #BertmansCentrum als #BertmansNoord

Served

Served

Lunchen in hartje Rotterdam mag tegenwoordig zonder twijfel bij Served op de Coolsingel. Sapjes en sandwiches, to stay or to go. Klinkt als 13-in-een-dozijn en dat klopt misschien ook wel een beetje, inhoudelijk gezien, ware het niet dat Served alles nét wat beter doet. De betere koffie in het knappere to-go bekertje. Een bescheiden tosti die opvallend goed-beter-best van smaak is en service om over naar huis te schrijven.

Café Roes

Café Roes

In een notendop is Roes een Rotterdamse kroeg en Aziatische toko ineen. Kijk, daar lopen we warm voor. Een toko en een niet-lullen-maar-poetsen-kroeg combinatie lijkt misschien ietwat al te verrassend, maar werkt verbazingwekkend goed. We leggen uit: Roes bestaat uit twee delen: cocktails of een biertje aan de bar beneden, boven Aziatisch op je bord vanuit een keuken van bamboe. Op het menu o.a. een doodeenvoudige maar o zo lekkere burger met uienringen gefrituurd in tempurabeslag. Daarbij Oosterse barbecuesaus en geroosterde groene pepers – and that’s how it’s done.

Mauritsweg

Mauritsweg

Net als in het Hoogkwartier kwamen we een aantal jaar geleden maar zelden in de Mauritsstraat. Boy, is dat nu wel anders. De straat die de oprijlaan van het (prachtige) Centraal Station van Rotterdam vormt, telt tegenwoordig het ene na het andere puike adres. Kaapse Maria, om met een van de fraaiste te beginnen, is een initiatief van de Kaapse Brouwers. Naar de binnenstad wilden de bierbrouwers, om ook daar hun ideeën over wat smaakvol bourgondisch is aan de man te brengen. Ze vonden een herenhuis waar je de hele dag door terecht kunt. Beneden aan de bar zijn de bieren van de tap en boven valt het daglicht prachtig naar binnen. Geen bier? Op het menu ook de cocktails en zelfgemaakte limonades van Stirr, een cocktailbar verderop in de straat. Niet te missen. Wie zijn tropical vibes op wil schroeven, gaat een paar deuren verder naar Amehoela, een tiki-stijl zaak waar de zomer 365 dagen per jaar aan is. Ook tropisch, maar dan met een Antilliaanse slag, is restaurant Just van de vrolijke eigenaar Justin. Geen lachertje echter: het beste recept is de perfecte balans tussen de enkele ingrediënten en daarin blijkt de autodidactische chef Justin heer en meester. Zijn Just Feed Me-concept geeft je voor 35 euro driegangen gemaakt van wat er op dat moment voor handen is.

"

Pak ook deze lijst er nog even bij! Voorzien van favorieten zoals De Huismeester: Rotterdamse Hotspots

"

Backyard

Backyard

Vers van de Rotterdamse pers is Backyard aan de Korte Hoogstraat, een fris-ruige bar (ja dat kan, kijk maar naar Backyard) that’s vegan. Ontsproten uit het brein van de mensen achter het eveneens Rotterdamse, eveneens semi-vegan en eveneens ontzettend leuke The Tea Lab – en dan weet je dat het goed is. Bij Backyard kun je de hele dag terecht voor alles dat dat dagdeel wenst. Zoals in je dat in je eigen achtertuin ook zou doen zeg maar. Vegan, we zeiden het al, maar mocht je disgenoot nu wel van een stukje bacon op zijn burger houden, dan doen de Rotterdammers daar niet moeilijk over. Lekker nuchter, lekker Rotterdams.

Nooch Rotterdam

Nooch Rotterdam

Doen we in Amsterdam sushi, dan doen we dat het liefst bij Nooch in de 9 straatjes. Dikke pret dus nu Nooch ook een vestiging in Rotterdam geopend heeft. Hoewel er behoorlijk wat meer op het menu staat: de Asian kitchen to the fullest: lekkers uit de ‘modern Vietnamese, Chinese, Japanese, Indonesian and Thai kitchens‘ zo leest de site. Prima. Lekker. Maar wij blijven erbij dat de de tempura shrimp sushi van Nooch de aller- allerlekkerste is. Een dinner hier lonkt maar Nooch is ook open voor de lunch en dan is het adres een heerlijk rustige doch chique-hippe uitvalsbasis voor de werk-afspraak-met-eten. Just saying.

Obba Day & Night

Obba Day & Night

Hallo tropische verrassing! Hallo Obba Day & Night! De Witte de Witstraat heeft altijd ons hart en als er een nieuwe zaak opengaat, dan zijn we er graag als de kippen bij. Obba Day & Night is de jongste van de straat en het is een fijne: alleen al vanwege de kleurrijke, vrolijke zaak die het is, en de enthousiaste bediening aan je tafel. Hoewel wat op je tafel komt zo mogelijk nog gezelliger is: mis het goed gevilde plateau niet – perfect borrelmateriaal. Je kunt er dag en nacht (joh) terecht voor mediterraans eten, cocktails, barhappen en, de trots van de zaak, gin-tonics.

Dudok in het Park

Dudok in het Park

Moeten we nog uitleg geven over Dudok? Hét Rotterdamse Grand Café waar de appeltaart niet te missen is? Een begrip is het al jaren en al jaren terecht. Zo’n café waar je een boek open slaat. Waar je met je man, je vriendin, je vrienden en met je oma afspreekt. Midden in de stad zit Dudok, en dus werd het tijd voor een groene uitstap: op naar het park. Onder de Euromast opende Dudok in het Park – lekker heldere titel ook. Het idee is hetzelfde: ook Dudok in het Park is voor iedereen en voor elk moment van de dag. Frisse lik verf, fris menu – op naar een nieuwe klassieker in 010.

Brasserie Josephine

Brasserie Josephine

Oké oké, Bergschenhoek is inderdaad geen Rotterdam maar hé, het scheelt niet veel. En Brasserie Josephine is een leukerd, dus die mag er bij. Het logo van de brasserie leest ‘est 2017’ maar opende eigenlijk begin 2018 als een klassieke Franse brasserie met een ruim vol-in-de-zon terras.