1 juli 2018, door Maartje

7 en 8 juli: met Crodino Italiaans chique varen door de Amsterdamse grachten…

1 juli 2018, door Maartje

7 en 8 juli: met Crodino Italiaans chique varen door de Amsterdamse grachten…

...Op zoek naar een aantal van de allerleukste, lekkerste, fijnste ras-Italiaanse hotspots van Amsterdam.

Eén van de 'dingen' die ik heb 'overgehouden' aan mijn zwangerschap is het drinken van Crodino. Want ja, er zijn een paar redelijk te drinken wijnen (maar niet zo gek veel) en ja er zijn mocktails (meestal heel zoet, blegh) maar de meeste van die zaken vind ik mwah naast een lekker maal. In came Crodino: niet zoet, ogenschijnlijk een wijntje-slash-cocktail (in elk geval eigenlijk altijd smakelijk gestyled) en dus wel dat gezellige drankje, perfect voor naast - vooral - pasta. Of de (Italiaanse) borrel.

Crodino Amsterdam Italiano

Crodino Amsterdam Italiano

U snapt: zowel de liefde voor (anti)pasti als voor af en toe een glas Crodino bleven hangen. Dikke pret dus nu Crodino wederom een té leuk event in Amsterdam host (herinnert u zich de Crodino tram nog die vorig jaar door de binnenstad van de hoofdstad reed?): met een super chique (maar echt de mooiste waar yours truly so far op zat) Riva-eske boot door de (al even) beeldschone grachten van Amsterdam. En laat het 7 en 8 juli nu eens zonovergoten worden (en ik al mijn geld er op durf te wedden dat er geen bootje meer te huren zal zijn in Amsterdam, laat staan een dergelijke wonderschone).

Tijdens de Italian style rondvaart – al leuk genoeg on it’s own – word je uiteraard verwend met Crodino. Puur & old school, of in de mix met Prosecco (lekker!). Bovendien is er een nieuwe smaak: een rode, iets zachtere (minder bittere) Crodino met bloedsinaasappel. Nom.

(die half uit de boot hangende insta-lover hiernaast ben ik overigens)

Tijdens de Italian style rondvaart – al leuk genoeg on it’s own – word je uiteraard verwend met Crodino. Puur & old school, of in de mix met Prosecco (lekker!). Bovendien is er een nieuwe smaak: een rode, iets zachtere (minder bitter) Crodino met bloedsinaasappel. Nom.

Op stappen doe je bij het Amstelveld (een cadeauplein tijdens mooie zonnige dagen) en een aantal in het knap geel gestoken Crodino girls wijzen je de weg. Uw gastheer deze (mid)dag is een gezellige, goed gebekte Amsterdamse host die je al varend links en rechts aanwijst waar 1) de lekkerste Amsterdams-Italiaanse must go’s zitten (je vaart lang niet overal langs maar dat geeft niks; je host verteld je waar je na het afstappen heen kan) en je 2) tussen neus en lippen door ook nog even wat andere Mokumse facts meegeeft. Omdat het kan. Wel zo leuk.

Of dat alles is? Welnee: naast je glaassie (enthousiast aan de lopende band bijgevuld door alweer zo’n leuke in het geel gestoken dame) worden ook nog eens de lekkerste borrelhappen geserveerd (maar écht heel lekker). Die happen komen van Ciao Bella, een traiteur aan de rand van het Amstelveld (om de hoek van de Utrechtsetraat). Charcuterie. Bruschetta’s. Caprese spiesjes. Planken vol. Nom.

Doe jezelf een plezier en duik na het afstappen heel even Ciao Bella binnen voor je avondmaal. Dat is namelijk thuis nagenieten op de beste manier mogelijk. Crodino on the side. What else.

Of dat alles is? Welnee: naast je glaassie (enthousiast aan de lopende band bijgevuld door alweer zo’n leuke in het geel gestoken dame) worden ook nog eens de lekkerste borrelhappen geserveerd (maar écht heel lekker).

Even voor de duidelijkheid: je kunt dus op die boot! Gratis! Voor niks de Italiaanse kant van Amsterdam ontdekken met Crodino tijdens een te leuke vaartocht. Ofwel: het lekkerste event van Amsterdam.

Data? 7 & 8 juli. Tijdens de bootvaart maak je kennis met de beste Italiaanse hotspots van Amsterdam; van ijssalon en barbier, van restaurant tot traiteur.

Beide dagen gaat de boot één keer per uur en iedere tocht duurt 40 minuten. De eerste afvaart is om 10 uur, de laatste om 18 uur.

Natuurlijk moet je even afwachten wat de Mokumse verhalenverteller voor Italiaans-Amsterdamse tips voor je heeft maar een tipje van de sluiter:

Uliveto voor heerlijk vers bereide take-away gerechten.

Uiteraard het vader en dochter team van Veneziaanse origine die heerlijke Italiaanse klassiekers bereiden bij Ciao Bella op de Prinsengracht.

‘Onze’ (hier doen we altijd ons ijsjehalenrondje) ijsjes van Monte Pelmo in de Jordaan.

En een van mijn absolute Italiaanse top-favorieten in Amsterdam: de zaak van Michele Sabatelli (Sabatelli), een ras-Italiaan uit het prachtige Puglia die op de Kinkerstraat zijn Italiaanse familiegeheimen op een ‘no fuzz’ manier aan de Hollandse man.