Nederland, Nijmegen6 oktober 2020, door Maartje

19 x moet je doen in Nijmegen

Nederland, Nijmegen, 6 oktober 2020, door Maartje

19 x moet je doen in Nijmegen

Nog steeds een redelijk onderbelichte parel is Nijmegen. Blame it on het slechte weer en dat het toch een tikkeltje uit de richting is, maar pinky promise dat hier verandering in gaat komen. Omdat toch gewoon een goed begin het halve werk is, hebben we weer een dag doorgebracht in deze heerlijke stad. Daarom: veel leuks en bovenal lekkers in de binnenstad van Nijmegen.

(bovenste foto door Unfolded voor Little Escapes)

Grand café Waterwolf

Grand café Waterwolf

Een zeer sociale en zéér gezellige Wolf gevestigd op de Waalkade in Nijmegen, dat is het nieuwtje van de stad. Grand café Waterwolf is een good to go plek voor een hap eten, lekker lang borrelen en gezellig bijkletsen met je loved ones. De zaak is gemoedelijkheid en staat bekend om zijn uitgebreide en gevarieerde drank- en eetkaart waarbij de prijs- kwaliteit goed in verhouding is. Kijk, daar houden we van. De kaart staat vol met een goede mix tussen all time favortites en juist net even anders. En ook daar houden we van!

De naam Waterwolf heeft deze nieuwe hotspot te danken aan het onlangs onthulde kunstwerk aan de Waalkade. Dit 4 meter hoge kunstwerk genaamd ‘De Waterwolf en de Aquanaut’ is gegoten in brons, oke sjeik. Het bekende kunstenaarsduo Space Cowboys heeft dit beeld gemaakt. Naast een wolvenpup bestaat dit werk uit een kind in een duikpak. Dit iconische beeld staat symbool voor de strijd van de mens tegen het water.

Grand café Waterwolf

Brasserie Jolie

Brasserie Jolie

In Nimma-Oost vind je sinds eind augustus Brasserie Jolie. Een knusse, gezellige, lichte plek voor een pauze tijdens je dag in Nijmegen city. Goed voor ontbijt, lunch en high tea. Op de kaart lekker home made lemonades. Aanrader, het broodje met huisgemaakte eiersalade. Ook heel erg leuk en vooral lekker de High tea a la Jolie. Een tafel vol met broodjes, soepjes, gebakjes en eindeloos veel tea. Ook voor de vega(n) people is hier meer dan genoeg te kiezen.

Brasserie Jolie

Dabba Dinner

Dabba Dinner

Soms heb je van die dagen dat je geen zin hebt om die fijne hotelkamer uit te gaan. Vooral nu het herfstseizoen weer is begonnen is het stiekem gewoon fijn, hup onder een dekentje, filmpje of serie erbij en relaxmodus aan. Eten kun je dan heel goed bestellen bij Debba Dinner in Nijmegen. Een Guilt-free vegetarian mail delivery, nou veel beter gaat het niet worden hoor. En het fijne is, iedere week een nieuw menu.

Debba Dinner

Pop-up restaurant Proefdruk

Pop-up restaurant Proefdruk

Het grootste pop-up restaurant van Nederland? Want dat is zo lekker anderhalvemeterproof. Hoe werkt het? Nou, iedere twee weken tovert een ander Nijmeegs restaurant de Papierfabriek om tot een culinaire broedplaats. Een aantal van de beste (en zeker ook gezelligste!) restaurants van Nijmegen nemen beurtelings de keuken van proefdruk over en houden dus restaurant in de giga en uitermate coole industriële ruimte waar ooit papier verwerkt werd. Een plek waar je verrast wordt door signature menu’s en de beste wijnen van Nijmeegse toprestaurants. Go go go Proefdruk

Lees hier meer. 

Boutique hotel Box5

Boutique hotel Box5

Een goed begin is het halve werk: begin je stedentrip met inchecken bij stadshotel BOX5. De locatie midden in de stad is spot on. Daar blijft het niet bij: de kamers zijn prachtig ingericht met warme, diepe kleuren op de muren, een visgraatvloer en doorleefde leren meubels. Op een steenworp afstand van station Nijmegen vindt u Box5: een oud herenhuis, omgetoverd tot ho(me)tel en omringt door leuke winkels en eetplekken. Box5 telt vier ruime kamers die door de eigenaren zelf zijn ingericht. Speels en met een vleug humor, met gekke kussens en schilderijen die verstopt zijn. En niet te vergeten, in onze kamer waren enorme ramen waar het prachtige Nijmeegse licht naar binnenkomt. Wakker worden hier is een feestje.

Lees hier meer. 

Slot Doddendael

Slot Doddendael

Doddendael in Ewijk, onder de rook van Nijmegen is de perfecte uitvalsbasis om de studentenstad te gaan verkennen. Een slot, ja. Stevig en fier, en dat gewoon in eigen land. Een kasteel is het, met een uitgelezen historie die een meer dan geweldige 21ste-eeuwse update kreeg. Half verscholen staat het gebouw in de bossen van Gelderland. Categorie ‘moet je weten’. Het slot zelf bestaat grotendeels uit een wit bepleisterd hoofdgebouw dat teruggaat naar 1379, hoewel dat door de jaren heen herhaaldelijk uitbrandde, opnieuw werd opgebouwd en weer verbouwd. De laatste bewoners waren een kunstenaarsduo – de creativiteit hangt er nog in de lucht. Zucht. Kan het nog perfecter? Ja hoor: je bent er namelijk het hele jaar door van harte welkom, voor een romantische overnachting met zijn tweetjes, een gezinsuitstapje en meer van dat soort gezelligheid.

Wil je meer? Snappen we, kijk hier voor details. 

The Green Rose

The Green Rose

Oke eerlijk is eerlijk, dit is natuurlijk niet echt Nijmegen we know maar deze topper in Arnhem verdiend wel een plekje in deze lijst vinden we. The Green Rose it is. Chef Jin Hu kookte jarenlang in het Amsterdamse, want de plek waar het in Nederland te doen is/ zou moeten zijn. Hij zag, keek, leerde en bedacht dat dit, en meer/ beter, meer dan prima in zijn eigen Gelderland zou kunnen. En dus opendeJin Hu daar, in Arnhem, zijn nieuwe, ruige maar warme bistro The Green Rose. Al het goede van zijn jarenlange ervaring en dan nog een schepje er bovenop: in het restaurant wordt gekookt met ‘wat de natuur te bieden heeft’. Dat resulteert in stamppotten zoals we ze nog niet eerder aten. Een andijviestamppot 2.0. gemaakt van zachte, boterige puree met kruimelige structuur, knapperig andijvie en frisse tonen dankzij karnemelk en druivensap.

Nieuwsgierig? Hier is more. 

Bistro Regent

Bistro Regent

Het regent? Zei mijn man. Regent (als een bestuurder), dacht ik. Maar nee, beide mis: Regent is een druivenras. Ah! En dat zet dus meteen lekker de toon: bij het nieuwe Bistro Regent mag je naar binnen voor de betere wijn-spijs-avond van Nijmegen. Dat alles om het eten en drinken draait bij Bistro Regent merk je meteen: de inrichting is sober. Smaakvol maar sober. Houten vloer en vooral grijs-wit tinten. De naamgever van het restaurant, de druiven, en dus vanzelfsprekend de wijnen (vinden wij vanzelfsprekend tenminste) is ook goed vertegenwoordigd: een muur van het restaurant is helemaal flessenmuur.

Lees hier verder. 

Bistro Flores Nijmegen

Bistro Flores Nijmegen

Bistronomie noemen ze het, ‘cool cuisine’ anno nu: hippe bistro met echt goed, betaalbaar eten en bovenal een gezellige sfeer. Gerechten zonder moeilijkheden, maar die heerlijk zijn in hun eigen simpelheid. Met een keuken geïnspireerd door de seizoenen, is het hier genieten geblazen. Denk oesters, kreeft, gebakken sardines en een heerlijke steak. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overdekte patio met schuifdak, waar in de zomer in open lucht gegeten kan worden en in de winter onder een – van lampjes gemaakte – sterrenhemel.

Bistro Flores Nijmegen 

Philipse Brocante en Koffie

Philipse Brocante en Koffie

Een top-favoriet in het Nijmeegse waar je even naar op zoek moet. Loop een rondje om de kerk (kan niet missen) en je vind het, beloofd. Op mooie dagen is het terras buiten een hotspot on it’s own en binnen is de alles-vintage-inrichting overal even goed gelukt. Plus: vergeet niet de koffie met excellente macaron niet! Voor lunch, koffie, (een uitgebreide afternoon) thee, zoetigheid en algehele blijheid ga je naar Philipse Brocante en Koffie Nijmegen. Er zijn twee zaken naast elkaar: in het ene de brocante en in het andere de koffie. 

Philipse Brocante en Koffie

De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel

Het beste restaurant van Nijmegen volgens kenners? De Nieuwe Winkel. Het menu van Chef Emile van der Staak telt slechts zeven pijlers, waarvan je de eerste twee, amuses, sowieso krijgt. Uit de overige gerechten stel je een driegangenmenu samen maar voor een tientje meer bestel je gewoon de hele kaart. Dan heb je alleen bij het dessert nog de keuze tussen het toetje van het huis of kaas. Koken doet Van der Staak met ingrediënten die hij haalt uit het voedselbos bij Groesbeek, een initiatief van botanist Wouter van Eck; Van der Staak kookt met planten als lisdodde, Japans hoefblad en duindoornbes – goddelijk lekker.

De Nieuwe Winkel

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

Vintage radio’s, heel veel fotolijstjes, piano, overal planten, printbehang, bloemetjesservies, mix and match vloerkleden: dat is Noach’s Spijshuys in Nijmegen in het oostelijke deel van de stad. Een lunchroom opgezet door de Gezusters Jansen die onder andere uitblinken in alles wat ze zelf kunnen maken. Ik-lik-mijn-vingers-er-bij-af taarten, soepen, rijkgevulde lunchsalades, verse sappen en ga zo maar door. 

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

Meer niet te missen tips, ook – zeker ook! – in Nijmegen vind je in de nieuwe uitgave van Little Escapes, Little Escapes Net over de grens.

Blue hotel

Blue hotel

Sowieso zijn we in love met Nijmegen. Wát een leuke stad. Een van de favorieten wat betreft het ‘in de stad logeren’ is het Blue Hotel in Nijmegen, een klein knap hotel met lounge, restaurant, bar én een conceptstore. De kamers zijn donker en mysterieus, de service top, er is Netflix op de kamers, het ontbijt is ruim en heerlijk maar blijf vooral even plakken voor de ‘afternoon tea’ (of kom pas je nest uit als het daar tijd voor is). 

Blue hotel

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Ook in Nijmegen is het plantenfeest. Bij Bleshyou Plantenhandel is er dus ook de optie van planten ruilen en kopen. Dat ruilen is wel echt een uitkomtst he? Want wellicht past de plant helemaal niet meer bij je interieur? Of vind je hem gewoonweg niet meer mooi? Of wordt je plant oma? Breng of ruil hem dan bij Bleshyou voor een plant die beter bij je past, want – zo zegt Bleshyou – iedere plant heeft een levensverhaal en kent zo zijn eigen karaktereigenschappen. Bleshyou verkoopt geen perfecte planten, maar ruilt en verkoopt planten met een verhaal en voorkomt zo onnodig verlies van groen. 

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

FIKA

FIKA

Bekend woord? Kan: Fika staat voor een Scandinavisch koffiemoment of rustpauze – letterlijk betekent het ‘een moment nemen’. Dat moment waarop wij ons er vaak gemakkelijk vanaf maken met een snelle boterham uit het vuistje aan ons bureau. De Zweden, Denen en Noren niet, die nemen meer tijd voor hun smörrebröd. Die rustige, uitgebalanceerde fika naar Nederland halen, dat was het plan en vlak bij het bekende Faberplein, waar ook lunchroom The Fuzz zit, vonden de Nijmeegse Fika-ers het perfecte adres. Lekker rustig, net buiten de gebaande paden van het winkelpubliek. Het pandje werd fris, clean, zonder overbodige opsmuk, maar dankzij zachte pastelkleuren op de muren toch lieflijk, ingericht. Een Scandinavisch lunchwalhalla.

De porties van Fika zijn klein zodat er nog wat te kiezen valt. Zweedse balletjes (jawel), een ontbijt met IJslandse skyr met muesli, kanelbulle, koffie of thee, jus, een smoothie en bovenal smörrebröd, 3,95 euro per sneetje. Dat sneetje beleg je bijvoorbeeld met pastrami en peterselie-mosterdmayo, of met Deense ‘vitello tonnato’, met varkensfilet in plaats van kalfs- vlees. Er is ook gerookte Noorse zalm met kruiden- roomkaas en komkommer, huisgebraden rosbief met truffelmayonaise en grana padano. Chorizo met Danish blue en lichtpittige perenchutney is eveneens favoriet.

FIKA

Bairro Alto

Bairro Alto

Verstopt achter de Grote Markt in Nijmegen vind je Bairro Alto. Een klein maar fijne koffietent in het centrum van Nijmegen, waar ze de beste koffie van Nijmegen schijnen te maken. Ondanks de ‘geheime’ locatie, is het er toch altijd extreem druk, dus vechten voor een tafeltje is helaas noodzaak. Met mooi weer neem je een picknickmand mee en lunch je heerlijk in het gazon.

Bairro Alto

Credible

Credible

Of is het incredible? Het hotel staat in het centrum, vlak bij de Waalkade op ongeveer vijftien minuten lopen vanaf het Centraal Station. Mocht je eerder over Credible gelezen hebben, dan stond er vast dat het een beetje Duits aandoet, het Duitse hip van geruite flanellen overhemden met opgestroopte mouwen waar tatoeages onderuit piepen zoals het geval is bij het Berlijnse Michelberger hotel (een hele goede low budget aanrader overigens). Maar misschien mogen we vanaf nu zeggen dat een adres met versleten leren stoelen, oude vogelkooien die als lampenkap functioneren, schommelbanken uit het plafond, fruitkisten die dienen als ‘salontafeltje’ en stapels stukgelezen boeken in de vensterbank Nederlands zijn? Een beetje Nijmeegs, of ruig Rotterdams anders? Ik vind van wel. Op de menukaart onder andere huisgemaakte wafels, salades, taco’s en spareribs.  Simpele gerechten waarvan sommige zowel voor de lunch als het diner zijn te bestellen. Geen ontbijtbuffet bij Credible, dat bestel je vanaf de kaart en dat kan de hele dag door.

Credible

Foodbar de Pelgrim

Foodbar de Pelgrim

Voor de lekkerste gerechten en drankjes ga je naar Foodbar de Pelgrim. Zoals ze bij de Pelgrim ook wel zeggen: ‘Proef de smaken van de wereld’. De gerechten zijn verassend. 

Foodbar de Pelgrim