België, Leuven13 juni 2024, door Barts Boekje

7x niet te missen in Leuven

België, Leuven, 13 juni 2024, door Barts Boekje

7x niet te missen in Leuven

Nu we weten waar we moeten zijn in het Vlaamse Kortrijk, is Leuven aan de beurt. Niet zo bekend als Gent of Antwerpen, maar zeker en vast een bezoekje waard. Een stevige kop koffie, lekkere lunch of gezellig avondje uit? Hier moet je absoluut heen in Leuven.

PLEK

PLEK

Beginnen doen we met een topper van formaat, al zijn ze dat in dit lijstje gewoon allemaal. Bij PLEK voorzien oprichtsters Laura en Barbara je van de allerleukste interieur goodies. Zowel het grotere geschut in de vorm van sofa’s en ander meubilair, als kleinere accessoires en snuisterijen. Leuks vanuit alle werelddelen, van merken als Studio Henk, HK Living, Zeeplokaal en co . Omdat interieurshoppen ook gewoon gezellig mag zijn, voorzien Laura en Barbara je aan de bar van een heerlijk kopje koffie, een glas huisgemaakte limonade of een biertje van een lokale brouwerij. Omdat de oorspronkelijke shop in de Mechelsestraat tijdelijk gesloten is wegens werkzaamheden, vind je PLEK momenteel op de Vismarkt. 

PLEK

Open van dinsdag tot en met woensdag op afspraak, donderdag tot en met zaterdag kun je tussen 10:30 en 17:30 lekker binnenlopen.

BAR STAN

BAR STAN

BAR STAN is een moderne buurtbar, een publieke woonkamer. Je vindt BAR STAN aan het basketpleintje in ‘t Nieuw Kwartier en kan er terecht voor een hapje, drankje en een portie rust middenin de Leuvense stadsdrukte. In de keuken voorzien chef David en zijn team je elke week van een nieuwe selectie huisgemaakte bereidingen, dagvers en met producten van lokale leveranciers. Zowel ‘s ochtends, ‘ s middags, als ‘s avonds ben je bij BAR STAN aan het juiste adres en kies je uit de gerechten op het krijtbord, voor jou alleen of om te delen. Al of niet met een biertje van een lokale of exotische craft-brouwerij. Borrelen doen ze bij BAR STAN ook. En als dat niet genoeg is, is er nog Zondag Brunchdag. 

BAR STAN

Open van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 23:30. Op zondag kun je elke twee weken op afspraak langs komen.  

Lettuce

Lettuce

Nog zo’n leuke lunchplek vind je in de Leuvense Tiensestraat. Saladebar Lettuce is dé plek voor een bordje gezond dat bovendien ook overheerlijk is. Huisbereide quiche, vegetarische pasta of chili – sin of con – carne? Lettuce heeft het. Verrassende smaken en creatieve combinaties zijn key en voor wie liever niet de gezonde toer op gaat, is er ook koffie en gebak. Zij iemand daar salted caramel brownie?! Bij Lettuce tafel je trouwens in een gezellig stukje urban jungle (de hemel voor alle plant moms onder ons!) en dat op een steenworp afstand van een heleboel andere Leuvense foodie hotspots.

Lettuce – Tiensestraat 6, 3000 Leuven – Open van maandag tot en met donderdag van 11:00 tot 18:00, vrijdag en zaterdag kun je er tussen 11:00 tot 16:00 binnen lopen. 

Thelma Coffee & Design

Thelma Coffee & Design

Een food, fashion én design corner? Daarvoor moet je bij Thelma Coffee & Design zijn. In deze concept store meet je jezelf een nieuwe outfit aan, shop je wat leuks voor in huis én geniet je van een kop koffie of een stuk avocado toast. In de multi-brand boutique vind je een mix van Scandinavische merken (hallo Moss CPH en Dr. Denim!) en Belgische toppers als LN Knits en Liv The Label. De food corner schotelt je dan weer een selectie healthy en homemade lekkers voor. Van glutenvrije taart en granola tot smoothies en acai bowls. De leading ladies achter Thelma Coffee & Design zijn Stephanie en Simke. Beide dames gingen er ooit aan de slag en namen de zaak een tijd geleden over van oprichtster Katrien. Een must als je in Leuven bent!

Thelma Coffee & Design

Open van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot en met 18:00.

De Optimist

De Optimist

Afsluiten doen we met dé perfecte plek voor een avondje uit. De Optimist is een gezellig café op de Leuvense Vismarkt. Je geniet er van een biertje of foodsharing diner, ondertussen kun je ook een gezelschapsspel spelen. Een snelle hap of een volwaardige maaltijd? Een avondje met vrienden of een allereerste date? Met De Optimist zit je gegarandeerd goed. Het menu verandert zowat elke dag en verrast je telkens weer met exotische gerechten van over de hele wereld. Een glas wijn of een biertje erbij en genieten maar. Reserveren kan bij De Optimist niet, maar zelfs wanneer het druk is, vind je meestal nog een plekje aan de bar. 

De Optimist

Vismarkt 7, 3000 Leuven – Open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11:00 en 01:00 uur.  

Bar Florida

Bar Florida

Je wil Leuven niet achter jou laten zonder een bezoek te brengen aan de Vaart, een opkomende buurt in deze stad. In Bar Florida schuif je aan voor lunch, diner en cocktails. De naam Florida doet je al vermoeden dat je richting een boulevard in Florida trekt. Dat wordt meteen bevestigd als je binnenstapt in deze zaak. De Amerikaanse huisstijl is duidelijk aanwezig. Op het menu staan gegrilde groenten, vis en vlees huisbereid op de houtskooloven. Finger food voor bij je cocktail bestel je gewoon all day long.

@florida_foodbar

Vaartkom 43, 3000 Leuven – Open van maandag, woensdag en donderdag tussen 11:00 en 23:00, vrijdag en zaterdag tussen 11:00 en 00:00 en zondag van 11:00 tot 22:00.  

Koffie en Staal

Koffie en Staal

Deze lokale koffiebar verhuisde van een kleinere locatie naar een nieuwe plek wegens groot succes. Nu ze de Dirk Boutslaan trotseren, is er meer plaats voor gezellig koffie drinken of brunchen, nog steeds in een prachtig en vooral self-made interieur. Er wordt gewerkt met duurzame materialen die je interieur een bijzondere look geven. De gerechten zijn allemaal bereid met verse producten, liefst ook biologisch als het van de eigenaars afhangt. Aanrader voor als je niet kunt kiezen: bordje gemengd, zo proef je meteen waar Koffie en Staal voor staat. Naast hun koffie, ontbijt, lunch en interieur, werp je best ook even een blik op de zelfgemaakte juwelen. Het is een plek waar alle passies van de eigenaars Lino en Nouchka samenkomen.

@koffieenstaal

Dirk Boutslaan 12, 3000 Leuven – Open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 09:00 tot 17:00