Nederland, Utrecht13 maart 2023, door Maartje

8 x de leukste bars in Utrecht

Nederland, Utrecht, 13 maart 2023, door Maartje

8 x de leukste bars in Utrecht

Iedereen die Utrecht (ook maar een heel klein beetje) kent weet: in 't centrum zijn plenty of bars. Maar eerlijk is eerlijk, de meeste bars in 't centrum zijn niet per se bars waar je na een eerste bezoek nog een keer aanhaakt (lees: toeristentrekpleisters). Maar... een beetje zoeken in de kleinere straten en dan vind je een paar fantastische spots voor een borrel of wat, op herhaling. Daarom een ode aan de leukste bars van de Utrechtse binnenstad - inclusief een paar usual suspects die je bijna over zou slaan. Niet doen.

De Zaak

De Zaak

De Zaak is te vinden op het gezelligste plein van Utrecht (vinden wij dan). En dat gezellige plein mag de Ganzenmarkt wezen, wellicht heb je er al weleens van gehoord, en anders bij deze. Wat we zo leuk vinden aan De Zaak is de onbevangen sfeer. Je kunt er terecht voor bier en wijn en een hoop gezelligheid. Borrelen mag, maar ze hebben geen kaart. Ze werken er met het bring your own food concept. Wat betekent dat je je eigen eten mee mag nemen. Wij houden wel van dat nét even wat anders.

De Zaak

Speakeasy van Café Lebowski

Speakeasy van Café Lebowski

Bovenin Café Lebowski (waar je komt via de grote trap achterin de zaak) vind je een speakeasy. In een fancy bar drink je de lekkerste cocktails die voor je neus worden gemaakt. Leuke zitjes, knappe vloerkleden en alles met een classy gevoel, je weet wel, net zoals die chique cocktail plekken die je ziet in films. Toegang tot de Utrechtse speakeasy krijg je niet zomaar: je moet namelijk een sms sturen en vervolgens hoor je of je welkom bent. Klinkt spannend toch?

Lebowski

Zies

Zies

Leuk omdat ‘ie niet zo bekend is en dus meer kans op plek. Niet verder vertellen. Op de kaart steengoede wijnen voor hele betaalbare prijzen. Bonuspunten voor de verrassende wijnen uit Marokko en Libanon. En vergeet de high wine niet; zuidelijke wijnen gepaard met mediterrane hapjes die je niet wil missen bij Zies.

Zies

Lefebvre 

Lefebvre 

Voor Utrechters een begrip, voor niet-Utrechters een aanrader. In hartje centrum (dus geen kans om te verdwalen). De bar van Lefebvre is klein, maar iedereen schuift bij elkaar aan alsof elke hoge tafel een soort bar is waar iedereen kan zitten. En dat is gezellig. De wijnen komen voornamelijk uit Frankrijk, Italië, Spanje en Zuid-Amerika, maar saai zijn ze zeker niet. Oh, en het kaasplankje niet vergeten, is om je vingers bij af te likken!

Lefebvre

 

VinVin 

VinVin 

Het was de eerste wijnbar in Utrecht en nog steeds is het ’n hele goede. In een kleine, nietszeggende straat tegenover het drukke plein Neude, zit VinVin. De wijnbar heeft voorin houten banken waar je de hele avond vertoeft met een fles wijn op tafel, maar met z’n tweetjes zit je net zo lekker aan de bar. VinVin heeft meer dan dertig open wijnen waar je zelf uit kunt kiezen en eigenlijk zijn ze allemaal goed.

VinVin

Boulevard 

Boulevard 

Aan het eind van de Burgemeester Reigerstraat, vlakbij het Wilhelminapark, zit Boulevard. De cerveceria, zoals ze zelf zeggen, is lang en smal met overal gezellige zitjes. Bij drukte (of geen drukte) is er ook plek aan de bar – eigenlijk de leukste plek. Bij Boulevard kun je naast hapjes ook (liters) Sangria krijgen en een pri-ma wijnkaart. Wel zo gezellig, zo’n tapasbar.

Boulevard

 

Talud9

Talud9

Waarom Talud9 – een wijnbar in het hart van Utrecht (het gezellige deel, vlakbij de Zadelstraat voor een ieder die Utrecht kent) – de ideale wijnbar is, is vanwege de bijzondere ‘wandelende wijnkaart’. Ofwel, de ober die door de zaak wandelt. Je vertelt hem wat je lekker vindt (fris en fruitig bijvoorbeeld, of juist kruidig) en hij komt met twee (of drie) flessen wijn aanzetten. Je mag ze beide proeven en kiest zo de wijn die je het lekkerst vindt. Geen succes? Dan proberen ze het gewoon opnieuw.

Talud9

 

Van de Streek Café

Van de Streek Café

Waar kun je nou beter bier drinken dan bij het biermerk zelf? Nou niet dus, vinden wij. Het Van de Streek Café op de Oudegracht is zo’n plek. Want voor wie het niet weet: Van de Streek is namelijk een heerlijk biermerk mét een eigen café, top. Een plek waar je heerlijk kunt neerstrijken voor die vrijdagmiddagborrel en kunt genieten van Utrechts bier.

Van de Streek