22 maart 2019, door Maartje

afstap-aanrader: Grand Café 1884 Amsterdam

22 maart 2019, door Maartje

afstap-aanrader: Grand Café 1884 Amsterdam

Want Grand Café 1884 Amsterdam blijkt zo'n ongecompliceerd adres waar je 7 dagen per week neerploft, ieder moment van de dag: van bijklets-moeder-moment tot biertje en bitterbal. Precies: een grand café zoals een grand café bedoelt is, in een 2019 jasje.

Grand Café 1884 Amsterdam

Grand Café 1884 Amsterdam

Mocht het nog niet duidelijk zijn: je vind Grand Café 1884 op een steenworp van het IJ. Het Amsterdamse water waar omheen het steeds leuker wordt (Choux is een van onze favoriete restaurants in de stad en aan de overkant opent binnenkort Noordkust, ofwel Roest 2.0). En dus Grand Café 1884 (vanwaar je niet perse op het water kijkt). Van buiten een klassiek (en gigantisch) Amsterdams horecapand dat van verre uitstraalt dat het een fikse opfrisbeurt heeft gehad. En dat is zo. Schoon en statig is het, inside and out: eenmaal binnen blijft dat verzorgde overeind. Het laagdrempelige oudroze en mintgroene café is een goede mix tussen net-nieuw-helemaal-van-nu en dit-is-er-altijd-al-geweest: alsof je al jaren over de vloer komt, maar dat kan niet want de zaak opende pas in 2018 voor het eerst de café-deuren.

In het pand zit een kleine souvenirwinkel (de eigenaren runnen boven ook Amstour, een riviercruisebedrijf) en met de passengers terminal om de hoek, lijkt de zaak er vooral voor toeristen.

Mis. Want – zo weten we nu – je zit er als Amsterdammer ook meer dan op je plek, zeker als je rap door moet naar het CS (want soms moet dat namelijk). De bediening is snel en correct en het eten (vis met verschillende groenten en zwarte risotto bijvoorbeeld) staat net zo snel voor je neus. De kaart is eenvoudig – gewoon goed. Overdag een tosti met serranoham en Beemsterkaas en ‘s avonds een hamburger met cheddarkaas, augurk en truffel­mayonaise. Geen gedoe. Wel lekker.