Al het lekkers van eigen bodem – dé Amsterdam editie
In ons kikkerlandje importeren we een heleboel, maar ons (behoorlijk innovatieve) land heeft zelf ook veel lekkers te bieden. Denk aan klassiekers zoals kaas, bier, zelfs (mousserende) wijn, goede patat - of is het toch friet? Die discussie slaan we even over. Even de handjes omhoog, voor deze verdomd lekkere producten die gewoon op eigen bodem gemaakt worden. Bovendien is het aanzienlijk beter voor het milieu om lokale producten te kopen en eten dan die uit verre oorden. Let's go!
Ver zoeken is niet nodig, want al dit lekkers komt gewoon uit het mooie Amsterdam, inclusief de verkooppunten. Wel zo handig. Dit zijn trouwens ook leuke cadeau tips voor de echte fijnproevers, just saying... Op zoek naar non-food related cadeau tips? Daar hebben we ook een lijstje voor.
Deze keer geen koffiebonen, maar chocoladebonen in het zeilschip. Chocolatemakers maakt duurzame chocolade in eigen fabriek in Amsterdam-West, dichtbij Sloterdijk. Ook zij doen het goed (zo goed dat we een heel artike over de Chocolatemakers hebben geschreven. Houd je vast, want ze hebben aardig wat goede labels: 100% biologisch, emissievrij, single origin én zero waste. Niet alléén daarom, want de chocolade is gewoon echt heel, heel lekker. En niet zo zoet, zodat je tenminste proeft dat het gemaakt is van cacaobonen.
De Chocolatemakers hebben een hele fanbase: er zijn mensen die vrijwillig vanuit Duitsland naar Nederland fietsen om vervolgens de chocolade weer af te leveren bij winkels in Duitsland. Bakfietsen, wielrenners met dikke fietstassen, fietskarren en aanhangwagens: allemaal emissie-vrij. Dit spektakel heet de Schokofahrt. Het doel? Duurzaam vervoeren. Oftewel laten zien het anders kan.
Je koopt de repen via hun eigen website, en zijn ze ook te vinden bij alle biologische supermarkten.
Dit stoere (en relatief nieuwe) koffiemerk zeilt met hun eigen schip, de Kaap de Groene Hoop, hun koffiebonen over vanuit Colombia. Helemaal duurzaam dus. Ook in Colombia doen ze alles volgens het boekje. Kaap Koffie ondersteunt een organisatie die ervoor zorgt dat het leven van vrouwen daar verbetert. Op de plantages werken dus alleen vrouwen. Girl power! En ze worden eerlijk betaald, zodat ze een goed en veilig leven kunnen leiden. Helaas is dat in de coffee-business vaak niet het geval.
Je kunt deze eerlijke koffie proeven bij koffiebar DIKK (op de NDSM-werf) en De Ceuvel in Noord. Ook zijn de bonen te koop bij de Ekoplaza op de Elandsgracht.
Deze worsten zijn om je vingers bij af te likken. Lekker, ja! Duurzaam, ja! Ook de packaging ziet er niet verkeerd uit. De varkens leiden een goed leven op Nederlandse bodem. Totdat ze in worsten veranderen natuurlijk, maar als je dan tóch vlees eet, kies dan voor dieren die een goed leven gehad hebben. Als je worst lust, kies dan voor deze, want ze zijn niet alleen beter voor de varkentjes, maar ook voor jou. Er is namelijk geen troep aan toegevoegd. Lekker in een pasta of op de borrelplank. En dat allemaal afkomstig van de worstenmakerij die gewoon in Amsterdam-Noord staat.
Deze verdomd goede worsten van Brandt & Levie zijn verkrijgbaar op heel wat verschillende locaties, waaronder online bij Picnic, Crisp, en verschillende duurzame supermarkten zoals Ekoplaza en Odin.
Wat gaat er goed bij worst? Wijn! Oké, wijn past bij veel, vinden wij. Maar deze wijnen en de worsten gaan zeker hand in hand tijdens de borrel. Hoewel de druiven van verder weg komen, worden ze verwerkt tot wijn en gebotteld in Amsterdam-Noord. Waar je overigens ook heel leuk (en lekker) kunt dineren en tegelijkertijd een kijkje nemen kunt in de urban winery, gewoon vanaf je tafel.
Chateau Amsterdam biedt een heule boel verschillende wijnen aan, van een dikke Chardonnay, tot aan de (verboden) wijn, de Piquette. Ook van oranje wijn zijn ze niet vies. Naast het restaurant hebben ze een winkel waar de wijnen verkocht worden. Of je kunt ze ‘gewoon’ bij Hema halen.
Liever alcoholvrij? Dan moet je aankloppen bij de Amsterdamse Frisdrank Fabriek. Hier maken ze lekkere craft sodas met ingrediënten zoals vlierbloesem, de wortel van een paardenbloem en voorjaarshoning. Perfect voor in de zomer en ook een goede basis voor mocktails (of stiekem toch een cocktail?). Naast dat het lekker is, is het ook een veel gezondere optie dan ‘normale’ frisdrank, omdat deze niet volgepropt is met suiker.
Amsterdamse Frisdrank Fabriek is te koop bij de Landmarkt in Amsterdam-Oost, en ook online te koop bij House of Chi.
Kombucha is ook een favoriet. Zowel Yaya Kombucha als het merk Butcha (opgericht door Samuel Levie, die zelfde als van de worsten) hebben deze trend opgepakt. Wat is het dan? Kombucha is een gefermenteerde thee. Gefermenteerd betekent gecontroleerd geoxideerd oftewel verrot. Dit klinkt misschien niet zo smakelijk, maar bedenk dat ook brood, kaas, bier en zuurkool gefermenteerd zijn. Whatever, het is lekker, gezond en lokaal gebrouwd.
Over brouwen gesproken: bierbrouwen, daar zijn we ook goed in. We noemen er maar een paar in Mokum: Brouwerij ‘t IJ, Gebrouwen door Vrouwen, Oedipus, Poesiat & Kater, Lowlander, De Prael en we kunnen nog wel even doorgaan. Allemaal met ketels en een brewpub in Amsterdam.