Nederland, Amsterdam West11 februari 2024, door Romy Schouten

Chocolatemakers: chocolade die goed doet

Nederland, Amsterdam West, 11 februari 2024, door Romy Schouten

Chocolatemakers: chocolade die goed doet

We zijn dol op chocolade, alleen kleeft er vaak een onethische zijde aan de cacaobonen. Gelukkig bewijst Chocolatemakers dat het anders kan: ze bieden eerlijke prijzen aan de boeren en boerinnen, waardoor zij ook een goed leven hebben. De cacaobonen worden vervolgens helemaal vanuit de Dominicaanse Republiek en Colombia over gezeild naar Nederland, waar ze in hun eigen solar-powered fabriek (die gewoon in Amsterdam staat) tot reep worden gemaakt. Gezeild ja, er komt geen motor bij kijken en dus volledig emissievrij!

 

Impressive right!

Hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk? Chocolatemakers haalt hun cacaobonen dus rechtstreeks uit o.a. Congo, de Dominicaanse Republiek en Colombia. Doordat ze al in contact zijn met de boeren wanneer de boon nog aan de boom hangt, weten ze precies wat er gebeurt en hóe het gebeurt. Er zit geen middleman tussen. Hierdoor krijgen de boeren en boerinnen een eerlijke prijs voor de bonen, en door strenge testen weten ze zeker dat de productie 100% biologisch is!

Vervolgens zeilt het schip Tres Hombres – ja, je leest het goed, ze zeilen – gedurende maar liefst vijf maanden over zee voordat de cacaobonen aankomen bij de fabriek in Amsterdam-West. Dit betekent dat naast dat de chocolade biologisch is, ook emmissie-vrij is. En bezorgd door een soort van piraten, ook tof.

Naast dat de chocolade goed doet, smaakt het ook meer dan goed. Niet zoals die suikerige chocolade van sommige welbekende merken, nee. Een chocolade met ballen! Je koopt de repen via hun eigen website, en zijn ze ook te vinden bij alle biologische supermarkten.

Tres Hombres

Tres Hombres

Laten we het even hebben over de Tres Hombres, het zeilschip dat verantwoordelijk is voor het vervoeren van de cacaobonen. Dit schip vaart ongeveer vijf maanden over zee. Ieder jaar, ergens in april, meert de Tres Hombres aan bij de fabriek in Amsterdam-West. Dit moment is een spektakel, een soort chocoladefeestdag waarop de veilige terugkeer van alle zeelui (in 2023 bijna allemaal vrouwen!) na hun lange reis wordt gevierd. En natuurlijk ook het feit dat Chocolatemakers weer aan de slag kan!

En het leuke is, je er bij kunt zijn! Wanneer? Ergens in april dus. De exacte dag hangt af van de wind en de snelheid van het schip en weten de lui bij Chocolatemakers meestal zo’n week van tevoren. Goed in de gaten houden dus.

Chocolatemakers tour

Chocolatemakers tour

Kun je niet wachten, of ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe de chocolade wordt gemaakt in deze duurzame Amsterdamse fabriek? Chocolatemakers biedt mega leuke rondleidingen aan waar je het volledige productieproces kunt inzien, en natuurlijk kun je ook de chocolade proeven. Op hun website kun je een ticket kopen voor de tour & tasting. Ook leuk voor een kinderfeestje of bedrijfsuitje!

De fabriek ligt op slechts een kwartiertje lopen van Sloterdijk, en parkeren in de buurt is ook mogelijk. Als je dan toch in de buurt bent, drink dan een koffie of een bier bij Bret (die coole rode container voor Sloterdijk). Of ga lunchen of dineren bij een van de leukste restaurants in Amsterdam-West.