Nederland, Maastricht17 april 2022, door Bo Peters

Wijnen in dé wijngaard van Maastricht: de Apostelhoeve

Nederland, Maastricht, 17 april 2022, door Bo Peters

Wijnen in dé wijngaard van Maastricht: de Apostelhoeve

Verscholen in het Limburgs landschap ligt deze klassieker en knaller van een wijngaard. Hallo Apostelhoeve Maastricht! Uitkijkend over de glooiende heuvels, bovenop de Louwberg – één van de mooiste plekken van Limburg en onder de rook van Maastricht – nip je aan je wijn tijdens een wijnproeverij en geniet je in volle glorie. Liefhebbers van wijn: meet de Apostelhoeve en ga wijnen in dé wijngaard van Maastricht!

Wijnen wijnen in dé wijngaard van Maastricht: de Apostelhoeve

Wijnen wijnen in dé wijngaard van Maastricht: de Apostelhoeve

Je waant je hier – als je aan komt rijden, of fietsen voor de sportievelingen onder ons – in een klein, Frans dorp. Vakantie! Het centrale middelpunt van de Apostelhoeve? De monumentale Apostelhoeve, joh, daterend uit de 15e eeuw.

In 1970 werd bij dit wijndomein gestart met het produceren van de áller, ja echt aller, eerste wijnen in Nederland. Momenteel bestaat het domein uit 14 hectare, zijn er diverse druivensoorten aan gepland en levert dat zes, droge witte wijnen op. Vergeet niet de bubbels, die worden tegenwoordig óók geproduceerd hier bij de Apostelhoeve: de Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée Brut. Ontkurk die fles maar, cheers.

Een rondleiding – túúrlijk eindigend in een proeverij – behoort, uiteraard, tot de mogelijkheden: van het zien van de wijngaarden tot aan het productieproces en de uiteindelijke wijnkelders, alles wordt in details uitgelegd. Je eindigt de rondleiding met een proeverij in één van de, kunnen we wel zeggen, uiterst gezellige (en gloedje nieuwe!) proeflokalen. Je mag tijdens deze proeverij kijken, ruiken, proeven en vragen stellen. Alles draait om wijn, iets wat wij prima vinden. In het proeflokaal, met veel glas, heb je uitzicht op die al vaker genoemde glooiende Limburgers heuvels en wijngaarden. Enfin, lang verhaal kort: dit is wat je wilt. Aan het einde van de wijnproeverij, beslis je welke jij het lekkerste vindt. Van die wijn – zouden wij doen – neem je dan een fles (of doosje) mee naar huis.

We kunnen niet anders zeggen dan: ga! Waan je even als een God in Frankrijk – oké Nederland – terwijl je nipt van je Maastrichtse bubbel, kijkt naar de ondergaande zon op de wijngaarden en in de verte de stad ziet. Verlangend naar de warme zomeravonden, bij deze vast een dikke vette tip voor vakantiegevoel in eigen land. Vive la vin!

Apostelhoeve

Beeld via Apostelhoeve facebook