Finland, Lapland10 maart 2022, door Maartje

Arctic Treehouse Hotel in Fins Lapland is alles

Finland, Lapland, 10 maart 2022, door Maartje

Arctic Treehouse Hotel in Fins Lapland is alles

Voor wie droomt een sneeuwwit sprookjeslandschap, van rijden met husky's of rendieren, voor wie geen genoeg kan krijgen van kerstfilms all year long, voor wie het liefst met een wijntje bij de haard kruipt, écht goed wil eten, wakker worden met besneeuwde boomtoppen aan zijn tenen én voor wie het Noorderlicht wil zien: het Arctic Treehouse Hotel in Fins Lapland. Dat hotel is namelijk alles. Nouja, ja, gewoon alles. That sums it up. Mits 'alles' dus bovenstaande opsomming is he, u snapt. We gingen, zagen, werden verliefd en willen nog een keer. Hoe we er kwamen (los van 'met het vliegtuig')? Met dank aan de Duurzaam Reizen-badge van Booking.com. De wat? De Duurzaam Reizen-badge en hier lees je er alles over: duurzaam reizen is het nieuwe reizen (+ 15 prachtige duurzame hotels voor op je wishlist). 

Arctic Treehouse Hotel, Finland (Fins Lapland)

Arctic Treehouse Hotel, Finland (Fins Lapland)

Juist, het Arctic Treehouse Hotel dus, in het Finse deel van de poolcirkel. Zo’n plek die het  witte winterwonderland van je dromen een postcode geeft. De highlight van het hotel is, anders dan bij de meeste hotels, nu eens niet de lobby maar de glazen muur aan het voeteneind van je bed. Je eigen kamer inderdaad, en die staat ook nog eens op palen, hoog tussen de besneeuwde dennentoppen. Dat is nog eens lekker wakker worden kunnen we je vertellen. Om je vervolgens in dikke sneeuwkleding te hijsen. Snowboots aan en op naar het uitstekende ontbijtbuffet. Het restaurant verdient sowieso een eervolle vermelding: het is met stip het beste restaurant in de wijde omgeving, all day long. ‘s Middags lunch je er met een meer dan puike club sandwich of burger, aan het eind van de middag schuif je aan bij het haardvuur voor een wijntje en een kleine snack en ‘s avonds laat je de chef zijn gang gaan met tal van locale gerechten. Sla de toast met vis echt niet over! Dan doe je jezelf tekort.

Mocht je je hele fijne kamer kunnen verlaten… Die kamers zijn modern en strak maar dankzij het vele hout toch warm en knus. O, en bonuspunten voor de vele kastruimte! Dat heeft het Arctic Treehouse Hotel goed begrepen: al die besneeuwde laarzen en jassen moet je natuurlijk wel netjes kwijt kunnen. Maar goed, stel je wil naar buiten, die witte wondere wereld in, weet dan alvast dat echt álles dichtbij is: voor het beste zicht op het Noorderlicht loop je slechts de heuvel achter je hotelkamer op (binnen de poorten van het hotel dus) en tadaa! Een once in a life time beleving, beloofd. Tip: download een van de vele noorderlicht apps: dan krijg je een seintje wanneer de kans om het groen-blauwe licht te zien het grootst is – easy does it. Een tocht met husky’s of rendieren is zo geregeld bij de receptie. Of rijd naar Rovaniemi (nog geen 10 minuten): daar zijn een handjevol leuke restaurants en nog net wat meer organisaties die allerhande excursies, in groepen of individueel voor je regelen (gewoon naar binnenlopen), kind kan de was doen.

Wij hadden een ‘gewone’ kamer en die zijn helemaal heerlijk (understatement) maar wil je écht los, boek dan een van de Arctic Glasshouses: die hebben een open haard, een sauna, een kitchenette met een elektrische kookplaat en een eigen terras. De ArcticScene Suites hebben zelfs een wellnessruimte, spa-goodiebag en milieuvriendelijke yogamatten. Over ‘spa’ gesproken: die is er niet, ook geen zwembad, maar 20 minuten rijden van het hotel vind je een zwemmeer waar je een ijskoude duik kunt nemen, mocht je willen.

Kindjes mee? Ja zeker! De meeste kamers hebben een slaapvide: logeerpret verzekerd! Op de grotere kamers kunnen 1 of zelfs 2 bedden bij gezet worden. Een sleerit zonder het kroost? Goed plan: als je het van tevoren regelt, is er kinderopvang beschikbaar! Daar kwamen wij iets te laat achter dus geen dank.

En dan nog even een hele grote ‘Wist Je Dat?’: wist je dat je via Booking.com je hele vakantie (more or less) kunt fixen? Je huurt er namelijk ook heel eenvoudig een auto én je kunt tickets boeken! Het is echt waar. Kijk maar: Booking.com/autoverhuur en Booking.com/vluchten

Duurzaam reizen zei je?

Duurzaam reizen zei je?

Die Duurzaam Reizen Badge van Booking.com krijgt zo’n hotel natuurlijk niet voor niets. Het spreekt (inmiddels) voor zich dat het hotel omringt is met beeldschone natuur, zoveel is zeker, maar daar wordt ook aan bijgedragen: de boomhutten waar je in overnacht zijn gebouwd van duurzame materialen uit de omgeving, iedere hut heeft een ‘groen’ dak (hallo issolatie), de eco-douches hebben beperkt warm water en alle slaapruimtes worden verwarmd met aardgas terwijl het hoofdgebouw op zonne-energie draait. Het eten komt – vaak direct – uit de omgeving en er is een leerkeuken voor lokale chef-koks in opleiding.

Arctic Treehouse Hotel

De beste tips in de buurt

De beste tips in de buurt

Het stadje Rovaniemi is op zich niet echt noemenswaardig. Maar wel leuk een keer te gaan eten hoor! Doe je dat, schuif dan aan Gustav Kitchen & Bar, de leukste/ hipste van het stel. Liever de traditionele keuken? Dan is restaurant Nili de absolute aanrader.

De andere kant op, maar ook heel dichtbij, is Sky Kitchen & Bar de aanrader. We reserveren want het restaurant is klein en geliefd. Ook leuk vonden wij restaurant Aitta, onderdeel van het Apukka Resort: heel leuk om met kindjes heen te gaan!