Friet op Wielen Amsterdam: de beste bio-friet uit een Bakfiets (en hoe je die zelf ook kunt maken)
In de categorie goed-beter-best: Friet op Wielen! Beste patat-liefhebbers onder ons, opperbest nieuws: Friet op Wielen is coming for ya! Laten we eerst die zin even ontleden: friet. Ja. En dat dan van het beste soort. Handgesneden bio-frieten mét schil want de meeste voedingsstoffen zitten in de schil en die smaakt dus fantastisch. Alle frieten alleen gebakken is verse natuurlijke zonnebloemolie. Op Wielen. Kijk, dat biedt perspectief. Friet op Wielen is namelijk een mobiele hotspot. De frituur zit namelijk in een bakfiets die sinds het voorjaar van 2016 van festival naar festival trekt maar tegenwoordig óók in het centrum van Amsterdam te vinden is? Is coming for ya! Wie, wat, waar, wanneer? Houd de Friet op Wielen facebookpagina in de smiezen, daar verteld eigenaar Fedde je het hoe en wat, waar en wanneer. Wel zo handig.
Dat Fedde écht de allerlekkerste friet bakt, mag je van ons aannemen. Al bewijst hij dat ook door zijn tips & tricks op zijn site te delen. Kijk. Dat vinden we sympathiek. Als je namelijk de beste ergens in bent, of één van de beste, dan hoef je dat niet te bewijzen door angstvallig je recept geheim te houden. Neen, als je zeker van je zaak bent (terecht), dan gun je een ander dat ook. Zie hier: het recept voor de allerbeste frieten do try this at home style.
Friet op Wielen friet-how-to:
Het is geen hogere wiskunde, maar er komt wel een trucje bij kijken. Het belangrijkste is dat je de aardappelen twee keer bakt in topolie. De eerste keer zorg je ervoor dat de frieten gaar worden. De tweede keer zorg je ervoor dat ze prachtig goudgeel en knapperig worden. Dit kan prima een paar uur nadat je de vrienden gaar hebt gemaakt. Laat ze maar even bijkomen van dat eerste duikje in de olie.
Je hebt niet veel apparatuur nodig hiervoor, maar een paar dingen zijn essentieel. Als je een elektrische frituurpan hebt, dan ben je helemaal klaar om het feest te laten beginnen.
Voor een mooie knapperige goudgele rakker is het belangrijk dat er mooi wat zetmeel in de aardappel zit. Daarom is het goed als deze iets ouder is want dan ontwikkelt het mooi wat zetmeel. Maak dus nooit Vlaamse frieten met jonge aardappelen.
Iedereen heeft zijn voorkeur voor een verschillende dikte van de frieten. Wij snijden de goudgele rakkers 12 millimeter dik. Je kan er mee experimenteren, wat je het lekkerst vindt. Hoe dikker de friet, hoe langer de baktijd.
Ingredienten:
– Een goede zonnebloemolie die
– Een mooie aardappel met genoeg zetmeel.
– Goede zout, zoals zeezout
– En natuurlijk een goed bereide mayonaise, bij voorkeur Belgisch.
Dan de eerste stap na het snijden van de frieten. Zet de frituurpan op 150 graden en gooi de goudgele rakkers erin voor zo’n 8 minuten.
Laat de dames na die 8 minuten even uitlekken op keukenpapier. Ze moeten even op adem komen en willen even afkoelen voordat ze weer opnieuw in de olie stappen. Laat ze minimaal een half uur rusten.
Zet je frituurpan dan op 185 graden. Want daar gaan de afgekoelde voorgebakken frieten in voor zo’n vier minuten totdat ze mooi goudbruin en overheerlijk zijn.
Haal de frieten eruit en leg ze in keukenpapier zodat het overtollige olie eraf gaat. Serveer de friet mooi met wat heerlijk zeezout naar smaak en met een goede olie. Doe wat moeite om het mooi te presenteren want dit is niet zomaar een frietje, maar een topfrietje naar het recept van Friet op Wielen.