Nederland, Amsterdam26 mei 2017, door Maartje

Bar Fisk Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 26 mei 2017, door Maartje

Bar Fisk Amsterdam

Vroeger... Nouja, even geleden, kwam je alleen in de Eerste Sweelinckstraat in de Amsterdamse Pijp voor de Aussies van Little Collins. Nu mag je daar nog steeds met een gerust hart heen, doe vooral zou ik zeggen, maar kijk zéker ook een deurtje verder bij de Israelische luitjes die er hun Bar Fisk Amsterdam openden. Een restaurant zoals we 'm nog niet hadden in Amsterdam.

Bar Fisk

Bar Fisk

Allereerst dat Israelische: dat is geen trucje of een verkooptool. Nee, de mensen die de zaak runnen komen allemaal uit het land van de beste verse vis en de lekkerst bereide groente (hoewel ik graag een stukje vlees of vis blief, aten De Man en ik in Tel Aviv de allerlekkerste vegan en vega gerechten ever, een keuken waar de stad bekend om staat) en hebben als missie om de keuken van hun vaderland de waardering en erkenning te geven die het verdient. Oke, en ze gooiden er, wel als verkooptruc, ook nog de term ‘Barcelona’ tegen aan. Want bekender in de oren van de gemiddelde Hollander (onbekend maakt onbemind, balblabla). Eigenlijk is dat laatste nergens voor nodig: Bar Fisk brengt precies die Israëlische gezelligheid én lekkerheid naar De Pijp die de jonge eigenaren voor ogen hadden. De beste plekken van de zaak zijn die aan de bar waar op links de cocktailshaker binnen wenk-bereik is, en er op rechts rete-spannend gekookt wordt (vlamindepan-galore), pal voor je neus.

Luister – als we je een tip mogen geven – vooral goed naar het bedienend personeel: de kaart is klein en ze zijn trots op elk gerecht dat er op staat, maar team Bar Fisk mag je graag typische Israelische gerechten aanprijzen waar je zelf – eerlijk is eerlijk – misschien niet voor gegaan zou zijn. Zonde. Dan zou je namelijk zomaar de rog (!) missen, en erger nog: de rode mul. Die laatste is boterzacht en de linzen ernaast juist stevig en scherp-zoet van smaak. Te. Lekker. De shell fish bowl deden we ook (bestel een gerecht of 5 / 6 met z’n tweeën, dat is perfect), een soort soep van zeevruchten in het vocht van groene curry – NOM. O ja, begin vooral met oesters, anders dan anders met een eigen ‘Bar Fisk citroendressing’. Bijna vergeten: de gefrituurde sardientjes met chili vinaigrette waren ook al zo precies goed en perfect tijdens een zomeravond op het eveneens tegen het perfecte aan kleine terras. Summer in the City, all year long. Bar Fisk