Nederland12 oktober 2023, door Bo Peters

Klassiek Indonesisch eten met een fusion twist: Nakal in Limburg

Nederland, 12 oktober 2023, door Bo Peters

Klassiek Indonesisch eten met een fusion twist: Nakal in Limburg

Loopt het water je in de mond bij het horen van gerechten als rendang, soto ayam en gado gado? Is niet erg, je weet dan nu dat je wezen moet bij restaurant Nakal. Nakal is gelegen in het zuiden van ons land in een piepklein – voor de Randstedelingen onder ons – dorpje in Limburg genaamd Meijel. Je krijgt hier de klassieke, traditionele Indonesische keuken voorgeschoteld; dat wat we altijd zien als ultiem comfort food. Maar dan, en hier komt het, gecombineerd met een Europese twist. Het resultaat? Drie keer de V: verrassende, vernieuwde en verrukkelijke Indonesische gerechten. Zijn er - onbevooroordeeld als we zijn - altijd goede redenen om af te reizen naar Limburg, Nakal zorgt voor een extra reden. Een aanrader voor een avond Indonesisch tafelen met een fusion twist. Pinky promise.

Nakal

Nakal

Waar oh waar te beginnen? Bij het begin. Nakal is gelegen in een karakteristiek, middeleeuws pand in het dorpscentrum van Meijel. Bij binnenkomst staat er een glaasje rozenwater klaar om je een goede maaltijd toe te wensen & dat is precies wat je vanaf dan gaat hebben. Zeg je Indonesische keuken, zeg je rijsttafelen. Niet onder uit te komen. Nakal – wat letterlijk ‘ondeugend’ of ‘eigenwijs’ betekent – wilde dit anders doen. Uiteraard kun je terecht voor de classic rijsttafel, maar je kunt ook gaan voor het 3- of 4-gangen Pangelaman menu. Wat precies dat is wat je hoopt: de vernieuwde Indonesische keuken. Je begint dan met een bite zoals een gefrituurd rijsthapje geserveerd in een kokosnoot. Gaat dan door naar een heerlijk voorgerecht – zalmtartaar met zalmeitjes & een crème van mango – en sluit af met een tussengerecht. Oh boy. Briljant, verrukkelijke kabeljauw. Als dit op is en je smaakpapillen ready zijn, ga je door naar de gouwe ouwe alom bekende rijsttafel. 12 kommetjes krijg je voorgeschoteld, waarbij je natuurlijk alles wil proberen.

De aandacht gaat uiteraard uit naar dat rete smaakvolle eten, maar ook aan een passend wijnarrangement hebben ze gedacht bij Nakal. Blijkt prima te combineren met de Indonesische keuken. Al blijft onze favoriet, eerlijk is eerlijk, een ijskoude Bintang bij een rijsttafel. Kan gelukkig ook hier. Als dessert staat er bijvoorbeeld ijs of spekkoek op het menu. Om je avondvullend programma mee af te sluiten.

Het is moeilijk om níet van de Indonesische keuken te houden. Zet Nakal daarom maar op je must visit lijst, want wat ons betreft klaar om een echte topper te worden. Selemat Makan.