Italie30 november 2023, door Sanne Carbaat

Pizza, pasta en wijn aan de Adriatische kust – Bari en Monopoli

Italie, 30 november 2023, door Sanne Carbaat

Pizza, pasta en wijn aan de Adriatische kust – Bari en Monopoli

Wie pizza zegt, denkt natuurlijk direct aan Italië. Wat is er nu heerlijker dan genieten van een echte Italiaanse pasta of pizza, wijn erbij met uitzicht op de Adriatische zee? Deze prachtige kust heeft verschillende leuke dorpen en stadjes met een tal aan restaurants, waar het tijdens de avonduurtjes heerlijk vertoeven is. Of 's middags, vroeg pieken. Naast natuurlijk een uitgebreide menukaart vol met traditionele pizza’s en pasta’s, staat er nog veel meer op de kaart. Stukje verse vis wat waarschijnlijk diezelfde middag nog voor je gevangen is. Van dat soort vakantie-taferelen.

 

Kortom, reden genoeg dus om te kiezen voor een vakantie naar één van de vele mooie steden gelegen aan de Adriatische kust.

Genieten in Bari

Genieten in Bari

Als we het hebben over één van de steden die zeker de moeite waard is om te bezoeken, dan is het Bari Italië wel! Deze stad heeft alles wat je van een plek aan de Adriatische zee zou mogen verwachten. Overdag kun je er heerlijk genieten van de mooie stranden, het helderblauwe water en de gezelligheid die je langs de gehele kustlijn proeft. Daarnaast heeft Bari ook op historisch vlak een rijke geschiedenis en kun je er dus ook terug in de tijd. Zo kent Bari niet alleen het ‘nieuwe’ centrum, maar is juist het oude centrum een echte trekpleister. In de zomermaanden is het heeeeeeet, dus houd daar rekening mee met boeken.

Meer parels in Puglia vind je hier.

Culinair genieten in Monopoli

Culinair genieten in Monopoli

Ben je een echte bourgondiër? Dan is de stad Monopoli echt iets voor jou! Nee, we hebben het hier niet over het  gezelschapsspel, maar over de prachtige stad gelegen in het zuiden van Italië, aan de Adriatische zee. Deze stad heeft je eigenlijk alles te bieden wat je op een vakantie zoekt (mits je niet van warmte houdt). Ervan uitgaande dat je komt voor de zon, de zee en het strand, is dit gedeelte van Italië een absolute aanrader. Met een afstand van zo’n 2000 kilometer kun je met de auto vanuit Nederland, maar huren kan natuurlijk ook en kom je niet bekaf aan. Zo cross je zonder problemen met het hele gezin het eiland over, terwijl je ondertussen kunt genieten van het mooie uitzicht. Zo is er niet alleen overdag van alles te doen, maar kun je er genieten van heerlijke visgerechten, natuurlijk de traditionele pizza’s en pasta’s en kun je er tot in de late uurtjes dansen in verschillende barretjes.

Tips voor Monopoli? Hiero!

Wijnproeven in de Adriatische wijngaarden

Wijnproeven in de Adriatische wijngaarden

Het klimaat in het zuiden van Italië is perfect voor tal van verschillende soorten druiven. De combinatie van het milde klimaat en de vruchtbare bodem zorgt ervoor dat hier druiven van hoogwaardige kwaliteit groeien. We hoeven je dan niet uit te leggen dat een wijnproeverij in één van de vele gezellige en ook romantische wijngaarden natuurlijk niet mag ontbreken. Verschillende lokale wijnen zoals de Verdicchio of Montepulciano zijn hier vrijwel overal te krijgen. Mocht je besluiten naar een wijngaard te gaan, dan is het wel leuk je te laten rondleiden. Zo leer je niet alleen alles over de geschiedenis, maar heb je ook later nog wat leuks te vertellen over al die flessen wijn die mee terug die auto ingaan.