17 maart 2021, door Maartje

Aan de bak! 5 baktips van een pro (+ het beste recept voor bananen-chocolade-brood)

17 maart 2021, door Maartje

Aan de bak! 5 baktips van een pro (+ het beste recept voor bananen-chocolade-brood)

Zo'n lockdown doet wat met je... We hebben ons huis al acht keer op de schop genomen en toen dat echt niet meer kon... Toen gingen we bakken! We mogen onszelf best hobby-pro's noemen inmiddels (vinden we zelf) en gingen zelfs over op de aanschaf van de juiste gear: dit is geen fase, Bart Bakt is here to stay.

 

Om die reden klopten we aan bij een aantal heuse bak-pro's en vroegen hen om van die in the know tips die je bakkende leven nóg leuker (en gemakkelijker) gaan maken. Plus ons best gelukte baksel: easy peasy banana bread van Puck! Kan iedereen en is goddelijk, beloofd.

(check sowieso even Barts Kookbookje - alleen de lekkerste én meest eenvoudige recepten. We hebben immers ook nog andere dingen te doen)

1. Get your shit together

1. Get your shit together

Het mag een vanzelfsprekendheid heten dat bakken pas Bakken wordt als alle apparatuur op orde is. Zorg voor spring- en/of bakvorm, voldoende van alle ingrediënten (bij ons valt er ook nog wel eens iets om en dan hebben we graag nog wat achter de hand) maar het allerbelangrijkste: bakken wordt pas echt een feest met de juiste mixer. KitchenAid is sowieso je antwoord – immers, geen merk maakt mooiere mixers die te allen tijde staan te shinen op je aanrecht, ook als je niets aan het bakken bent. Het iconische ontwerp is idiot proof (belangrijk wel) en kan kloppen, mengen, kneden en meer. Daarnaast is-ie robuust (tried and tested, fijn voor wie net als wij graag met het kroost mag bakken) en gaat-ie jarenlang mee. Wij aasden al een poos op deze KitchenAid mixer maar gingen helemaal overstag toen we de nieuwe kleur in het vizier kregen: Honey. KitchenAid staat, naast het beeldschone design, sowieso bekend om de goede kleurkeuzes maar deze warme oranje honingkleur staat echt per-fect bij de zachtroze tegels in de keuken. Verliefd zijn we op deze vriend, zowel draaiend als stilstaand.

2) kamertemperatuur!

2) kamertemperatuur!

Hoe belangrijk is het om voor het bakken boter op kamertemperatuur te hebben? Enorm! Maar hoe vaak laat je alles toch in de koelkast liggen en denk je er te laat aan? Altijd!

Los dat geval snel op door de benodigde boter alvast in blokjes te snijden. Vul een kommetje met kokend water, even wachten tot het kommetje (keramiek werkt het best!) echt goed warm is en giet dan het water er uit. Plaats hem over de blokjes boter en laat een paar minuten staan. De boter smelt niet maar komt op de juiste temperatuur! Het is net toveren.

3) zo doe je fruit

3) zo doe je fruit

Wie zich een beetje inleest weet inmiddels dat je het beste bananenbrood maakt met bananen die net wat overrijp zijn. Maar die verkopen ze niet in de supermarkt en we willen NU gaan bakken! Dus wat doe je met bananen die nog niet rijp genoeg zijn voor bananenbrood? Gooi ze met schil en al 45 min in de oven op 150 graden (wel voorverwarmen!) tot ze zwart zien. Pel ze en daarna stamp je ze makkelijk en zijn ze bovendien veel lekkerder!

Gebruik je meer/ ander fruit in je baksels? Bijvoorbeeld bosbessen door een courgettebrood of chocoladechips in een bananenbrood? Oftewel ingrediënten waarvan je wilt dat ze ‘los’ door je baksel zweven, gebruik dan een beetje bloem om de besjes of de chocoladechips in te bedekken. Dat zorgt er voor dat niet alles meteen naar de bodem zakt. Voila!

Pucks easy bananabread

Pucks easy bananabread

Ingrediënten:
3 rijpe bananen
115 gram gesmolten boter
1 bakje zure room (125 ml)
2 grote eieren
200 gram suiker
1 scheutje vanille extract (of aroma)
1 theelepel baking soda
1 theelepel zout
180 gram patent bloem
~100 gr chocolade stukjes of chocolate chips
Warm je oven voor op 180 graden celsius en vet je bakvorm alvast in met boter of gebruik bakpapier. Pak er een grote kom bij waar je je rijpe bananen in stampt. Niet rijp genoeg? Gooi je bananen van te voren in de oven (met schil!) op 150C voor ongeveer 45 min. Eenmaal de bananen gestampt, mix hier de eieren, suiker en vanille doorheen tot het een glad beslag vormt. Voeg hierna de bloem, baking soda en zout toe en mix dit tot alles geïncorporeerd is (niet overmixen). Voeg hierna pas de chocolade toe. Om ervoor te zorgen dat niet alle chocolade naar de bodem zakt, schud het in een bakje met een klein beetje bloem tot alles een klein laagje bloem heeft. De bloem zorgt ervoor dat het niet allemaal zinkt.
Klaar! Hup in de oven voor 50 tot 60 minuten op 180 graden.