11 december 2018, door Maartje

Barts Best of Belgrado, Servië

11 december 2018, door Maartje

Barts Best of Belgrado, Servië

Volgens Lonely Planet (maar wie leest de Lonely Planet nog tegenwoordig *knipoog*) is het ‘one of Europe's most happening cities’ en toch is Belgrado, de Servische hoofdstad Belgrado onontdekt. Vast niet voor lang want wat Belgrado een topstad maakt is dat het geschikt is voor zowel een feestweekend met je vrienden, een romantische stedentrip of een vakantie met kinderen. Je vliegt er voor een habbekrats heen en kan er de hele dag door eten zonder failliet te gaan.

Slapen in Belgrado doe je zo

Slapen in Belgrado doe je zo

Er zijn drie plekken waaruit je wilt kiezen om te slapen in Belgrado: De grande dame in het stadscentrum is Hotel Moskva. Het hotel heeft internationale sterren en politieke leiders te gast gehad. Het is al decennia een icoon in de stad vanwege de architectuur en oogt misschien een beetje als een relikwie uit oude tijden. Toch is het de moeite waard omdat het in tijden met zoveel nieuwe tophotelketens misschien ook wel fijn is je een oude filmster te wanen in dit decor.

Ben je toch meer van het nu, dan heeft Belgrado ook een eigen Mama Shelter, de hippe keten met locaties in onder andere Lyon, LA, Parijs, Rio en Praag. Sexy kamers en een geweldige rooftopbar waar je ook kunt hangen als je er niet logeert.

Voor de meest luxuese experience boek je een kamer bij Square Nine Hotel, ontworpen door de Braziliaanse architect Isay Weinfeld. Een parel die aangesloten is bij Leading Hotels of the World.

beeld via https://www.instagram.com/_smallthings_inlife_/

Food & Drinks Belgrado stijl

Food & Drinks Belgrado stijl

De Serviërs hebben een paar gewoontes die best mogen overwaaien. Zo snacken ze flanerend over de winkelstraten popcorn en.. – nu komt het – veel bakkerijen zijn de hele nacht open. En zo ook sommige pizzeria’s. De Serviërs nemen de behoeft aan carbs heel erg serieus. Eigenlijk heeft elke bakkerij heerlijke varianten deeg met vlees, spinazie, aardappel of kaasvullingen. Vegetariërs kunnen het in Belgrado wel een beetje lastig hebben met het diner want dit land houdt van vlees en de porties zijn ook niet kinderachtig.

De Serviërs nemen de behoeft aan carbs heel erg serieus.

Bij de keten Walter (een extreem niet-Servische naam) kun je heerlijke cevapcici (vleesrolletjes) eten met de lekkerste kajmak (beetje vergelijkbaar met zure room maar dan iets kaziger).

Andere traditionele gerechten eet je in één van de restaurants in Bohemiam Quarter Skadarlija. Beetje toeristisch maar gezien de toeristen in Belgrado vooral landgenoten zijn, valt het wel mee.

Liever iets moderner? Check out SUPERMARKET, een conceptstore met restaurant of SUPERMARKET Deli. Het zit in de wijk Dorcol waar sowieso meer hippe tenten zitten. De wijk wordt gefrequenteerd door de nouveau riche die een spuitje of operatie’tje niet schuwt. De bijnaam van deze wijk is dan ook ‘Silicon Valley’.

Lokale wijnen drink je bij Podrum, wat kelder betekent. Ze hebben ook een rooftopbar. What’s in a name zeg maar.

Maar Belgrado… Dat was toch ook met oorlog en bombardementen enzo?

Free walking tour door Belgrado

Free walking tour door Belgrado

Maar Belgrado… Dat was toch ook met oorlog en bombardementen enzo? Belgrado is een stad met loeiveel geschiedenis. Bij het Plein van de Republiek kan je elke dag een aantal keer aanhaken bij de free walking tour.

http://www.belgradewalkingtours.com/

Oh, en naar Belgrado vlieg je met Air Serbia, WizzAir of Transavia.

Was getekend… ‘Onze’ Sladjana.