30 augustus 2019, door Maartje

Barts Best of: waar schuif je aan in Baskenland? Het leukste van Bilbao, Spanje.

30 augustus 2019, door Maartje

Barts Best of: waar schuif je aan in Baskenland? Het leukste van Bilbao, Spanje.

Denk je Bilbao, dan denk je Baskenland en vervolgens vast en zeker pintxos! Dé reden waarom Bilbao bekend staat als Spaanse foodiestad (je weet wel, pintxos zijn van die lekker belegde broodjes met een prikkertje erdoorheen, en een origineel Baskisch gerecht). Of, oké, je denkt aan het Guggenheim, dat kan ook. In Bilbao vind je namelijk de originele vestiging van het wereldberoemde museum – in New York staat ‘slechts’ een offspring van deze locatie (daar heet het museum officieel het Solomon R. Guggenheim Museum).

CAFÉ BAR BILBAO

CAFÉ BAR BILBAO

De perfecte plek om je pintxostour te beginnen is in het hart van de stad. Café Bar Bilbao is een begrip sinds 1911. De zaak is niet te missen: je vindt hem op Plaza Nueva en de bordjes met bacalao pil-pil, in olijfolie en knoflook gefrituurde kabeljauw, lachen je van ver tege- moet. Blijf niet te lang; slenteren door Casco Viejo en de Siete Calles (Zeven Straatjes) is een must. Een en ander stamt uit de 14e eeuw en is zowel indrukwek- kend als knus. Er zijn winkels waar ingeblikte vis verkocht wordt, of levende slakken.

Er zijn kleine boetiekjes en verleidelijke bakkerijen zoals Labeko Okindegia op Carnicería Vieja 4. Víctor Montes (Plaza Nueva 8) is leuk, en dan door naar Irrintzi (Santa María 8) voor gourmet pintxos, of naar Sassibil (Jardines Kalea 8) voor seafood. En naar La Viña voor ibéricoham op toast (Diputación 10). Oh! En naar Taverna Txiriboga in Calle Santa Maria, gespecialiseerd in croquetas (ham, kip, kabeljauw of paddenstoelen). Stop regelmatig voor een glas goedkope txakoli (een licht mousserende witte wijn) of een zurito (een biertje).

MERCADO DE LA RIBERA Bilbao

MERCADO DE LA RIBERA Bilbao

Shop een picknick bij elkaar bij Mercado de la Ribera – een gigantisch food- paradijs. In de kelder zit een txoko, een Baskische club waar (traditioneel gezien mannelijke) vrienden bijeen- kwamen om te koken, te eten, te drinken en de wereld- problematiek op te lossen. Wie met een groep van vier tot twaalf man (of vrouw) is, kan reserveren: koken wordt voor je gedaan. De chef neemt zijn gasten mee over de markt en de aankopen voor de lunch worden voor je bereid. Let wel even op de openingstijden – the siesta is a very very real thing in Bilbao.

LA VIÑA DEL ENSANCHE Bilbao

LA VIÑA DEL ENSANCHE Bilbao

Café Iruña is niet de enige prachtige, authentieke bar in de stad: La Viña del Ensanche mag er ook zijn. Het interieur is origineel en het gros van de meubels stamt uit het oprichtingsjaar: 1927. Het menu is een waslijst, maar maak het jezelf gemakkelijk en ga voor dat waar de bar bekend mee is geworden: Jamón Ibérico de Bellota. En hoewel ik hiervoor het slenteren predikte, loont het in het geval van La Viña del Ensanche om van tevoren een tafeltje te reserveren. In dat geval word je namelijk neergezet in de klassieke eetkamer aan een van de prachtige marmeren tafels.

Victor Jatetxea Bilbao

Victor Jatetxea Bilbao

Mocht je nog een gaatje over hebben, maak je avond dan af bij Victor Jatetxea, wederom een oldskool pintxosbar waar de toonbank bomvol staat met onder andere de lekkerste tortilla de patatas die je zo kunt eten, of met ui, ham en kaas of pepers. Uiteraard op een stuk brood; voor een koolhydratendieet moet je niet in Bilbao zijn.

El Puertito Bilbao

El Puertito Bilbao

Eigenlijk is alles in de buurt leuk en lekker, maar ik móet er nog één noemen, en dat is El Puertito. Bij deze kleine oester-bar bestel je een dozijn oesters op het terras en een fles Txakoli en het leven is goed, beloofd. Moet je wel een beetje geluk hebben en/of je bezoek goed uit- kienen, want het zaakje heeft maar vier barkrukken en dat terras telt slechts drie tafels. Dus ja, er staat regel- matig een rij.

BASTER BILBAO

BASTER BILBAO

Baster is een jonge en moderne bar in Casco Viejo – die zie je niet veel aangezien de charme van de stad zijn ouderdom is. Maar hier en daar iets eigentijds is – eerlijk is eerlijk – best wel lekker. Niet zo gek dus dat jong en hip Bilbao hier hangt voor koffie, drankjes en, what’s new, pintxos, in een fijne instagramproof setting. Probeer de pulled pork-burgers of de tortilla’s die gemaakt worden waar je bij staat. De koffie is de beste van de stad – of in elk geval die wij konden vin- den – waardoor Baster een uitgelezen adres is voor het ontbijt. Tostada erbij en de dag mag los.

Brass Poza 27 Bilbao

Brass Poza 27 Bilbao

Mocht je tussen alle koolhydraten door zin hebben in een fris ont- bijt of een lichte lunch, açaibowl-stijl, dan is Brass 27 of Brass Poza 27, wat je wil (de zaak is vernoemd naar het adres), je man. De bekende fruitschalen zijn hier misschien niet zo fotogeniek als je gewend bent, maar wel goed, gezond en lekker. Net als de toast met avo- cado smash en zachtgekookt ei; ook dat is precies zoals het klinkt: een geroosterde boterham met geprakte avocado en een zachtgekookt ei. Geen poespas, gewoon lekker. Wat ook geldt voor de huisgemaakte taarten (chocoladetaart!), de groentesalades, de sandwiches en, ook, de pintxos. We zijn immers wel in Baskenland…