13 juli 2020, door Maartje

Het leukste van Begur, Spanje

13 juli 2020, door Maartje

Het leukste van Begur, Spanje

Wie in Noord-Spanje vakantie viert, kan niet anders dan de ochtenden, als het in de zomermaanden nog aangenaam is, gebruiken om te gaan roadtrippen. Het karaktervolle Catalaanse Spanje is beroemd vanwege zijn vissersdorpjes, wijngaarden en wilde baaien. Zeker als je je koffers in Begur neerzet, heb je een perfecte uitvalsbasis in een gebied waar het ene knappe kustplaatsje schoudert met de andere. Begin in Begur en in het kleine baaitje Sa Tuna! Hier is het bijzonder goed toeven in de afgeschermde inham waar kleine vissersbootjes op de kant liggen te drogen. Er zijn van die precies leuke winkeltjes en in een van de havenrestaurants drink je een prima kop koffie.

Restaurant Carbo Begur

Restaurant Carbo Begur

Ooow. Dit is e toch een dijk van een adres! Een warm en heerlijk (deels) buitenrestaurant waar je  het beste van Spanje op je bord krijgt en de meest hartelijke Spanjaarden aan je tafel. Niet ver van Castell de Begur, de toeristische trekpleister die je toch altijd even aan moet tikken. Het restaurant serveert perfect gebakken sappige steaks, entrecote en antipasti. O, en hele goede wijn. 

Hotel Cap Sa Sal +| Hostal Sa Rascassa

Hotel Cap Sa Sal +| Hostal Sa Rascassa

Mocht je een upgrade zoeken, ga dan ontbijten of brunchen bij Cap Sa Sal (of logeren natuurlijk), een luxe hotel met een dijk van een zwembad dat officieel alleen toegankelijk is voor gasten maar geen haan die naar een verstekeling kraait: het zijn ook juist de kleine platforms voor twee op de rotsen (met een trapje zodat je het water in- en uitkunt) die het leukst zijn voor een paar uur met je neus in de zon. Het hotel heeft verschillende terrassen en een fraai restaurant. Tikkeltje vergane glorie wel soms, maar dat is ook de charme van het hotel.

Hetzelfde geldt voor het naastgelegen Hostal Sa Rascassa: als je hier, vanuit het hotel, via de trappen langs de kliffen loopt (lees: klimt, maar het is prachtig) dan kom je vanzelf in het baaitje van Sa Tuna.

Restaurant LA BLAVA (Calella de Palafrugell)

Restaurant LA BLAVA (Calella de Palafrugell)

Over rondtrekken, baaitjes en bevredigende pauzes gesproken: Calella de Palafrugell. Een kleine baai waar de lokale Spanjaarden zelf liggen te zonnen. Met het hele gezin want het populaire strandje is hartstikke kindvriendelijk. Achter het tafereel van zonnebadende Spanjaarden, omgekeerde vissersbootjes en spelende kinderen loopt een witte boulevard in verandastijl met een klein aantal winkels en restaurants. Een daarvan is restaurant La Blava, een onverwacht (eigentijds) cadeau in blauw-wit: het had zo een Grieks restaurant kunnen zijn. Dat is het niet: op het menu juist klassieke, typisch Spaanse gerechten die allemaal licht en zomers zijn. Gegrilde witvis met kool van de barbecue, grote garnalen in de paella en padrons met grote korrels zout. Alles even lekker. Ook niet onbelangrijk: de service is om door een ringetje te halen, het personeel is dol op kinderen en geen vraag is te veel. Een van mijn favo- riete adressen van dit deel van de Spaanse kust. Toen wij de eerste keer bij toeval aankwamen bij La Blava hadden we geluk en mochten we aanschuiven maar het restaurant is populair (en terecht) dus een reservering maken valt aan te raden.

La Bionda Begur

La Bionda Begur

Midden in de kleine stad Begur opende het beeldschone hotel La Bionda, een nieuwe, smaakvolle pied-à-terre die zowel historisch als o zo 2020 is. Er zijn slechts 8 kamers die allemaal vrouwennamen kregen (Charlotte, Carmen, Joséphine…). Alle 8 anders maar wel alle acht vol kleur en details die je thuis wil kopieren. Al is het terras dat uitkomt op een groene tuin ook een goede troef van het hotel, net zoals het dakterras waar cocktails en glazen wijn uit de wijngaarden van de regio kunnen worden geproefd. Alles op een paar meter van het stadscentrum