Portugal, Algarve27 februari 2023, door Maartje

De leukste slaapplekken in de Portugese Algarve

Portugal, Algarve, 27 februari 2023, door Maartje

De leukste slaapplekken in de Portugese Algarve

Na heel veel jaren Spanje volledig te hebben verkend (geen paniek, daar stoppen we heus niet mee) is nu Portugal aan de beurt. We waren al 'op' Porto en Lissabon, maar de Algarve waren we een beetje vergeten, tot nu. We verzamelden heel veel leuke slaapplekken en beloven dat we de lijst blijven aanvullen. Portugal, here Bart comes!

Niet onbelangrijk: pak vooral het lijstje met de mooiste/ fijnste/ jewilhet hotels van Portugal erbij, los van de Algarve dus: 10+ hotels in Portugal.

Casinha de Sardinha

Casinha de Sardinha

Casinha de Sardinha is een fijne, lichte studio in het oude, historische stadscentrum van Lagos. Als je aankomt val je gelijk op de wit met azuurblauwe buitenkant, binnen een opslag ben je verliefd. Binnen gaat dat witte met blauwe gewoon door. De muur is voor de helft gevuld met van die Marokkaans-achtige tegeltjes. Het heeft alle luxe voorzieningen van een boutique hotel maar wel die privacy van een huis en die combinatie vinden we top. Leuk voor met de familie of voor met je friends.

Lees meer.

The Lemon Lodge

The Lemon Lodge

Knap, eco-ok en in de Portugese zon. The Lemon Lodge weet wel hoe ze je moeten verleiden. Deze ecovriendelijke B&B in de Algarve is ontstaan als droom van een stel (Nederlandse) vrienden die meer in contact met de natuur wilden leven. Een simpel leven, eten van het land en her en der een citroen van de bomen plukken. C’est la vie. Maar dan op z’n Portugees. Oja, bij The Lemon Lodge zijn ze ook gespecialiseerd in De Wim Hof Methode. Om je vakantie net die extra kick te geven, als je dat wilt natuurlijk. The Lemon Lodge

Casa Mãe Lagos

Casa Mãe Lagos

Een goed begin is het halve werk en als je ergens beginnen wil, dan is het bij hét hotel (o nee, het us ‘mor than a hotel’) in het mooie Lagos. Casa Mãe Lagos is de naam, en het is een frisse, witte, creatieve enclave waar je bij horen wil, trust us.

Het kleine kustplaatsje Lagos, in het zuiden van Portugal, staat bekend om zijn romantische en afgelegen stranden, het goede leven en Portugese ‘tranquilidade’. Dat is precies wat boetiekhotel Casa Mãe predikt: binnen wit gesauste 16e-eeuwse muren staat een 19e-eeuwse familiehuis tussen 5.000 vierkante meter terrasvormige moestuin dat nieuw leven in werd geblazen. Authentiek en modern, fris en creatief werd het. Het gebouw waarin het hotel huist is minimalistisch in architectuur, knalt uit zijn voegen van werk van lokale kunstenaars, heeft handgemaakte zongedroogde terracotta vloeren, traditionele houten ‘reixas’ op de gevel en unieke handgemaakte meubels in de kamers.

De sfeer is er mellow. Zen. Er staan palmbomen op het grote terras aan het zwembad en eigenlijk lijkt iedereen te lachen, zelfs de strandstoelen (maar dat komt omdat die voorzien zijn van gezichten gemaakt van een enkele blauwe verfstreep). Er zijn 22 kamers, allemaal met grote balkons en en een hangmat. Maar… What about dat ‘more than a hotel’? Nou, Casa Mãe heeft een eigen boerderij, een uitgegeven tijdschrift, een hebberigmakende boetiek en de club organiseert tientallen samenwerkingen met Portugese ambachtslieden. Het restaurant heet Orta en heeft een grote open keuken met een bar – ook leuk als je hier niet slaapt. Op de borden de beste producten van Portugal, daarnaast dito wijnen (natuurlijke wijnen van kleine producenten).

Casa Mãe ligt op de grens van de wilde Algarve (surfers- en golfspelersgebied), tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Je ligt er negen maanden per jaar in de zon op de lange rustige zandstranden.

FAZENDA NOVA, FARO, PORTUGAL

FAZENDA NOVA, FARO, PORTUGAL

Vlieg naar het Portugese Faro en leg het kleine half uur rijden naar de Algarve af, tot aan hotel Fazenda Nova in het stadje Tavira. Het gebied komt zo uit de vakantieboekjes met tal van kleine vissershavens, witte zandstranden en kundige lokale restaurants. Het Portugese landhuis telt 9 kamers, allemaal met privé terras of tuin, een penthouse en twee familie-appartmenten, ieder door de vrouw des huize – voormalig fashion editor uit Londen – ingericht met design en vlooienmarkt vondsten. De bibliotheek is overladen met oude cult- en modemagazines en de enorme groente- en kruidentuin vormt de basis van het hotelrestaurant. Ga in de buurt vooral ook naar het eiland Armona en naar de stadjes Fuseta en Olhão (op zondag is hier een fraaie rommelmarkt).

Fazenda Nova

Casa dos Mercados

Casa dos Mercados

Vraag je Google over Olhão dan krijg je als antwoord: “een stad voor mensen die houden van het authentieke Portugal”. Komt dat even mooi uit dat we daarvan houden. In een oude casa met uitzicht over de natuurpark Ria Formosa heeft Casa dos Mercados 6 suites. Casa dos Mercados is in 2022 geopend nadat de casa in natuurlijke tinten en materialen is gerenoveerd. Of je met tweeën gaat of met een groep vrienden met ieder een aparte kamer, het is een fijn “thuis” tijdens een tripje naar de Algarve.

Meer guesthouses en restaurants in Olhão

Safari Lodge- Algarve

Safari Lodge- Algarve

Vergeet de rest (ach nee, dat is natuurlijk een grapje) en boek – zeker wanneer je met kinderen reist – deze wáánzinnige camping. Veel beter wordt het niet, dat is een belofte. “A five bilion star experience“. Eigenaren Wim en Sophie hebben na jaren reizen zich gesetteld in hun eigen stukje Afrika maar dan in Portugal. Ha! Tussen de wijngaarden, fruitbomen en wilde bloemen staan acht safarilodge tenten met elk een eigen zwembad, yes please. 

Voor de kids is het ook leuk bij Safari Lodge Algarve. Spelen, ravotten, zwemmen, druiven plukken in de wijngaard en meer. Leuke dorpjes in de omgeving, authentieke stadjes en binnen een half uur sta je op de beach. Je glamping-t er zoals het glampingen bedoeld moet zijn: in een luxe tent en er is voldoende keurig sanitair om gewoon een heerlijke, comfortabele vakantie te vieren.

Een van de mooiste plekken van Portugal moet het kustplaatsje Comporta zijn. En laten we daar nou een insider hebben die de allerbeste tips weggeeft: Barts Best of het Portugese Comporta