Frankrijk, Parijs22 augustus 2019, door Michel + Renske

Barts Best of: Het beste van 10e arrondissement Parijs

Frankrijk, Parijs, 22 augustus 2019, door Michel + Renske

Barts Best of: Het beste van 10e arrondissement Parijs

Terwijl een deel van team Bart zijn best deed op Lowlands, zaten niet één, maar zelfs twee andere delen van team Bart in Parijs (zonder dat ze het van elkaar wisten overigens, zo gaat dat soms - Hi Michel! Hi Bloeme!). Per wijk de stad verkennen, that is how we roll, want Parijs is 1) leuk en veelzijdig genoeg om veelvoudig te doen. 2) groot genoeg om je wijk niet uit te komen! En dus deel 1 van de giga-Parijs serie die op je staat te wachten, te beginnen met het heerlijke 10e arrondissement. Ofwel: Barts Best of: Het beste van 10e arrondissement Parijs.

Koffiebar/ Brunch spot 5 Pailles Parijs

Koffiebar/ Brunch spot 5 Pailles Parijs

In de (oke, het is echt heel lastig kiezen maar we durven het gewoon te zeggen:) gezelligste straat van het 10e Arrondisement, en – mar dat is een gewaagde uitspraak – misshcien wel de gezelligste straat van heel Parijs, vind je koffiebar en brunch spot 5 Pailles Parijs. We hebben het dan over Rue du Faubourg Saint-Denis, de ‘postcode’ van deze heerlijke koffiebar. Het geveltje van de zaak is zo klein dat je er bijna aan voorbij zou lopen. Wat je nu nooit meer gaat gebeuren natuurlijk: all eyes on 5 Pailles. Want als je de voordeur eenmaal in de smiezen hebt, weet je: hier wil je heen. Het lijkt een kleine bar met slechts drie stoeltjes aan de toog maar zodra het zonnetje schijnt, al is het maar een heel klein beetje, dan wordt het aanral ‘couverts’ verdrievoudigd met dank aan het fijne (doch kleine) terras. Binnen kun je bovendien stiekem nog een stukje verder door waar vast nog wel een plekje te vinden is. Hebbes? Genieten dan maar van de echt hele goede koffie een verrukkelijke brunch met (bijvoorbeeld) smashed avo met halloumi en poached egg – stelt nooit teleur.

The Hood (pop-up in Citizen Hotel tot 15 september)

The Hood (pop-up in Citizen Hotel tot 15 september)

Rondom het door ons ernstig geliefde Canal St Martin – geen Parijs bezoek zonder – gebeurt veel. Heel veel. Niet zo gek want de buurt waar voorheen alleen de klassieker Hotel du Nord zat (nog steeds een aanrader voor een glas bubbels aan het eind van de middag en het begin van zere voeten) bedelt luidkeels om goed en creatief volk dat zijn oevers mag gaan bevolken. Wat dan ook gebeurt: als het maar een beetje weer is, zitten de locals hier te picknicken. Gewoon tussen gaan zitten, fles erbij, niks meer aan doen. Of wel natuurlijk: je kunt ook naar een van de vele leuke cafés, bars, winkels en restaurants gaan die er maar blijven openen. Het is, zeg maar, the place to be, mocht dat nog niet helder zijn.
Hoe dan ook: het is ook de plek waar pop-up bar The Hood nog tot half september te bezoeken is, en wel in het populaire The Citizen Hotel (heb je meteen een reden om daar binnen te wippen)
The Hood? Yes, we liepen de bistro-stijl-koffiebar-met-Aziatische-twist The Hood online tegen het lijf en sinds die dag stond-ie op onze digitale radar. Konden we niet meer omheen, moesten we naar toe want: The Hood is ‘aan’. En dicht. Kak. Want de zaak is aan het renoveren en om die reden gesloten. Geen paniek, zo bleek: tot 15 september 2019 kregen de luitjes achter de zaak een plekje in het Citizen Hotel. In een hoek van het hotel zit je heerlijk uit te kijken over de verschillende bruggen die Canal St. Martin oversteken. De koffie is goed, de pannenkoeken fluffy en de sapjes (watermeloen of meloen) heerlijk. Daarnaast lijkt de plek nog niet ontdekt te zijn door hordes toeristen en is het daarna dus heerlijk rondstruinen en kijken hoe de boten door de sluizen naar een hoger punt worden gebracht. Open tot 15 september maar daarna is The Hood op zijn oude stekkie open (wel net buiten het 10e: aan 80 Rue Jean-Pierre Timbaud. Ook leuk en vast ook het bezoeken waard).

Restaurant Bonhomie Parijs

Restaurant Bonhomie Parijs

Hallo restaurant Bonhomie in Parijs, welkom in de bovenste regionen van onze absolute for ever nieuwe favorieten in de stad. Het restaurant mag linea recta naar de hoogste positie van je wensenlijst. Wat een heerlijke avond hebben we hier gehad! De zaak is blijkbaar al drie jaar open (hé, je kunt niet alles weten!) en wij hadden (eerlijk is eerlijk) geen van allen ooit nog van Bonhomie gehoord. Our loss hoor. En we begrijpen er niks van. De look & feel is overheerlijk, de service extreem vriendelijk, heeft kennis van zaken en zette bord naar bord verrukkelijk eten op tafel. Probeer een paar krukken aan de keukenbar te bemachtigen.

Vanaf daar heb je een puik zicht op de chefs die alles aan het bereiden zijn – lekker entertaining ook. Al wordt het wel lastig kiezen, als je ziet wat er allemaal naar buiten komt: heus, je wil alles.
Mogen we dan toch wat tips geven (want ja, we probeerden daadwerkelijk bijna alles), ga dan voor de sla de ceviche, de bonhomie stracciatella (gemaakt van het hart van de buratta), lams moussaka (tartaar) en sla ook echt (echt!) de kaasplank niet over.
Meer kaasplank-galore in Parijs? Zie hier: 6 x bourgondisch in Parijs

Cocktail bar Le Syndicat

Cocktail bar Le Syndicat

Op aanraden van de bediening van Bonhomie – wie we uiteraard op hun blauwe ogen (en volle borden) geloofden – zijn we na het eten beland bij cocktailbar Le Syndicat. Heel hele goede keuze, zo mogen we vertellen. Net om de hoek van het restaurant en precies zo’n zaakje dat je, ook al, zo zou kunnen missen vanwege de ietwat wat vreemde ingang: beplakt met affiches lijkt het eerder een reclamemuur van een toegangsdeur. Maar als je cocktailbar zoekt waar de locals hangen (natuurlijk zoek je een cocktailbar war de locals hangen) en waar een mega relaxte vibe hangt (vaak zijn cocktailbars namelijk nogal chic of juist te trashy), dan moet je hier zijn. De barmannen en -vrouwen kennen hun pappenheimers en weten hoe ze een goede cocktail moeten maken (vraag even naar de ‘sort of’ Dark & Stormy en je krijgt de lekkerste cocktail die wij in tijden hebben gedronken. Hij staat trouwens niet op de kaart, nog beter). Op de achtergrond lekkere R&B/Hiphop muziek en voor je het weet ben je 3 uur en meerdere cocktails verder. Auw. Een goede afsluiter na een heerlijk diner. Of goede start voor een nog wildere avond. Aan jou.

Hotel Bourbon Parijs

Hotel Bourbon Parijs

Zowel de dame van het restaurant, als die van de receptie van het hotel Grand Amour (duh! Heerlijke plek. Meer over het hotel waar we al een paar keer sliepen lees je hier: 20 fijne hotels in Parijs), vertelden ons dat Hotel Bourbon Parijs dé place to be is du moment in Parijs. Categorie meemaken bijzijn. Maar niet in augustus want dan liggen de barmannen en -vrouwen zelf aan een cocktailtje te nippen aan de Cote d’Azur, zoals zoveel horeca-eigenaren van Parijs overigens. Wel goed om even in de gaten te houden, just saying.

De New York Times zegt dit over de bar: On the first night of the couture collections, Chris Pine, Josh Hartnett, Emily Ratajkowski and Georgia May Jagger were among the celebrities who arrived at the Hôtel Bourbon to unwind in near-anonymity.

Dat dus.
Beeld via Pinterest, bron onbekend

Bar Lavomatic Parijs

Bar Lavomatic Parijs

Toen we hoorden over een hidden cocktail bar in een wasserette in het 10e van Parijs dachten wij natuurlijk meteen: dáár moeten we heen. En hoewel de bar eigenlijk helemaal niet zo ‘hidden’ was (er staat waarschijnlijk steevast een korte rij en een overduidelijke uitsmijter voor de deur, bij ons in elk geval wel) viel de belevenis zeker niet tegen.

De bar is iets drukker en toeristischer dan de Syndicat Bar maar ook hier goede cocktails en een fijne, no fuzz vibe. Als je eenmaal in de wasserette bent, is het een kwestie van op de startknop van de rechter wasmachine drukken en zie daar, de deur gaat open. Dan een kleine trap op naar boven waar je vervolgens op schommels, banken en poefjes (gemaakt van wasmiddel dozen) kunt chillen met lekkere cocktails en puike muziek. Goed gekeurd hoor.