23 september 2019, door Maartje

Barts Best of: Het leukste van Den Bosch (in de categorie eten en drinken)

23 september 2019, door Maartje

Barts Best of: Het leukste van Den Bosch (in de categorie eten en drinken)

Oke oke, we hebben het hier vaak over Breda als de leukste stad van het zuiden - daar kunnen we ook niets aan doen, het is nu eenmaal geboortegrond. Maar vlak vooral ook Den Bosch niet uit. De Brabantse hoofdstad, en het enige thuis van de welbekende chocoladebol (je moet die van Banketbakkerij Jan de Groot hebben, vlakbij het centraal station). Hoogste tijd voor een update met het leukste van Den Bosch, voor je bourgondische weekendje weg.

GARAGE POMPEN EN VERLOUW DEN BOSCH

GARAGE POMPEN EN VERLOUW DEN BOSCH

Garage Pompen en Verlouw in Den Bosch is het waar we hangen willen lately. Niet onbelangrijk om te vermelden: we trappen echt niet meer in het kunstje dat heet gooi-wat-roze (of erger nog: ‘millennial pink’) op-de-muur-en-het-wordt-een-hit. Nee nee, zo werkt het niet. Maar wat goed gaat, gaat, zeg maar, goed. En in Den Bosch ging het met dank aan de ontwerpers van Studio 34 South helemaal goed in een oude garage uit de jaren dertig aan de rand van de Bosche binnenstad. Het resultaat? Garage Pompen en Verlouw Den Bosch

Lees meer

Frenchie Café Den Bosch

Frenchie Café Den Bosch

(redelijke) New Kid on the block, het heerlijke Frenchie Café in Den Bosch. De zaak opende de deuren begin juli van 2019. Knusse zaak (goed voor de gram ook met dank aan al het roze, bloemen aan de muur en een bananenbladerenbehangetje) welke ook in tweede instantie (na die looks) ook niet tegen valt: de happen die op de kleine ronde tafels komen zijn even kleurrijk als lekker. Leuk ook: dat is dat Frenchie Café verkoopt gebak van een van onze favoriete Amsterdamse bakkers, Life of Pie.

RESTAURANT LUX DEN BOSCH

RESTAURANT LUX DEN BOSCH

Een van onze absolute topfavorieten in Den Bosch, al tijden en onverminderd fijn, is restaurant Lux. De locatie, de Korte Putstraat, is perfect, de bediening de gezelligste ooit en onze borden waar ooit sint-jakobsschelpen en bloemkoolsteak op laten, likten we af.

Cote Bar Bistro Den Bosch

Cote Bar Bistro Den Bosch

Ook in de Korte Putstraat en óók eigenlijk niet te missen, is restaurant CÔTE Bar Bistro in Den Bosch. Liefhebber (en kenner) van de Franse keuken? CÔTE. Heus, gaat je op geen enkel vlak tegenvallen. De zaak zelf is knus en prachtig en de fijne Franse gerechtjes (en hele goede bediening!) zijn om voor terug te komen. Heerlijk brood met beurre demi-sel (nom), een flinke keus uit mooie wijnen, de artisjok móet, net als de gebakken boudin. Al geldt dat eerlijk gezegd ook voor de uiensoep, de pâté de campagne en rilettes van makreel. Zo (zo!) lekker.

RESTAURANT VAN AKEN DEN BOSCH

RESTAURANT VAN AKEN DEN BOSCH

Aan de rand van de binnenstad van Den Bosch staat een roze fabriek, het WerkWarenHuis. Dat WerkWarenHuis is het thuis van Social Label, een club die ervoor zorgt dat mensen met een sociale achterstand kunnen samenwerken met professionals zoals gevestigde ontwerpers en creatieve producenten om… nou ja, om mooie dingen te maken vooral.

PIZZABAR DEEG DEN BOSCH

PIZZABAR DEEG DEN BOSCH

Bij Pizzabar Deeg Den Bosch hebben ze passie voor pizza! Deeg, een heerlijke frisse plek in het centrum van Den Bosch waar een pizza tweepuntnul op de blank houten tafels komt. Het deeg van de pizzas wordt gemaakt meel rechtstreeks uit Italië. Je kunt kiezen uit speltdeeg, tarwedeeg en het normale witte deeg.

Hotel the Duke Den Bosch

Hotel the Duke Den Bosch

Verreweg de beste optie, met of zonder hond want die is welkom bij hotel The Duke in Den Bosch, een knap, urban-cool hotel in donkere kleuren met vrolijke witte leuzen op de muren (alleen te zien als je de trap neemt – zou je eens moeten doen) en met een lounge-slash-ontbijt-ruimte waar het niet alleen heel erg goed ontbijten is met verse zalm, eitjes any style en een keur aan vlees-, zoet- en kaaswaren, maar die eveneens goed functioneert als kantoor-voor-een-dag. Ook de kamers zijn om over naar huis te schrijven: dezelfde zwart met nachtblauwe en een vleugje cognacbruine knapheid, koperen kranen en een dito regendouche. De meest geweldige kamer is die op het dak. Ja, op het dak, met vrijwel alle muren van glas. Wat zoiets kost? Zo’n 200 euro per nacht voor die dakkamer, de kamerprijs van de overige kamers ligt lager.

COFFEELAB Den Bosch

COFFEELAB Den Bosch

CoffeeLab in Den Bosch leerden we, toegegeven, voor het eerst kennen van de vestiging in Eindhoven waar CoffeeLab pal voor het Centraal station zit. In een keet die ieder moment weggeplukt lijkt te kunnen worden, zit daar met stip de leukste koffiezaak van de Brabantse lichtstad. Met de beste koffie. Eindhoven is, sorry, niet vertegenwoordigd in dit boek (keuzes keuzes), vandaar dat we CoffeeLab Eindhoven gewoon in één adem bejubelen met de locatie in Den Bosch. want ook daar lonkt het gezellige CoffeeLab-rumoer al van ver, en de vriendelijke bediening zorgt ervoor dat je niet meer weg wilt. Dat, en de romige volle koffie. Een dagje flexwerken bij CoffeeLab klinkt niet alleen aantrekkelijk, het is ook reuze fijn.

Drap Ben Bosch

Drap Ben Bosch

Even verderop in de stad opende Drap waar, hadden we van hear say, de beste koffie van Den Bosch wordt geschonken. En jawel hoor, het was me een fijn bakkie pleur. Of: ‘een goeie tas koffie’, zoals ze dat in Brabant liever zeggen. Drab werd in oktober 2016 geopend door de goedlachse Merijn Kuiper, die, na wat misschien een net iets te lange studententijd was, aan de bak moest en besloot dat voor zichzelf te gaan doen. Den Bosch miste een koffiezaak waar alles om koffie draait, dus dat werd het. Koffie, en lekkers on the side plus goodies voor mee naar huis.

The SHOEGE Den Bosch

The SHOEGE Den Bosch

Mocht je op zoek naar naar het Bossche ‘praatje van de stad’, je weet wel, zo’n hippe zaak waar flink over werd geroeptoeterd, dan moet je zeker naar The SHOEGE in Den Bosch. Het pand waar jarenlang restaurants ’t Misverstant, brasserie Méprise en Vrielink zaten werd flink verbouwd en toen de deuren in mei 2019 weer open gingen, was daar het warme The SHOEGE. Rare naam? Valt mee: deze komt van het Jiddische begrip ‘sjoege’  wat zoveel wil zeggen als ‘ergens verstand van hebben’. En dat komt weer doordat de eigenaren nogal wat horeca-ervaring in de stad opdeden. Ken je pappenheimers zeg maar. Al vinden we de verrassende kaart met gerechten van over de hele wereld, zoals Sweet Moffo, oftewel zoete mond op z’n Surinaams, of cde ‘Good Morning Vietnam’. Ha!

Restaurant hotel de KASerne

Restaurant hotel de KASerne

Ondergetekende bracht ooit een groot deel van een jaar (achttien was ik) door op het Koning Willem I College in Den Bosch. Een jaar waar ik bijzonder weinig meer van weet (…), behalve dan de dagen in de kunstklas rond de prachtige gebouwen van een oude kazerne. Dat doet er hier niet per se toe, ware het niet dat ik vanwege deze (enigszins vage) herinneringen KASerne zo mogelijk wat meer liefheb, want het onderwerp van dit schrijven staat op hetzelfde terrein als het college. Nog met een accent, want ook zonder geschiedenis is het horeca- concept een goeie: een hotel en een restaurant in een kas aan de zijbeuk van het pand. Het restaurant in de voormalige tankgarage van de kazerne is waar je het hele jaar door aanschuift voor een goed maal: de kas wordt gebruikt als terras, evenementenruimte en kruidentuin. Of trouwlocatie! De keuken zit in een ingebouwde zeecontainer in de garage. Verder een industriële inrichting, hoge plafonds, tafels van ruig hout en relaxte fauteuils. Eten kan à la carte, van een surprisemenu of, gewoon, in meerdere gangen.

Mariapaviljoen Den Bosch

Mariapaviljoen Den Bosch

In het oude sanatorium van het afgebroken Groot Ziekengasthuis aan de rand van Den Bosch zit het Mariapaviljoen, een cafe-restaurant van dezelfde eigenaar als Eetbar DIT (ook in Den Bosch, een langlevefavoriet en dat het van dezelfde eigenaar is, dat voel je aan alles. Alleen maar goed). Het Mariapaviljoen staat een beetje achteraf gelegen tussen de parkeergarage daar, en de Arena, dus ja, je moet wel even zoeken. Maar het is het heus waard. Het paviljoen heeft een groot en fijn terras ingericht als, nouja, als strand eigenlijk, precies dat sfeertje dat je normaal aan zee vindt. Binnen bestaat de zaak uit verschillende kleine ruimtes (die je ook privé kunt huren). Lees meer

Bistro Tante Pietje

Bistro Tante Pietje

We blijven nog even in de Korte Putstraat want op nummer 14 zit Bistro Tante Pietje, en ook dat is een fijne. Zo een voor elke dag van de week zeg maar, en altijd bere-gezellig. De allerbeste plek om met een groep(je) vrienden en vriendinnen de echt (mega) lekker (kleine) gerechten te delen. Bord op tafel, delen maar. Wat je ook doet, doe de tonijnpizza. Die is geweldig. Wel even reserveren in het weekend: Tante Pietje is geheel terecht ontzettend populair onder de Bosschenaren.