5 oktober 2022, door Sanne Carbaat

Kaasfondue? Dan moet je naar Smelt in Amsterdam

5 oktober 2022, door Sanne Carbaat

Kaasfondue? Dan moet je naar Smelt in Amsterdam

Vanaf de dag van opening al dubbelvol en meer dan gezellig. Smelt in de Amsterdamse Negen Straatjes en in het Westerpark. Heengaan is ons credo, want stel als je al even moet wachten (dan doe je dat in de oergezellige bruine kroeg next door - De Doffer), ben je daarna wel verzekerd van een heel fijn potje kaasfondue. En goede wijn. En lekkers voor ernaast. En zo kunnen we nog even doorgaan, want fan van dit kaasparadijs? Jazeker. En net zo fan zijn we van de locaties in de Negen Straatjes en Westerpark. Allemaal plekjes die ons sowieso de wintermaanden door gaan slepen.

 

Nog meer kaasfondue in Amsterdam vind je in deze cheesy lijst.

Smelt x De Kaaskamer

Smelt x De Kaaskamer

De Kaaskamer – je weet wel, die heerlijke winkel met gele luifel in de Negen Straatjes – is al jarenlang een begrip in Amsterdam. Of je nu een goed belegd broodje wilt, een joekel van een kaasplank of wat anders voor bij de borrel: de lui bij De Kaaskamer zijn je go to. Naast café de Doffer en met alle kaaskennis van De Kaaskamer kunnen we, hand op ons hart, beloven dat één keertje gaan echt niet genoeg is. Hallo, Smelt!

Smelt in De 9 Straatjes dus, het adres is Runstraat 12 om precies te zijn. Bij De 9 Straatjes is een gezellig tafeltje in het raam, knusse zitjes langs de muur van de ruimte, maar de leukste plek is de oude bar, omgebouwd tot lange tafel voor z’n allen. Waar eerder de barman nog aan het tappen was, ben jij nu je groenten, brood van Bakkerij Mama en ander goeds in de kaas aan het dopen.

Maar ook de locatie bij het Westerpark is je go to voor kaas. Je weet wel daar in het oude Ijscuypje bij de Westermarkt. Long time ago, werd deze locatie gebruikt als koffiebranderij. Met kleine details van de branderij en twee verdiepingen klopt ook deze locatie voor zowel kleine als grote groepen.

Met zulke goede kazen in de winkel zijn de verwachtingen torenhoog en die worden dubbel en dwars waargemaakt. Er zijn verschillende vaste kaasfondue en wisselvarianten. De Nederlandse kaasfondue is wat mellow en een echte allemansvriend. Die uit Frankrijk komt met Comté, Emmentaler en Roquefort en is daarom wat pittiger. Favoriet is de Zwitserse (nee, dit keer niet met Gruyere!) met Appenzeller, een fromage alpage uit Zwisterland. Alpage moesten we ook even vragen: het betekent dat de koeien altijd op een hoogte van 1500m of meer grazen. Er is dan minder gras, maar juist veel meer kruiden en ander groen, wat de smaak van de kaas dan weer ten goede komt. Helemaal duidelijk en helemaal mee eens. Oh, en pair die Swiss fondue met de Riesling uit Frankrijk, Bam. En dan willen je nog graag vertellen dat je eigenlijk ook de truffel fondue moet proberen. Niet teveel truffel maar precies goed. En hoe leuk is de funky falcon bierfondue? Wij zeggen: trommel al je vrienden op en bestel een aantal van de fondues.

Als je bijna uitgetafeld bent, komt het fijne personeel nog even langs om te vertellen over La Religieuse. Nee, we gaan niet verklappen wat het is, ga dat zelf maar uitvinden.

Kaasfondue is natuurlijk het leukst met je favoriete personen. Maar dan zal er vast wel iemand bijzitten die geen kaasliefhebber is. De gekarameliseerde wortel met tahini-yoghurt crème en walnoten of de paté en croute met ingelegde ui en cornichons is voor zij die geen kaas willen ook zeker een aanrader. En voor zij die zwanger zijn? Gewoon vooraf aangeven en het personeel zorgt voor een fondue op basis van appelsap. En er is natuurlijk een veganistische fondue op basis van gefermenteerde cashewnoten.

En nog een tip die we graag voor ons zelf zouden willen houden, maar toch delen. In het weekend zijn ze ook tijdens de lunch-uren open. Naast natuurlijk de fondue serveren ze dezelfde kaas als in de avond maar dan op brood. Je adres voor de beste fonduetostis.

Op zoek naar meer kaasfondue plekken in Amsterdam? Klik hier