16 december 2021, door Sanne Carbaat

Kaasfondue? Dan moet je naar dé nieuwe stek Smelt in Amsterdam

16 december 2021, door Sanne Carbaat

Kaasfondue? Dan moet je naar dé nieuwe stek Smelt in Amsterdam

Vanaf de dag van opening al dubbelvol en meer dan gezellig. Het nieuwe Smelt in de Amsterdamse Negen Straatjes zit er nog maar net en het is nu al dringen om een plekje. Heengaan is ons credo, want stel als je al even moet wachten (dan doe je dat in de oergezellige bruine kroeg next door - De Doffer), ben je daarna wel verzekerd van een heel fijn potje kaasfondue. En goede wijn. En lekkers voor ernaast. En zo kunnen we nog even doorgaan, want fan van dit nieuwe kaasparadijs? Jazeker.

 

Nog meer kaasfondue in Amsterdam vind je in deze cheesy lijst.

Smelt x De Kaaskamer

Smelt x De Kaaskamer

De Kaaskamer – je weet wel, die heerlijke winkel met gele luifel in de Negen Straatjes – is al jarenlang een begrip in Amsterdam. Of je nu een goed belegd broodje wilt, een joekel van een kaasplank of wat anders voor bij de borrel: de lui bij De Kaaskamer zijn je go to. Al eerder deden ze pop-up Fondue op het Westergasterrein en man, wat was dat fijn. Nog fijner is het nieuws deze keer, want Smelt is geen pop-up, maar to stay! Alles wat goed wat aan Fondue, maar dan nog beter. Naast café de Doffer en met alle kaaskennis van De Kaaskamer kunnen we, hand op ons hart, beloven dat één keertje gaan echt niet genoeg is. Hallo, Smelt!

Kaas is baas

Kaas is baas

Met zulke goede kazen in de winkel zijn de verwachtingen torenhoog en die worden dubbel en dwars waargemaakt. Er zijn drie vaste kaasfondue en één wisselvariant. De Nederlandse kaasfondue is wat mellow en een echte allemansvriend. Die uit Frankrijk komt met Comté, Emmentaler en Roquefort en is daarom wat pittiger. Favoriet is de Zwitserse (nee, dit keer niet met Gruyere!) met Appenzeller, een fromage alpage uit Zwisterland. Alpage moesten we ook even vragen: het betekent dat de koeien altijd op een hoogte van 1500m of meer grazen. Er is dan minder gras, maar juist veel meer kruiden en ander groen, wat de smaak van de kaas dan weer ten goede komt. Helemaal duidelijk en helemaal mee eens. Oh, en pair die Swiss fondue met de Riesling uit Frankrijk, Bam.

La Religieuse

La Religieuse

Er is een gezellig tafeltje in het raam, knusse zitjes langs de muur van de ruimte, maar de leukste plek is de oude bar, omgebouwd tot lange tafel voor z’n allen. Creatief opgelost zonder af te doen aan de authentieke details. Waar eerder de barman nog aan het tappen was, ben jij nu je spruitjes, brood van Bakkerij Mama en ander goeds in de kaas in het dopen. Als je bijna uitgetafeld bent, komt het fijne personeel nog even langs om te vertellen over La Religieuse. Nee, we gaan niet verklappen wat het is, ga dat zelf maar uitvinden.

"

Op zoek naar meer kaasfondue plekken in Amsterdam? Klik hier

"